Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś z użytkowników tej maszyny mógłby potwierdzić (lub nie) jej oryginalność? Cena wydaje się być atrakcyjna...

http://www.allegro.pl/item672175786_szl ... _nowa.html

Edit: Odpuściłem sobie zakup tej maszyny, bo widzę że sprzedawca nie wystawia na nią gwarancji.

Swoją drogą na allegro aż roi się od nowych, "oryginalnych" maszyn bez gwarancji :|

Posted

Nie wystawi, bo to używany egzemplarz.

Wydaje mi się, że to rzeczywiście jest oryginał.

Widać na zdjęciu, że kabel jest dokupiony, więc pochodzenie tego egzemplarza jest kontrowersyjne. ;)

Posted
Nie wystawi, bo to używany egzemplarz.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz ??

Posted
Na jakiej podstawie tak twierdzisz ??

A nie widać na zdjęciu, że używana? Może dać co najwyżej rozruchową.

Posted
A nie widać na zdjęciu, że używana?

choć młody wiekiem jestem widocznie kiepsko umnie juz z wzrokiem bo szczerze ? to nie widzę ;)

• 2 weeks later...
  • Administrator
Posted

Grzybek może być porysowany od położenia na nieodpowiedniej powierzchni (grzybek można szybko porysować.

Wygląda jak oryginał.

Tylko gdzie jest kofer? :/

FestoolRO125FEQ.jpg

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

bo ro150 jest po prostu sporo droższa

Rynkowa cena modelu 125 to około 1600-1700zł

150 to koszt 2400zł

• 1 year later...
Posted

Witam, ponieważ jest to temat o Festoolu chciałem zapytać czy mając już w domu szlifierkę mimośrodową ROTEX RO 150 FEQ-plus czy jest w stanie posłużyć mi za dobrą maszynę polerską?? Pytam bo kupiłem 12 sto letnie audi i na dodatek czarne i trza by go zrobić dobrze i czytałem gdzieś że polerka powinna mieć około 1120obrotów min a na tej szlifierce skala jest od 3100 do 6300obr/min. Co o tym sądzicie??

Posted

Polerka najlepiej jakby zaczynała się od 600-800 obrotów, Ja pracuje i tak do 1800 max.

od 3100 nie masz co podchodzić, chyba że będziesz ściągać powłokę z maszyn budowlanych.

• Administrator
Posted
Polerka najlepiej jakby zaczynała się od 600-800 obrotów, Ja pracuje i tak do 1800 max.

od 3100 nie masz co podchodzić, chyba że będziesz ściągać powłokę z maszyn budowlanych.

Mówisz o obrotach w maszynie rotacyjnej, a kolega wyżej mówi o ruchach mimośrodowych.

Posted
Witam, ponieważ jest to temat o Festoolu chciałem zapytać czy mając już w domu szlifierkę mimośrodową ROTEX RO 150 FEQ-plus czy jest w stanie posłużyć mi za dobrą maszynę polerską?? Pytam bo kupiłem 12 sto letnie audi i na dodatek czarne i trza by go zrobić dobrze i czytałem gdzieś że polerka powinna mieć około 1120obrotów min a na tej szlifierce skala jest od 3100 do 6300obr/min. Co o tym sądzicie??

Bdb maszyna mimośrodowa, bardzo popularna wśród detailerów za naszą zachodnią granicą.

Posted

Piciosz ale ROTEX RO 150 FEQ-plus to jest DA wiec nie ma obrotów tylko oscylacje, tak jak w DAS-6 masz od 2500orb/min do 6000obr/min

Posted
Piciosz ale ROTEX RO 150 FEQ-plus to jest DA wiec nie ma obrotów tylko oscylacje, tak jak w DAS-6 masz od 2500orb/min do 6000obr/min

Mam Rotexa 125 i zapewniam Cię że ma też obroty, ale ma też opcję pracy oscylacyjnej. Bardzo uniwersalna maszynka :)

Posted

Koledzy fakt ten mój Festoolek ma dwie opcje: rotexu wtedy chodzi prawie jak rotacyjna tylko po krzywej i opcje oscylacji. Na opcji Rotex ma napisane 320-660 min "do -1" co kolwiek to oznacza. Maszyna używana jest na co dzień do czyszczenia drewna ale właśnie w środku ma opis w skrzyni też do polerki co zainspirowało mnie do pytania na tym forum czy nada się do wypolerowania mojego audi przy kupieniu odpowiednich przystawek o czym będę się pytał w innym temacie jeśli uznacie że będzie dobra do usunięcia rys i zrobienia głębi.

Może ktoś rozszyfruje prędkość obrotową na tym rotexie ???

Dziękuję z góry za pomoc.

Paweł:)

Posted

Dziękuję:)

Właśnie natchnąłeś mnie żeby samemu wypolerować sobie autko:) teraz tylko trzeba pochłonąć trochę wiedzy i poprosić o dobór osprzętu do tego festoolka :)

Posted

Do padów polerskich jest specjalna tarcza mocująca - z tego co kojarzę z zielonym mocowaniem. Z tego co widzę to jest po prostu grubsza pianka na niej i pewnie na standardowej też się da pracować. Ja mam 3 tarcze mocujące - standard, super miękką do szlifowania i właśnie pod pady polerskie.