Skocz do zawarto艣ci

2 busy do regeneracji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

2 miesi膮ce temu zakupi艂em busa do firmy, 2 letnie ducato w kolorze bia艂ym, robi艂o 100tys km rocznie, i myte by艂o mo偶e 2-3 razy od nowo艣ci, wi臋c lakier nie wygl膮da zbyt ciekawie, nie jest tragicznie, ale s膮 do艣膰 cz臋sto wyst臋puj膮ce zmatowienia jak i widoczne zacieki.

Drugi m贸j bus to 10 letni hyundai, czerwony,a co za tym idzie, wyp艂owia艂y kolor, jakie艣 ryski mniejsze, wi臋ksze.

Zwyk艂e mycie nic nie da艂o(by艂em przekonany, ze te zacieki puszcz膮), a past膮 K2 Tempo, jak i meguiars ScratchX, kt贸re do tej pory stosowa艂em miejscowo na jakie艣 ryski, pewnie by i da艂y rade, ale busy s膮 du偶e i r臋cznie bym si臋 zajecha艂, dlatego zacz膮艂em szuka膰 w necie informacji jak si臋 tego pozby膰, zapewne m贸g艂bym je oddac do jakiej艣 firmy, ale jak ju偶 wspomnia艂em w "powitalni", lubi臋 dba膰 o samochody, wi臋c sam chcia艂bym doprowadzi膰 je do "艂adu"

Poza tymi busami posiadam swoje prywatne samochody, czarn膮 per艂臋 toyot臋 avensis oraz "gwiezdne niebo" renault kangoo, mam je od paru lat i ich lakier jest moim zdaniem w bdb stanie, ale z ch臋ci膮 bym przywr贸ci艂 im "salonow膮" g艂臋bi臋 koloru, gdyz przez te pare latek kolor jednak troch臋 straci艂 na wygl膮dzie, poza tym, w kangoo po zimie pojawi艂o si臋 par臋 zadrapa艅.

Obecnie u偶ywam takich produkt贸w:

meguiars:

Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner

ScratchX

Gold Class Liquid Car Wax

Endurance High Gloss

Quik Interior Detailer

oraz "troch臋" produkt贸w sonaxa, k2 do usuwania smo艂y z nadwozia, do usuwania owad贸w, itp.

Przejd藕my do rzeczy, w tym tygodniu musz臋 zakupi膰 polerk臋 oraz kosmetyki potrzebne do doprowadzenia lakieru do 艂adu, gdy偶 w przysz艂ym tygodniu mam wolne i planuj臋 zaj膮c sie samochodami. Pisz臋 tutaj, gdy偶 chcia艂bym si臋 dowiedzie膰, co musz臋 kupic aby doprowadzic kazdy z tych 4 samochod贸w do stanu salonowego. Przeczyta艂em ju偶 troch臋 w膮tk贸w na tym forum, ale lepiej bedzie, jak kto艣 mi doradzi co dok艂adnie kupi膰 pod konkretny lakier, a wi臋c czas na par臋 zdj臋膰:

Zacznijmy od ducato, jak wida膰 na zdj臋ciach, praktycznie na ca艂ym samochodzie s膮 zmatowienia i zacieki:

img2857b.jpg

img2858d.jpg

img2860e.jpg

Prawy tylny panel-b艂otnik(od szyny drzwiowej), by艂 malowany, przez co na tym zdj臋ciu dobrze wida膰 stan lakieru

img2864d.jpg

Stan kangoo jest duzo lepszy:

img2876d.jpg

Posiada tylko kilka takich zarysowan-zmatowien:

img2867.jpg

Stan czerwonego busa zostawie bez komentarza :)

img2870g.jpg

img2873q.jpg

Zdj臋膰 avensisa, czarnej per艂y nie posiadam w tej chwili, aczkolwiek tam chcia艂bym tylko powi臋kszyc g艂臋bi臋 koloru.

Jezeli dacie rad臋 na podstawie tych zdj臋c, prosze o list臋 produkt贸w, kt贸re musze zakupi膰, jakie glinki, pady, kosmetyki.

Polerk臋 b臋de bra艂 einhella, ta niebiesk膮 1100 E. Chyba ze radzicie brac cos innego?

Prosi艂bym r贸wniez o PW z linkami, gdzie w dobrej cenie dostane te kosmetyki, gdyz obecnie zaopatrywa艂em sie wy艂膮cznie w meguiars online

Opublikowano

Busiki w jasnym kolorze my艣l臋 偶e najlepiej 偶eby艣 zastosowa艂 Past臋 G3 a potem ewentualnie G10 z Farecla nie przep艂acisz - to bardzo popularna pasta do tego dwie g膮bki najlepiej jak膮艣 twardsz膮 jedn膮 bia艂膮 drug膮 pomara艅czow膮 mi臋ksz膮.

Na czarn膮 per艂臋 to ju偶 warto co艣 lepszego zdecydowanie ja polecam 艣rodki 3M z tym 偶e nie jestem obiektywny bo sam je sprzedaje ;). Najpierw pasta 50417 potem mleczko 50383 to ja doradzam ale jak m贸wi艂em ja polecam to co sam mam sprawdzone, a pewnie jeszcze koledzy powiedz膮 o swoich do艣wiadczeniach

• Dystrybutor
Opublikowano

Meguairs (Mirror Glaze) to praktycznie ta sama chemia co 3M. Czerwony bus to wida膰 sam akryl, bez lakieru bezbarwnego. Powinno si臋 go nawet ScratchX, kt贸rego masz doprowadzi膰 do 艂adu przy u偶yciu 艣rednio twardego padu.

Co do reszty podpisuj臋 si臋 pod klakiernik. Sam stosowa艂em jeszcze produkty PB (seria SSR). Z niej SSR 2.5 jest dobry, ale jako艣 mi si臋 z nim gorzej pracuje gdy go troch臋 za du偶o u偶yj臋 (zbija si臋 pod wp艂ywem temp).

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.