Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zaczynam zabawę z auto detailingiem i prosze o ocene zestawu (czy musze jeszcze cos dolozyc?
Auto to BMW kolor Carbon Black 416 (taki z bliska wpadajacy w granatowy/granatowa poswiata - nie wiem jak to nazwac)
jako ze mieszkam w flacie bez mozliwosci mycia pod domem bede chcial umyc auto na myjce bezdotykowej Tesco (prawdopodobnie bede to musial zrobic szybko).
Mieszkam w UK takze przy doborze produktow ograniczylem sie do sklepu cleanyourcar.co.uk (moge cos na szybko dokupic w Halfords - maja glownie produkty Meguiras, Autoglym).

Wpisałem sobie wszystko co i jak po kolei planuje robić a wiec:
1. Spłukanie myjka ciśnieniowa 
2. Naniesienie na samochód aktywnej piany (tej z myjki ale bez smarowania po lakierze ich szczota)
3. Spłukanie myjka ciśnieniowa 
4. Umycie opon szczotka + Meguires APC (jakie proporcje rozcienczyc?)
5. Mycie auta metoda na dwa wiadra (szampon Gyeon Bathe)
6. Spłukanie auta myjka (czy musze teraz wysuszyc?) 
7. Gyeon Iron na felgi, i ogolnie cale auto u dolu gdzie jest najbardziej zanieczyszczone?)
8. Spłukanie myjka cisnieniowa 
9, Gyeon Bug & Grime remover - jak wyzej i czy w tej kolejnosci??)
10. Spłukanie myjka cieniowa 
11. Glinkowanie (Valet Pro yellow fine clay) jako poslizgu moczona w wiadrze z szamponem, ktory uzywalem do mycia auta na 2 wiadra??
12. Dokladne splukanie myjka cisnieniowa (czy po glince musze jeszcze raz umyc szamponem?)
13. Gyeon WetCoat (tu nie wiem czy napryskac na caly samochod i dokladnie splukac myjka czy robic po 2 elementy zeby wetcoat nie zaczal wysychac?) 
Czy przed Wetcoat musze jeszcze odtluszczac czy nalozyc cos jeszcze (zalezy mi na tym zeby woda dobrze splywala bo w Anglii pada co 2 dzien ale jakby jeszcze cos pod wetcota polozyc zeby lakier sie swiecil tez byloby fajnie)
14. Wysuszenie calego recznikiem z MF.
15. Gyeon Q2 Tire na opony.

Proszę bardzo o sprawdzenie, uzupełnienie i  poprawę.