Skocz do zawartości

Pierwsze mycie - odświeżenie lakieru. Przygotowanie/ocena zestawu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Niedawno stałem się posiadaczem Citroena C4 w kolorze czarnym. Widać, że samochód z zewnętrz był myty tylko na myjniach bezdotykowych. Lakier w bardzo dobrym stanie lecz zaniedbany.

Także moim głównym celem jest odświeżenie lakieru. Czytając i przeglądając internet ułożyłem zestaw, który pozostawiam do Waszej oceny. 

Piana/pre-wash: BRAK

Szampon: ADBL Snowball

Deironizacja: ADBL VAMPIRE LIQUID

Na smołe:  Tutaj czekam na podpowiedzi.

Na owady: Tutaj czekam na podpowiedzi.

Glinka: Moja pierwsza styczność z gilnka. Warto zastosować jakaś miękka z lubrykantem? 

Cleaner: Shiny Garage Pure Paint Cleaner

Wosk: soft99 Dark&Black Wax 

Pominąłem w zestawie szyby, plastiki, opony, ale tym tez się zajmę. Skupiam się tutaj głównie na lakierze. 

Czekam na Wasze podpowiedzi/wskazówki oraz doświadczenia z produktami, które chce zakupić. 

Opublikowano

Piana/pre-wash: neutralna obojętnie - ADBL, SG to to samo. Budżetowo można K2 Bela, zmiękczy brud, raczej nie zmyje. Jeśli chodzi o pre-wash to Koch Chemie GreenStar 1:10-1:20 - ładnie zmywa mocny brud, rozmiękcza owady
Smoła: Prickbort lub Vasco Tixtrop
Owady: Wspomniany wyżej Koch GS lub Tenzi owady - na ten etap nie ma sensu wydawać niewiadomo jakich pieniędzy. Nie psikać na klosze lamp, niektóre mogą być zmatowione przez preparaty na owady.
Glinka: Warto zastosować a nawet trzeba, pomimo chemicznego oczyszczenia smołą i deironem często na zaniedbanych autach zostaje jeszcze dużo syfu. Obficie pryskać lubrykantem. Glinka ValetPro Yellow z szamponem lub lubrykant (tutaj nie poradzę, ja używam ECH2O od CarPro lub szamponu. Odradzam ADBL Clay Glide, mam 5l i za darmo bym tego komuś nie oddał - byłoby mi głupio...)
Szyby to zwykły środek do użytku domowego, skup się na fibrach, żeby były dobre - 90% sukcesu.
Plastiki, opony - CarPro PERL, kup raz i na dwa lata Ci starczy. Mega satynowy efekt na oponie i plastikach, można rozcieńczyć sobie 1:1 lub nawet 1:5. Zerknij na forum, jest temat - mega produkt.

Resztę którą wymieniłeś bym nie zmieniał, dobre produkty.

Opublikowano

Po cleanerze przejechać lakier IPĄ?
Jakie macie z tym doświadczenia?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk