Jump to content

Problem z listwami dachowymi

Recommended Posts

Koledzy mam problem z listwami na dachu - Astra H - nie wiem czy jest to nalot czy już po prostu są wyblakłe od słońca - co ciekawe nie na całej długości, bo na końcach jest ok. Próbowałem:

• IPA
  • Prickbort
  • Alfanol Truck
  • Deironizator
  • Kilka razy myte

Pod paznokciem/szczoteczką to nie schodzi, udaje się na jakiś czas zamaskować dressingiem do gum/plastików:

QkY860Ph.jpg

4ogt7JGh.jpg

43Pfuweh.jpg

Tu jak widać pośrodku listwy jest plastik by zamontować relingi i z nim jest wszystko ok:

5Jyb4Eyh.jpg

Z góry dzięki za pomoc

Te listwy to jedna z porażek Opla. Niczym ich nie oczyścisz. Wykonane są z aluminium, które z biegiem czasu się utlenia i niszczy powłokę farby która je pokrywa. Możesz je zdemontować delikatnie, oczyścić i pomalować lub kupić nowe. Ja wybrałem drugą opcję gdyż udało mi się je kupić w kpl. za 120,-. Znajomy zeszlifował je na samochodzie ( oczywiście odpowiednio zabezpieczył lakier) pomalował pod kolor karoserii wraz z zaślepkami i ma od dwóch lat spokój. 

@SylPio hmm... przyznam się, że nie, ale nic nie tracę i spróbuję przy następnym myciu - dzięki za podpowiedź

@sebek1993 wydaje mi się, że tak, ale też sprawdzę przy następnym myciu - dzięki za podpowiedź

@ZUMAL czyli pewnie wszystkie próby doczyszczenia nic nie dadzą. Kupno drugich pewnie rozwiąże temat na 3-4 lata, ale potem ponownie będzie to samo. Z malowaniem nie jest zły pomysł - muszę się zastanowić czy warto :) - dzięki za wskazówki.

Pzdr