Jump to content

Co do zmiękczania brudu ?

Recommended Posts

Czym według was najlepiej zmiękczyc brud na karoserii? Wspominałem w jednym poście że będę miał myjke parową ale chciałem troszke usprawnic prace i przed myciem chciałem z opryskiwacza spryskac czymś auto żeby troszke zmiękczyc brud. Na myjce ojca używamy pianownicy ale w moim przypadku ona odpada. Co polecacie? Jakaś piana aktywna? Zależy mi na dobrym stosunku jakośc /cena.

Ja przed właściwym myciem spryskuję auto roztworem szamponu za pomocą zwykłego ręcznego opryskiwacza ogrodowego i zostawiam na kilka minut, a potem spłukuję myjką ciśnieniową. Całkiem dobrze mi się ten patent sprawdza. Pytanie tylko czy sprawdzi się z myjką parową??

Proszę bardzo,prezentuję szampon Duragloss concentrate 901 użyty w pianownicy.Spisał się dobrze. Rękawicą leciutko i poszło. Wlałem na 1l wody 2 nakręteczki widoczne na zdjeciu. Piana gęsta, ale jak to detergent nietrwała tak jak piana właściwa do tego przeznaczona. Do zmiękczania brudu idealne. :)

IMG_2120_resize.JPG.044e3a3b182782631c344c5a65b68fd5.JPG

IMG_2117_resize.JPG.86dace041f8e56eb7fa8b3fdc8d0d2eb.JPG

IMG_2116_resize.JPG.13a0694279b59474053a8c9201c66bf0.JPG

IMG_2115_resize.JPG.e8fa39537007870c8d0c615ae03cbc04.JPG

IMG_2114_resize.JPG.fd2a418711928a37bd04127f6e636b13.JPG

marctwain - tez mam w planach użycie Duragloss 901 z pianownicy. Doczytałem na DW ze polecają DG901 + kapka degresera Duragloss Ultimate Orange #461. Podobno efekty są znacznie lepsze - tzn cięższy brud zostaje rozpuszczony i spływa razem z pianą

Może i dobry pomysł. Jak mam wosk albo sealanta to jednak wolę bez "dodatków" chociaż kapka.... I tak ładnie schodzi, lekko, a rękawica i tak musi iść w ruch :)

marctwain - tez mam w planach użycie Duragloss 901 z pianownicy. Doczytałem na DW ze polecają DG901 + kapka degresera Duragloss Ultimate Orange #461. Podobno efekty są znacznie lepsze - tzn cięższy brud zostaje rozpuszczony i spływa razem z pianą

Zgadza się, ale takie połączenie Duragloss #901 + Ultimate Orange #461 lepiej stosować na większy brud, jako pre-wash. Wosku nie usunie, ale te o mniejszej trwałości może trochę nadwyrężyć. Wtedy lepiej sam Duragloss #901. Duragloss Ultimate Orange nie jest zwykłym APC, jest na cytrusach.