Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć

Przeglądnąłem kilkukrotnie filmiki na yt mxnowicki i mam jeszcze pytania do was:

1. Czy robiąc korektę lakieru dwuetapową np. polish+gąbka żółta oraz finish+ gąbka czerwona rozpoczynając polerowanie elementu np maski, mam ją obkleić dzieląc ją na 6 części tak jak na filmikach instruktażowych, czy stosują to tylko zeby pokazać różnice na filmie, a ja mam sam na oko dzielić sobie elementy polerowane? Zaznaczam że kupię polerkę DA prawdopodobnie od ADBL bo MXNowicki chwalił 😛

2. Czy robiąc korekte gąbką np. żółtą, mogę ją oczyszczać szczoteczką i polerować nią cały samochód czy muszę kupić  ze 3 pady żółte pomimo ich czyszczenia?

3. jak polerować listwy wzdłuż samochodu (przy moim mercedesie są akurat plastiki+chrom). Mam je zakleić i ich nie polerować czy jakis jest sposób na nie?

4. Mój zderzak przód i tył jest plastikowy. Jak polerować owy plastik? takimi samymi padami jak blachy? Czy coś pownienem wiedzieć ?

5. Czy polerować też wnęki po otwarciu drzwi, czy lepiej się ich nie tykać ?

Dzięki!

Posted

Cześć

Ad.1. Nie musisz oklejać, dziel sobie na oko (radzę ostrożność na krawędziach)

Ad.2. Możesz oczyszczać

Ad.3. Ja zwykle takie detale oklejam

Ad.4. Plastikowe elementy lakierowane - tak samo jak blacha, z jedną różnicą trochę gorzej odprowadzają temperaturę, więc trzeba uważać

Ad.5. Wnęki możesz polerować, pamiętając że może być tam mniej lakieru niż na blachach zewnętrznych

Pozdrawiam, powodzenia.

• Lubię to 1
Posted

6 Jest w ogóle jakiś konkretny sposób na polerowanie tych listew wzdłuż samochodu, one są też lakierowane plus chrom

7 ile mniej więcej przejazdów maksymalnie można robić na etapie wycinania (niebieski pad+sonax maxcut i na etapie finishu żółty+sonax PF? 

8 plastikowe tylne lampy, polerować w ten sam sposób co lakier?

9. o co chodzi z tą ostrożnością na krawędziach np. pomiędzy drzwiami a błotnikiem tak? czy poprostu ze względu na wypukłość nie polerować za długo bo duża siła nacisku i mała powierzchnia?

10. oddzielając taśmą np. połowę drzwi. Po wypolerowaniu, przenieść taśmę na wypolerowaną część, czy po prostu zedrzeć i na oko potem do wypolerowanego miejsca polerować drugą część?

dzięki!

Posted

ad.6 Chrom oklej, listwy poleruj

ad.7 Poleruj i obserwuj każdy lakier jest inny

ad.8 Tak, tylko uważaj bo to plastik

ad.9 Ranty łatwo przetrzeć

ad.10 Nie oklejaj taśmą, zrobi Ci się schodek i ciężko to będzie usunąć

• Lubię to 1