michal-flk Posted February 23, 2019 Report Posted February 23, 2019 Witam, jestem totalnym amatorem detailingu, ale zapalonym miłośnikiem motoryzacji który chciałby w końcu zadbać o swój samochód, a w przyszłości być może inne. Mój samochód to Skoda Octavia z 2014 roku, samochód od pierwszego właściciela który zostawił po sobie nie lada "bałagan" na lakierze. To co chciałbym w nim zrobić: - detailingowe mycie samochodu - korekta lakieru - zabezpieczenie woskiem Myślałem o zakupie zestawu: - pianownica Marolex 3000 - piana ADBL Yeti - szampon RR Customs - IronX 500ml - ADBL Tar&Glue Remover - glinka Soft99 + Good Stuff Clay Lube Do tego: - zakup maszyny DA - ADBL Roller 9mm - Pady (jakie i ile powinienem?) - Pasta Menzerna 3w1 / zestaw past do pełnej korekty - szczotka do mycia felg, pędzle do mycia trudno dostępnych miejsc, rękawica, szmatki i ręczniki z mikrofibry I tutaj pytanie do Was. Jak według Was, specjalistów, powinien wyglądać cały proces. Będę miał dostęp na 1-2 dni do myjki ciśnieniowej (bez pianownicy) oraz miejsca w którym będę mógł wszystko zrobić. Czy powinienem iść w kierunku pierwszej w życiu pełnej korekty, czy lepiej zacząć od one step? Po zakupie maszyny będę miał dostęp do nie potrzebnej, zmatowiałej maski samochodu kolegi na której będę mógł poćwiczyć pracę z maszyną DA. Poniżej wrzucam zdjęcia samochodu i zbliżeń lakieru + lamp (za to już się zabieram, zestaw kupiony, planuję matowienie papierem wodnym 800-1000-1200-1500-2000-2500 + polerowanie Menzerną 400 i 3000, niestety na wkrętarce... nie mam jeszcze maszyny, do tego pady BOLL żółty i czarny).
Recommended Posts