Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć. Kupiłem Georga i wybrałem następującą chemie. Czy coś byście zmienili ? 
STOCKMEIER KT22 opakowanie 10L - Był w zestawie do odkurzacza 
CARPET CLEANER EX-1 PRO opakowanie 1kg- także w zestawie 

Ze sklepu mrcleaner chcę kupić: 

-ZESTAW DO CZYSZCZENIA TAPICERKI ADBL PRE SPRAY PRO + ADBL TEXTILE RINSE 2 X 500 ML

-ADBL INTERIOR WOW - DRESSING DO WEW. TWORZYW SZTUCZNYCH O ZAPACHU BANANOWYM 500 ML

-COLOURLOCK STRONG KOMPLETNY ZESTAW 4 PRODUKTÓW DO CZYSZCZENIA I ZABEZPIECZANIA SKÓRY W AUCIE

-ENZI TOP GLASS - GOTOWY PREPARAT DO MYCIA SZYB 1L

-VOREL LAMPA WARSZTATOWA PRZEWODOWA SMD LED 3,2W

-MONSTER SHINE GREEN SMART - PODSTAWOWA MIKROFIBRA 35X35CM

-MONSTER SHINE - MOCNA RĘKAWICZKA NITRYLOWA JAK BLACK MAMBA ROZM. L - 1 SZT

-MR CLEANER STANDARDOWY SPRYSKIWACZ

-BUTELKA PET DO KOSMETYKÓW SAMOCHODOWYCH Z TRIGGEREM 250ML

-EPOCA PUSTA BUTELKA 1035ML Z PODZIAŁKĄ

Co o tym sądzicie? Coś byście zmienili? Jakieś propozycje co by się jeszcze przydało ? 

Macie jakiś sposób aby po praniu w aucie utrzymywał się długo ładny zapach? 

Posted

Jako pre-spay dokup Maxifi Master Pre-Spray (napewno lepszy stosunek cena/jakość niż ADBL)a do płukanki już masz EX1 PRO więc pierwszy podpunkt by sobie odpuścił.

Przy praniu aut przyda się dobry odplamiacz (ja używam POG od chemspec - jeśli masz zamiar prać tapicerki dywany etc to z chemspec-a dokup od razu enzall)

Do prespray dokup kwazara ciśnieniowego https://kwazar.com.pl/venus-super-360-cleaning-pro

Jakieś szczotki by Ci się przydały o różnych twardościach - plus metalowa do dywaników oraz silikonowa do sierści. 

Posted

Dzięki wielkie za podpowiedzi 🙂
Maxifi Pre-Spray 500g na ile mniej więcej starcza?  Jak dobrze widzę to na 33l wody, tak? 

POG nie ma w sklepie w którym robię zakupy. Jedyny odplamiacz chemspeca to PROFESSIONAL SPOT LIFTER
CHEMSPEC Enz-All jest w tym sklepie i mam rozumieć, żeby prać tym dywany 
Kwazar najrozsądniej byłoby 1.5l wziąć? 
Jakieś konkretne szczotki polecasz ? 

A jeśli chodzi o dywany to mówisz żeby MAXIFI MASTER PRE-SPRAY a potem STOCKMEIER KT 22 do ekstrakcji ? 

Posted

Z maxifi master 500 gram zrobisz z  25 - 30 pre-spray z tego (no chyba że będziesz odmierzał na wadze 🙂  - zazwyczaj robię trochę silniejszy niż podaje producent)

EnzAlla - używam najwięcej i najczęściej do foteli dywanów kanap a nawet aut - w szczególności zafifranych przez dzieci jedzeniem i innymi związkami oragnicznymi 😉 .

(jakoś tak mi podszedł - najbardziej przez to że nie ma bardzo intensywnego/gryzącego wręcz zapachu)

POG - akurat jest bardzo dobry na plamy z oleju smarów farb etc.

Kwazar ten co ci podesłałem teraz wziąłbym 2l (1.5 l prespay nie zawsze wystarczy na auto)

Na dywany i tapicerki jako prespray to raczej EnzAll do aut jako prespray Maxifi Master, Tersus Pr101.

KT22 (jako że to dość silne APC i zarazem tanie) - używam do mycia wszystkiego plastikowego w aucie (bardzo fajnie usuwa nikotynę z plastików podsufitek) - 2 razy w dywanie (jako prespray) został mi po nim nieprzyjemny zapach i miałem reklamacje (stężenia do plastików zazwyczaj 1/10 mniej brudne 1/20)

Do ekstrakcji używam ponad rok EX 1Pro - 10-14 gram na 10 litów - bardzo wydajny.

Szczotki na początek możesz kupić nawet w supermarkecie - ważne by mieć różne twardości (miększe do foteli bardzo twarde do dywaników, podłogi... ) dodatkowo przyda się silikonowa do aut w których jeździły psy koty, oraz stalowa -skróci Ci to znacznie czas odkurzania auta i poprawi efekty.

Posted

Na początek do prania samochodów wystarczy mi to?
MAXIFI MASTER PRE-SPRAY – PROSZEK DO PRANIA TAPICERKI MATERIAŁOWEJ 500G
do ekstrakcji EX1 PRO
Do plastików KT-22 i potem DBL INTERIOR WOW
VIKAN - SZCZOTKA DO TAPICERKI
MONSTER SHINE PET HAIR REMOVER - SZCZOTKA DO USUWANIA SIERŚCI Z RĄCZKĄ
ADBL ROUND DETAILING BRUSH NO. 8 BEZPIECZNY PĘDZELEK DETAILINGOWY
KWAZAR VENUS SUPER 360 PRO+ OPRYSKWIACZ 1,5L

Z tego raz na miesiąc jakiś dywanik uprać też dam radę? 

Do skór COLOURLOCK STRONG KOMPLETNY ZESTAW 4 PRODUKTÓW DO CZYSZCZENIA I ZABEZPIECZANIA SKÓRY W AUCIE   
a może coś tańszego równie dobrego do skór znajdę? 

Odplamiacz kupię jeśli trafi mi się coś co nie będzie chciało zejść. 

Czy jeśli użyję kwazara do Pre-Spray'u nada mi się jeszcze do wody z szamponem w celu przyciemniania szyb? 

Posted

Wystarczy i dywan  i narożnik tez upierzesz 😉 

Do skór raczej nie eksperymentuj - Colourlock jest ok (mnie wyszło finalnie taniej na jedno czyszczenie ale brałem litrowe opakowania - mam w domu narożnik skórzany w kolorze budyniowym więc trochę tego na własny użytek potrzebuje 🙂 )

Co kwazara - to presray Ci go nie uszkodzi - ale musiałbyś zapytać kogoś kto robi z szybami. (zapewne trzeba będzie go przepłukać)

Posted

no przepłukanie to jasna sprawa 😉
Coś byś dodał drobnego do tego ewentualnie coś wymienił czy zamówić? 
Nie chce brać nie wiadomo za ile bo w tym miesiącu juz duuuuużo zainwestowałem a to zamówienie na ten moment to 380zł kolejne 

Są jakieś sposoby aby po praniu klientowi bardzo ładnie i bardzo długo pachniało ? 

Posted

Zapewne RM 760 zostawia dłużej swój zapach po praniu aniżeli EX1Pro.

Zbyt intensywny zapach w aucie po praniu oznacza że nie została dobrze wypłukana chemia - a to niedobrze.

Fajny zapach w aucie zostanie po Dressingu.

Jeśli nie chcesz iść teraz w koszta zrezygnuj z zestawu do skóry (kup jedynie Kecav Power) do czyszczenia skóry - gdzieś na forum jest test tego środka.

Poza tym COLOURLOCK STRONG ma dość wysokie PH - lepiej wg mnie wybrać Soft - i powalczyć troszkę dłużej (lepiej dla skóry)