piotrmagdziarz89 Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2019 Witam Mam pytanie odnośnie tych dwóch past polerskich a mianowicie : meguiars ultimate compound oraz sonax ex04-06 . Posiadam maszynę DA ADBL , chciałem się zapytać jak uzywqc pasty Meguiars na tej maszynce z miękkimi i średnimi lakierami ,oraz czy ex 04/06 lanie wykończy miękki lakier w one step , jeśli tak to z jakim padem ?? Ogólnie od długiego czasu używam tylko padów NAT więc na nich wolę się skupić.
Eidos71 Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2019 4 godziny temu, piotrmagdziarz89 napisał: 04/06 lanie wykończy miękki lakier w one step , jeśli tak to z jakim padem ?? Ogólnie od długiego czasu używam tylko padów NAT więc na nich wolę się skupić. Obejrzyj - masz tu odpowiedź na swoje pytanie: Generalnie typowy one step tą pastą na miękkim lakierze nie będzie możliwy - musisz zrobić dwa podejścia (padami NAT): najpierw niebieski/żółty pad, a później wykończenie czerwonym (sam tak działałem na Hondzie - i nie miałem na celu wycinania grubych rys, a jedynie odświeżenie lakieru). Co do pasty UC: nie używałem jej dotąd na miękkim lakierze. Na średnio twardym lakierze działasz tą pastą tak, jak pastą polishowo/finishową, z tym że na takim lakierze nie potrzebowałem używać pada finishowego - pady polishowe generalnie załatwiały temat (wynik różnicowałem dociskiem i prędkością maszyny). Uważam, że połączenie UC i miękki pad finiszowy nie daje praktycznie nic (to takie mizianie lakieru). To na podstawie własnych doświadczeń. Każdy może mieć inne, zależnie od lakieru, technik pracy i oczekiwań 1
piotrmagdziarz89 Opublikowano 26 Maja 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2019 Tak oczywiście oglądałem ten filmik już jakiś czas temu, ale na końcu filmu,napisane jest że nie zalecają ten pasty do lakierów miękkich i średniaków , ja większość aut mam średniaki i np sonax 04.06 świetnie mi się sprawdza z żółtym NAT, dlatego dałem zapytanie, na dodatek do miękkich lakierów MX zaleca sonaxa 03/06 co o tym sądzisz ??
Luki_m Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2019 MG UC używam jako cleanera pod wosk. I na tym etapie spełnia moje oczekiwania. Wpierw używałem go ręcznie, A później maszynowo. Maszynowo jak pastę polishowo / finishowa. Czyli czerwony, żółty pad. Co do Sonax 04/06 to używam jej na wykończenie bądź one stepa. Zazwyczaj na średnich lakierach i jest gitara Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
piotrmagdziarz89 Opublikowano 26 Maja 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2019 Ok , a coś na miękkie lakiery ?? Jakiś sprawdzony sposób na one step??
Luki_m Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2019 Ostatnio na Citroenie C3 z początku 2000r robiłem one stepa Angelwaxem Regenerate. Zeszło bardzo ładnie, oczywiście bez jakiś mega grubasow. Musisz kombinować z pastami i padami. Każdy samochód ma inny lakier i nie ma złotego zestawu na wszystko. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
piotrmagdziarz89 Opublikowano 26 Maja 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2019 Powiem tam, średnie i twarde lakiery to spoko , a miękkie ..m. nie robiłem w sumie , j dlatego pytam ,u mnie takie efekty na C5 z 2012r
Rekomendowane odpowiedzi