Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry,

Od niedawna zajmuję się handlem używanymi samochodami (zajęcie dodatkowe). Auta te wymagają czyszczenia oraz drobnej polerki (liczne rysy na lakierze) - samochody 3-6 letnie, różne marki i kolory. Niestety, na terenie jest tylko 1 osoba która zajmuje się takimi rzeczami, a czas oczekiwania do niej to ponad miesiąc. Kolejne są oddalone o kawałek drogi (ok 1,5h w jedną stronę). Nie mogę pozwolić sobie na zamrożenie pieniędzy na taki okres oraz na dojazdy w godzinach w których te zakłady są czynne (jestem w pracy) dlatego zamierzam samemu przygotowywać te pojazdy. I teraz pytania do Was - doświadczonych ludzi w zakresie kosmetyki samochodowej oraz pasjonatów.

1. Rozumiem że do umycia zewnętrznego potrzebuję - jakiegoś płynu uniwersalnego, piany, czegoś do opiłków metalu i smoły, do czyszczenia felg oraz opon, szczotkę do zagłębień w felgach oraz nadkoli i rękawicę do reszty, do tego wiadra i mikrofibry

2. Do prania środka - zastanawiam się nad odkurzaczem parowym lub ekstrakcyjnym. (Pamiętam o szczotkach i pędzelkach). Który z tych sprzętów będzie bardziej skuteczny, praktyczniejszy i możecie mi polecić na początek?

3. Czy do czyszczenia oraz zabezpieczenia plastików w wewnątrz oraz zewnątrz muszę mieć osobne specyfiki czy mają zastosowanie te same ? Czy wystarczą tylko dwa: jeden do czyszczenia i jeden do konserwacji ? 

4. Co do korekty lakieru - na początki rozumiem glinkowanie, polerki DA i wosk. Do polerki proszę o informację jakie są najbardziej uniwersalne pady - gramatura, wymiary; oraz pasty. Czy polerką DA mogę również potraktować szyby (przednia) i lampy ? Jakie pady do szyb i lamp ? Czy osobne do lamp i osobne do szyb czy mogą być jedne ? Na koniec oczywiście wosk. 

5. Czyszczenie silnika - specjalny preparat czy można zastosować np APC

Forum przerzuciłem jednak nie znalazłem potrzebnych informacje. Nie posiadam również wystarczającej ilości czasu aby siedzieć kilka dni i szukać dlatego proszę o wyrozumiałość i pomoc. Nie oczekuję sugerowania marek, firm itp. Proszę tylko o informację, w jaki sprzęt powinienem się jeszcze wyposażyć, z czego zejść i co zmienić. Podkreślę, że auta mają się podobać przeciętnemu Kowalskiemu. Budżet 1,5-3tys zł (sprzęt + środki).

Garaż, halogeny, myjkę ciśnieniową posiadam. 

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

~Arges

Posted

@Arges czyli zarejestrowałeś się na forum i liczysz na gotowca?

1. Jest na forum cała instrukcja i spis potrzebnych produktów do mycia zewnętrznego, bez problemu do odnalezienia.

2. Jest cały dział z testami sprzętów. Oraz jest kilka modeli szczególnie polecanych na forum.

3. Możesz te same, generalnie te na zewnątrz są mocniejsze, ale źle pachną. Generalnie starczy APC i coś do konserwacji.

4. W ciągu ostatnich kilku dni było dużo wypowiedzi na ten temat.

5. Można APC, można coś mocniejszego, wszystko zależy od stanu silnika.

Wszystkie informacje są na forum. Godzina-dwie sumiennego czytania i na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedzi.

Posted

Może napisz skąd jesteś. Jakiś użytkownik z wolnym czasem może się znajde ktory to by ci ogarna ;)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Posted

56-300 Milicz, chętnie nawiążę z kimś współpracę - poprawki na lakierze, drobne rysy do blachy, schodzący bezbarwny.