Jump to content

Jeep Patriot - czarna perła - pierwszy raz?

Chacal

Recommended Posts

Chciałbym trochę poprawić lakier na samochodzie Jeep Patriot 2007 (QXR Brilliant Black Crystal Pearl Coat). Zaznaczę, że z tym forum mam styczność pierwszy raz i chciałbym pomału składać zestaw do czyszczenia i pielęgnacji. Stan ogólny dobry, nie jeżdżony w terenie, brak rys. Zagłębiam się w to forum i przyznam, że ilość środków mnie zagina. Spodziewałem się po prostu szamponu, wosku i jechania z polerką. Czy mógłbym prosić o doradzenie w temacie? Celowałbym w średnią półkę cenową i budżecie powiedzmy 400zł na start.

Posiłkując się kolejnością z tego tematu:

1. Piana - Shiny Garage Fruit Snow Foam owocowa piana aktywna neutralne pH 1l

2. Spłukanie

3. 2 wiadra, apc - ADBL APC PRO 500ml

4. Suszenie

5. Smoła, deiron, spłukanie - ???

6. Glinka - Valet Pro orange

7. 2 wiadra

8. Suszenie

9. Wosk? Jaki? SOFT99 Kiwami Black Hard Wax?

ja bym zrobił tak:

1. Piana - Shiny Garage Fruit Snow Foam  + APC PRO i pędzelkowanie zakamarków itp.

2. Spłukanie

3. 2 wiadra (użyj najlepiej szamponu odtłuszczającego FX pomarańczowy lub ADBL PRO Szampon)

4. Suszenie

5. Smoła, deiron,

6. Aktywna piana , płukanie

7. 2 wiadra (użyj najlepiej szamponu odtłuszczającego FX pomarańczowy lub ADBL PRO Szampon)

6. Glinka - Valet Pro orange (pamiętaj o lubrykancie albo wodza z szamponem) Jak to twoja pierwsza przygoda z glinką to kup ValetPro zółtą.

7. Płukanie

8. Suszenie

9. Odtłuszczenie powierzchni IPA lub ADBL Wipe Out.

9. Wosk. Do woli. Zależy czego oczekujesz ?

Zabezpieczenie - Collinite 476s, Soft99 Fusso, Hi-Temp - są to woski typowo zimowe

Wygląd - tu już temat obszerny, dawają dużo do wyglądu ale długo nie poleżą. - szukaj wosków letnich - np. Chemical Guys Butter Wax, PB Nattys Red, Funky Witch Hypnotic Icon