biga Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Witam, Na wstępnie chciałbym zaznaczyć że jestem kompletnie zielony w środkach do mycia aut. Moje dotychczasowe doświadczenie to mycie samochodu na myjni bezdotykowej w 5 min. Poczytałem trochę tematów , przejrzałem forum i dobrałem zestaw. Chciałbym posłuchać opinii co można zmienić lub ew dodać . według schematu jaki chce zastosować: mycie : - Shiny Garage Strawberry Car Shampoo 5L lub ADBL Shampoo PRO 500ml płyn do szyb: - shiny Garage Perfect Glass 500ml lub rain x zakamarki i flegi: - ADBL APC Pro lub ADBL Tire&Rubber Cleaner lub DBL Vampire pomijam etap deironizacji i biore się za glikowanie: - ValetPRO Yellow Poly Clay Bar Średnia mycie : pytanie czy mogę umyć Shiny Garage Strawberry Car Shampoo 5L lub ADBL Shampoo PRO 500ml ?? polerowanie: chciałbym zamaskować drobne rysy na tylnej klapie i na masce - Manzerna 2500 i 3500 odtłuszczanie: -Shiny Garage Paint Cleaner 250ml woskowanie: - SV Onyx lub fusso Coat 12 Months Wax Light lub Soft99 Fusso Coat 12 Months
Grzechu23 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2018 26 minut temu, biga napisał: Shiny Garage Strawberry Car Shampoo 5L lub ADBL Shampoo PRO 500ml SG jest do bieżącego mycia Ok, natomiast ADBL PRO jest mocno odtłuszczający (czyt. do regularnego mycia nie polecany). 27 minut temu, biga napisał: shiny Garage Perfect Glass 500ml lub rain x Moge być SG. Polecane na forum również bardzo dobre: Tenzi Czysta Szyba, 4detailer glass cleaner, DM Glass Magic, Good Stuff Falcon's 30 minut temu, biga napisał: ADBL APC Pro lub ADBL Tire&Rubber Cleaner lub DBL Vampire Wszelkie detale, zakamarki może być ADBL, choć od siebie polecam APC od Excede np. Bulldozer. (masz 3 do wyboru) 36 minut temu, biga napisał: pomijam etap deironizacji dlaczego? 37 minut temu, biga napisał: odtłuszczanie: -Shiny Garage Paint Cleaner 250ml Paint Cleaner to nie odtłuszczacz, tylko zwykły cleaner pod wosk. 38 minut temu, biga napisał: woskowanie: - SV Onyx lub fusso Coat 12 Months Wax Light lub Soft99 Fusso Coat 12 Months Mega rozrzut cenowy z woskami. 400 zł vx 100 zł.
biga Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2018 A coś do wnętrz ? głownie chodzi mi o kokpit.
PiterG Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Postaw sobie pytanie: W jakiej stanie obiektywnie jest lakier ? Jak często chcesz woskowac auto ? Efekt na srebrnym lakierze bierze się z przygotowania go pod lsp. Moim zdaniem na srebrnym lepiej leżą sealanty chociaż mając czasem ochotę na miłą aplikacje biorę do ręki również coś naturalnego. Poniżej masz zdjęcie auta, którego lakier nie jest idealny. Do ideału mu troche brakuje . Dla odmiany i fanu z aplikacji leży na nim CG petes53. Będąc po sporej zabawie woskami na srebrnych lakierach napisze: kup hi tempa (tester) oraz jakiegoś naturala. Fajny wosk na którym sam się zastanawiam znajduje się w dziale giełda. Na początek będzie dobrze. Majątku nie wydasz a będziesz miał wosk na lato oraz zimę. Efekt jak wspomianalem zależy od przygotowania powierzchni. Fajnym rozwiązaniem są również woski od blit hamber. Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka
Grzechu23 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2018 7 minut temu, biga napisał: A coś do wnętrz ? głownie chodzi mi o kokpit. Kwestia jaki efekt chcesz uzyskać. Połysk, satyna, mat? Dressingów jest mnóstwo. ADBL Interior Wow, PB natrual Look, Tenzi Kokpit Mat, Detailer's Magic Interior Magic, Nielsen Finesse, Koch Chemie Refresh Cockpit itd itd... Zobacz w dziale testy co ci bardziej podpasuje
biga Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Spoiler 1 godzinę temu, Grzechu23 napisał: 2 godziny temu, biga napisał: pomijam etap deironizacji dlaczego? D-tox od Shiny Garage bądź Piranha Good Stuff ? czy coś innego ?
Grzechu23 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Oba bardzo dobre deironizery. D-tox bardziej żelowy, piranha mocno wodnista. Osobiście używam d-toxa i czasami vamipre liquid.
biga Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2018 no więc podsumowując : mycie : - Shiny Garage Strawberry Car Shampoo 5L lub ADBL Shampoo PRO 500ml płyn do szyb: - shiny Garage Perfect Glass 500ml zakamarki i flegi: - ADBL APC Pro etap deironizacji : - D-tox od Shiny Garage glinkowanie : - ValetPRO Yellow Poly Clay Bar Średnia polerowanie: - Hi temp KARE 1000 HP odtłuszczanie: -Shiny Garage Paint Cleaner 250ml woskowanie: - fusso Coat 12 Months Wax Light wnętrza: - fBDBL Interior Wow w jakim sklepie mogę całość zamówić wybrać , lub gdzie warto szukać , ktoś coś ?
Qlimaxss Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2018 @biga No więc tak 1. Mycie ten szampon jest spoko sam go mam w bańce 5 litrowej do sluzbowego auta. Ale z mojego doświadczenia wiem ze to tragedia mieć taka ilość jednego szamponu . Po paru myciach będziesz chciał spróbować czegoś innego a ten pójdzie w odstawke lub go sprzedaż. Wiadomo ze z punktu widzenia ekonomicznego to dobry wybór. Szampon Adbl Pro jest do odtykania powłok i usuwania umierających wosków. Nie należy go stosować do aut już zabezpieczonych swieżymi woskami. Gdzie jest pre wash w postaci piany o neutralnym Ph?. To podstawa przed myciem na 2 wiadra. 2. W sumie to spoko płyn ale szału też nie robi. Sam jak zaczynałem to go uzywałem. Osobiście mam twraz płyn Detailer's Magic plus do tego Adbl Goffel Towel mały i mamy zestaw idealny do mycia szyb. 3. Mocne Apc więc rozpieńczyć wedle proporcji żeby nie zrobiło kuku detalom. Możesz też używać na felgi aczkolwiek tak naprawdę to spokojnie sam deironizer Shiniego ci wystarczy😀. 4. A gdzie preparat Tar and glue np Jeden z lepszych lepszych tego typu produktów to Prickbort . Shiny jak najbardziej okej. To obok pre washu najważniejsze etepat przogotowywania lakieru do woskowania. Dopiero po dobrej dekontaminacji chemicznej można przejść do glinkowania . 5.Glinka jak najbardziej okej. Żółta ValetPro. Jest idealna dla początkujących. Nie zapomnij o lubryfikacie. Sa specjalne produkty nawet z firmy Adbl. Ale na początku nawet i woda z paroma kropelkami szamponu.Żeby oszczędzić pare groszy na początek. 5. Nie wiem czemu chcesz polerować woskiem do tego to raczej pasty polerskie plus odpowiednie pady. Chyba ze chodzi ci o polerowanie wosku to wtedy dobrej jakości mikrofibry. 6.Do otłuszczania słuzby IPA inaczej mówiąc alkohol izporopylowy. To co wymieniłeś to cleaner jest on oczywiście jak najbardziej potrzebny bo pomoże ci usunąć drobne oksydacje lakieru i nada śliskosci lakierowi. Ale w wielu są wypełniacze które potrafią osłabić woski. Dlatego bardzo często wymywa się go IPA. Aby mieć doskonała powieszchnie pod woski które wymieniasz w swoim poscie. Lub preparatami typu Wipe Out. 7.Bardzo dobry wosk tak naprawdę wielu o nim piszę ze to król Zimy. Ale tak jak piszę wyżej. Fusso siedzi najlepiej na jałowej powieszchni. Wtedy pokazuję jaki z niego kozak na zimowe warunki. 8. Bardzo dobry dressing daje on efekt satyny nie wiem czy taki efekt będzie ci odpowidał. Dużo osób bardzo lubią efekt w swoich Bmw dressingu do wnętrza Funky Witch. No i podstawa do dobrego i długotrwałego efektu to przygotowanie plastików poprzez wymycie ich Apc. To które wyminiłeś stosował bym wedle określonych kryterów przez producenta na opakowaniu do stosowania do wnętrza 1:15-1:20 powini być cacy. No i dużo mikrofibr, detaling sticksów , z 2 pedzelki duży i mniejszy. 9 Nie wiem skąd jesteś ale produkty ktróre wyminiłeś dostaniesz bez problemu u naszych partnerów forum np(. Mxnowicki, Auto na Blask, Bestseller, Clnic4car itp) U których sa też grupy rabatowe więc pare złotych zaoszczędzić można wpisująć się w którąś z nich. . Aaaa i na koniec widzę ze dopiero raczkujesz w tych tematach. Ale mam prośbę przejrzyj sobie dobrze forum . Chociaż na początku relacje Wash and wax lub pokaz swój blask . Sporo ci to rozjasni. Bo więm ze na początku czacha dymi od tego wszystkiego . Ale tu wszystko jest na forum i troszkę cierpliwości i chęci i kazdą odpowiedź na najbardziej nurtujące pytania tu są. Wiadomo ze na początku chciało by się że. Zada się pytanie i wszytko jest na tacy. Ale sam zobacz po moim poscie ile czasu zajęło mi odpsianie na twój. Post . Oczywiście nie obierz to jako atak z mojej strony. Chce ci pomóc naprawdę . A tak serio to tu wszytko co ci odpsiałem znajdziesz tu dlatego zalecam ci wieczorkiem po pracy przy piwku przyjemną lekture naszego bogatego w wiedzę grupy. A z biegiem czasu to co się dowiesz przelejesz na swoją Bunię . A nic tak nie cieszy jak widok swojego lśniącego autka które wyszło spod naszej pracy 1 1
biga Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 dziękuje za wszelkie rady, po korekcie , jeśli o czymś zapomniałem poproszę o komentarz. według kolejności : 1) piana : - Good Stuff White Bear Snow Foam 2) zakamarki i flegi: - ADBL APC Pro 3) mycie : - Shiny Garage Strawberry Car Shampoo 5L 4) płyn do szyb: - shiny Garage Perfect Glass 500ml 5) etap deironizacji : - Prickbort MAC 124 - D-tox od Shiny Garage czy oba są potrzebne ? jak to stosować w jakiej kolejności? 6) glinkowanie : - ValetPRO Yellow Poly Clay Bar Średnia 7) polerowanie: - MAZERNA 2500 8) odtłuszczanie: - IPA 9) woskowanie: - Hi temp KARE 1000 HP 10) wnętrza: - fBDBL Interior Wow
Rekomendowane odpowiedzi