piotres Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Witajcie Drobny valeting naszego Peugeota Boxera, I rej 99r. Sluzy nam juz z 8 lat, myty nie przesadnie czesto, ale i nie byl jakos strasznie zapuszczony . 1.5 dnia pracy (dzien pracy = 12-14 godzin) Nie piescilem sie z tym samochodem jakos strasznie, glownym celem bylo usuniecie brudu ktory osiadl na stale na białym lakierze . Zaczalem od umycia silnika - "pomoc " pedzelkiem z roztworem 3C trzeba bylo tylko masce, z brudem na silniku rozprawil sie sam strumien wody 150barow/60*C Przed. Duuuuzooo asfaltu. Carvalet Tar&glue w akcji... takie male 50/50 prawa strona zrobiona papierem wodnym 2000. Glinka Bilt Hamber Regular. Troszke oklejanek i mozna cos tam działac flexem.. Uzyte mat polerskie: pad Profil 50mm grubosci bialy (twardy), potem taki sam ale ABW do tego 3m fast cut+ potem miekka gabka falista ABW i Poorboys SSR1. Jak juz wspominalem celem było tylko usuniecie brudu z lakieru - z jednej strony kabiny wiec tylko delikanie przelecialem zostawiajac duzo rys, a z drugiej troche bardziej sie wciagnelem w polerowanie no i usunalem pewnie z 70% rys. Lepiej nie zbierac za duzo lakieru bo jeszcze pewnie kiedys podobne "czyszczenie lakieru" trzeba bedzie wykonac. Na koniec dnia umylem calą kabine myjka z resztek past... Kolejny dzien - kontener lece fast cutem na twardej gabce. Jak widac gabeczka troche dostała po tylku glownie z uwagi na wystajace plaskowniki i nity ..;/ Odsloniete alu przelecialem gabka twarda mini 80mm i pasta Dursol. Tak z grubsza, o lustro nie walczylem, chcialem tylko usunac osad z aluminium . Na tylnej scianie rowniez bylo mnostwo asfaltu ...znowu carvalet w akcji. Skonczylem polerowanie, wiec czas na wnetrze - tylna sciana i szorowanie szczoteczka deski rozdzielczej - Concept 3C roztwor. Jak sie okazalo deska byla chyba najbardziej brudnym elementem calego samochodu - szmata ktora osuszalem deske podczas mycia. W okolicach zawiasow podzialalem Carvaltem do mycia silnika, pedzelkiem i szczoteczka do zebow. Usuwanie wiekszych plam z foteli . Cos takiego kiedys moja mama kupila przez pomylke w Selgrosie - jak sie okazalo to bardzo dobry produkt i fajnie pachnie. Mysle ze efekt zblizony do Supreme shine, a koszt ok 7zl . Nie uzywalem tego srodka nigdy przedtem , a jak sie okazlo niepotrzebnie sie go "balem" ... Boki foteli 3c i szczoteczka ... Z grubsza "przepralem" takze fotele i podsufitke vanishem - jak na takie tempo i czas jaki temu poswiecilem to efekt mysle ze jest bardzo dobry . Jan poszedl takze nawet na podłoge . Black WOW , "troszke" za duza ilosc (tak to jest jak sie go dozuje w pospiechu z pojemnika na mocz) .. Podloge kontenera tez troszke umylem. No ok godziny 21 moge startowac z Collinite . Na oponki Endurance . Skoczylem ok 23.30.. No i kolejnego dnia rano, efekt koncowy : Dzis wyprobowalem pianownice : Czy to normalnie ze poszla mi TAKA ilosc piany na ten samochod ??? Bo jakos nie wydaje mi sie. Czy wy rozcienczacie piane przed wlaniem jej do pojemnika pianownicy ????? pozdrawiam Piotrek
PiotrWGM Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 UUUUaaaaa, czy po umyłeś samochód tą nierozcieńczoną pianą po woskowaniu? Zapewne spłynął cały wosk Co do piany to ja używam firmy "casto" (z castoramy ) rozcieńczając ją w proporcjach 1:4-1:3 na silne zabrudzenia
przemas22 Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Czy to normalnie ze poszla mi TAKA ilosc piany na ten samochod ??? Bo jakos nie wydaje mi sie. Czy wy rozcienczacie piane przed wlaniem jej do pojemnika pianownicy ?????pozdrawiamhttp://ppm.waw.pl/regulacje.html Piotrek Nie bo czytamy zalecenia producenta Z tego co wiem ty masz zalecenie 1:4. Czyli 100ml piany i 400ml wody
piotres Opublikowano 14 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Aha, za bardzo sie spieszylem przed zmrokiem zeby zdazyc i nie mialem czasu przeczytac instrukcji. Wosk nie splynal. Jak ta piana nie rozcienczona tak marnie dziala to boje sie pomyslec jak rozcienczona dziala .
Prezes Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Aha, za bardzo sie spieszylem przed zmrokiem zeby zdazyc i nie mialem czasu przeczytac instrukcji. Wosk nie splynal. Jak ta piana nie rozcienczona tak marnie dziala to boje sie pomyslec jak rozcienczona dziala . Rozcieńczona 1:3 działa doskonale Fajna wizytówka firmy to autko teraz
wojciechch Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Zawsze zwrócę uwagę, jak ktoś śmiga dobrze wyczyszczonym busem , bo to znaczy że go to naprawdę kręci. Super robota.
Big Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 No. no naprawdę jestem pod wrazeniem Tak zadbanego dostawczaka to ze świecą szukać !!
Aleksander009 Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Naprawdę robota 1 klasa jestem pod wrażeniem
marian Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2010 Żeby tak wszystkie towarówki wyglądały...
witles Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2010 Żeby tak wszystkie towarówki wyglądały... Święte słowa A robota i efekt końcowy super!!
kuflik Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2010 Super robota! Taka mała sugestia na przyszłość, skoro masz concept 3c to używaj go zamiast tego parszywego vanisha:) identyczną szczoteczką jak Ty: , odkurzaczem sucho/mokra oraz conceptem 3d bardzo dobrze się pierze fotele:) Polecam, doskonale się sprawdza. p.s. tutaj efekt takiej zabawy:
piotres Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 Super robota! Taka mała sugestia na przyszłość, skoro masz concept 3c to używaj go zamiast tego parszywego vanisha:) identyczną szczoteczką jak Ty:Obrazek, odkurzaczem sucho/mokra oraz conceptem 3d bardzo dobrze się pierze fotele:) Polecam, doskonale się sprawdza. p.s. tutaj efekt takiej zabawy: Obrazek Concepta 3C mialem ale juz sie skonczyl . Teraz poki co uzywam Daisy z Tesco ale moze zakupie cos innego przy okazji jakis zakupow detailingowych.
damian Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2010 3 moja propozycja, moze nie do końca wszystko zgodnie z zasadami, ale mi się podoba
lakikwap Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2010 gruuuba sprawa coli nie spłyną nawet po takim stężeniu piany!? to rzeczywiście musi być twardziel.
Rekomendowane odpowiedzi