grzesiek8630 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 Witam. W związku z tym że prowadzę myjnię i chciałbym wykonywać wszystko profesjonalnie pytam was czym można zmywać owady. Same owady schodzą od róznego rodzaju preparatów, lecz zostaje pod nimi tak jakby krew ich, soki. I to szczególnie widoczne jest na ciemnych lakierach. Wiadomo że wygląda to okropnie jak samochód jest ładnie umyty i się świeci a z przodu takie plamy. Jakie wy macie metody usuówania takich pozostalości lub z jakimi spotkaliście się na innych myjniach??
kuflik Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 grzesiek8630, takie rzeczy schodzą glinką. Możesz jednak najpierw użyć jakiegoś produktu do usuwania owadów (tar&bug remover np). Dopiero tak oczyszczoną maskę potraktuj glinką, a nic nie powinno na masce zostać.
grzesiek8630 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 Tylko jest taki problem że mycie samochodu zajmuje mi ok 15-20min a jak zacznę usówać ręcznie glinką owady to dojdzie mi jeszcze pewnie z 10min, więc usługa się dość poważnie wydłuży. Kurcze muszę podjechać do W-wy na myjnię i zobaczyć jak oni to usuwają
kuflik Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 Albo mycie w 15 minut albo dobre mycie, no cudów nie ma! Możesz użyć jakiegoś mocnego środka miejscowo na te owady, powinno z grubsza pomóc.
Dejv Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 Mi fajnie owadu udawało sie umyć tar & bug removerem Prestona, przeważnie schodziło wszystko czasem jednak jak coś zostało tak jak kuflik, powiedział traktowałem to glinką. Teraz będe testował tar & bug Megsa.
Marco Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2010 usówać jak zacznę usówać ręcznie glinką owady to dojdzie mi jeszcze pewnie z 10minMaskę ,zderzak ,szybę w 10min? Eeee. Dajesz mocną pianę która ładnie zmiękczy brud łącznie z truchłem. Potem szybki przelot glinką która nie będzie miała już dużo pracy i gotowe. Na pewno pójdzie szybciej.
SJake Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 APP Insect Remover i dobra gąbka SONAX szaro-biała - daje radę... Przystępnie cenowo i szybko.
Swiety Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 To ja sie podobne pod temat czy te ślady mogę usuwać gąbką taka do mycia naczyń jedna strona jest zolta a druga niebieska i jest bardziej twarda. nNie uszkodzi to lakier podczas mycia maski z owadow ? Używam do tego Poorboy;s Bug
Jarek Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 Jakimkolwiek środkiem do zmywania owadów i gąbka Sonaxa - wygląda jak zmywak do garów, a na szyby i reflektory jest też gąbka taka żółta - też Sonaxa. Dasz radę. My robimy tak: płukanie przodu, nakładanie aktywnej piany na przód, płukanie reszty auta - na końcu przód, potem środek do owadów i gąbką trzeba czasem przelecieć jak są jakieś starsze owady, no a potem mycie reszty auta. Z gąbkami trzeba jednak uważać - nie dociska się mocno, bo są jednak agresywne. Skoro robisz samochód w 15 minut to uważaj też, żeby nie lać nic do owadów na gorącą blachę bo narobisz sobie kłopotu. Pozdrooo
Swiety Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 Czyli rozumiem ze gąbka do naczyń jest be ?
przemas22 Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 Gabka do garow jest bardzo be a szczegolnie ostra strona: http://kibole.wroclaw.pl/sytuacje.html
firmek Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 Ostra strona gabki.... to tak jak by szorowac lakier papierem sciernym... tak gdzies 200
Swiety Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 uff to dobrze pytanie gdzie kupie odpowiadania gąbkę ta od shella jest mega wielka
Pzwmichu Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 dzisiaj myłem swoje dwa czarne auta, dodam, ze na jednym było tysiące rozbitych owadów, wyglądało to tragicznie. Moja technika polega na namoczeniu tych owadów przez jakieś 1-2 minuty. Później psikam to środkiem Nuta K2 do usuwania owadów. Myję całe auto i na samym końcu biorę się za przód, na którym owady są już miękkie i łatwo schodzą
firmek Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 Moja technika polega na namoczeniu tych owadów przez jakieś 1-2 minuty Tez uwazam, ze to jest dobra technika. Moze dlatego ze mam nawoskowane auto specjalnych problemow z zmywaniem owadow nie mam. Najczesciej wystarczy myjka cisnieniowa z sama woda. W przypadku nienawoskowanych aut sprobowal bym piany aktywnej, zostawil troche na aucie i sprobowal zmyc myjka cisnieniowa.
Marco Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 Później psikam to środkiem Nuta K2 do usuwania owadów.Tyle ze ,niestety,ale większość z tych środków ma negatywny wpływ na warstwę wosku. Trochę dłuższe pozostawienie ich na powierzchni może skutkować spłynięciem wosku z tego miejsca.
Pzwmichu Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 Później psikam to środkiem Nuta K2 do usuwania owadów.Tyle ze ,niestety,ale większość z tych środków ma negatywny wpływ na warstwę wosku. Trochę dłuższe pozostawienie ich na powierzchni może skutkować spłynięciem wosku z tego miejsca. latem woskuję co 3-4 mycia takze nie ma problemu
Swiety Opublikowano 11 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2010 To teraz tak. Juz rozpracowałem sposób. Jade na myjkę i spłukuje zwykłą wodą auto z piachu itp. Potem psikam na lusterka, przód auta środek PoorBoys' BUG SQUASH PRE WASH (akurat u mnie w proporcji 100ml środka na 500 ml wody). Resztę auto myje ta pseudo aktywna piana a potem wszystko spłukuje i poprawa jak trzeba piana i znowu spłukuje. Zero śladów po owadach nic krew i flaki itp zero null nada
Andrzejsr Opublikowano 11 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2010 To teraz tak. Juz rozpracowałem sposób. Jade na myjkę i spłukuje zwykłą wodą auto z piachu itp. Potem psikam na lusterka, przód auta środek PoorBoys' BUG SQUASH PRE WASH (akurat u mnie w proporcji 100ml środka na 500 ml wody). Resztę auto myje ta pseudo aktywna piana a potem wszystko spłukuje i poprawa jak trzeba piana i znowu spłukuje. Zero śladów po owadach nic krew i flaki itp zero null nada a wosk zostaje ? tego akurat środka nie stosowałem, ale ze 2 (carplan i jakiś drugi, którego nie pamiętam) i na owady działały, owszem, ale i po wosku też śladu nie było. A było to pierwsze mycie po woskowaniu. Więc trzeba by woskować przynajmniej przód auta co każde mycie. Albo jeździć latem bardzo wolno
Swiety Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2010 Andrzejsr, Co do wosku to nie mam pojęcia auto mam od 3 tyg i nie wiem czy w NRD ktoś nakładał wosk. Wiem ze środek z PoorBoys działa. Myślę ze potrzebna by była opinia kogoś kto używał go i ma nawoskowane auto
Marek Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2010 Active Insect Remover. AG nie rozpuszcza wosku Testowane. Warunek Nie stosować na gorącą powierzchnię i nie trzymać dłużej niż 30 sekund.
grzesiek8630 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 Wszystko się zgadza- zmyć owady nie jest to wielki problem, lecz usunąć pozostałości po nich czyli takie plamy.
Marco Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 Warunek Nie stosować na gorącą powierzchnię i nie trzymać dłużej niż 30 sekund.Tyle ze takie warunki muszą spełniać wszystkie tego typu środki i pewnie w takim czasie tez wosku nie ruszą...
Marek Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 Tyle ze ,niestety,ale większość z tych środków ma negatywny wpływ na warstwę wosku Tyle ze takie warunki muszą spełniać wszystkie tego typu środki i pewnie w takim czasie tez wosku nie ruszą Marek, Tak i nie, Jak wynika z Twojej wypowiedzi to nie wszystkie. Tylko te z wyższych półek nie niszczą wosku
piotres Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 Witam usera z Pomiechówka Twoja myjnia to ta przy Tex-mecie ?? A jaki srodek polecacie do owadow ?? Wydajny, przystepny cenowo i jeszcze by bylo swietnie jakby wosku nie zmywal ?? Mialem wlasnie Autoglyma ale nie jestem zadowolony - malo wydajny (butelka poszla na 4 mycia), z atomizera leci piana a nie plyn, skutecznosc dzialania tez srednia. Co polecacie?
Rekomendowane odpowiedzi