Jump to content

Zaino Z8 Grand Finale Spray Seal

Evo

Recommended Posts

• Administrator

Nie mogłem się doczekać żadnej rzetelnej informacji na temat Z8,więc postanowiłem samemu kupic i przetestować ;) Generalnie szukałem jakiegoś "QD sealanta" , rozważałem Red Mista i właśnie Z8. Wybór był ciężki, ale w końcu wybrałem Z8 ze względu na bardzo pochlebne opinie na DW.com.

Jak się okazało, jak najbardziej zasłużone ;)

Pare słów o produkcie:

1.Opakowanie : nic specjalnego, ot butelka z atomizerem ( bardzo dobrym swoją drogą,o tym dalej). Pojemność 473 ml, czyli w sumie też standard.

2.Wygląd i zapach : Pomarańczowy płyn o bardzo płynnej konsystencji, myślałem że skoro to sealant to będzie bardziej gęsty. Zapach jest genialny, pachnie czymś na pograniczu brzoskwini i pomarańczy, jak dla mnie konurent pod tym względem do Concorso ;)

3. Aplikacja i polerowanie : BANALNE. W sumie nic innego pisać nie trzeba. Aplikator pozwala na bardzo precyzyjne dawkowanie produktu, co przekłada się na bardzo duża wydajność Z8. Na jeden panel wystarcza 1 psiknięcie, na dach i maske dałem po 2-3. Produktu zeszło tyle co nic, starczy napewno na bardzo długo.

Używamy jak każdy QD, psikamy na panel i szybko wycieramy MF do połysku, ja potem poprawiałem jeszcze drugą żeby pozbyć się ewentualnych smug.

4. Wygląd: Z8 aplikowałem na nałoży 4 dni temu Purple Haze, który już sam w sobie wyglądał świetnie. Z8 dodało zdecydowanie więcej blasku i refleksów, z auta zrobiło się lustro, przy zachowaniu jednego tego wet looku, charakterystycznego dla wosków naturalnych.

Do tej pory dość sceptycznie podchodziłem do kwesti różnic w wyglądzie wosków, twierdząć że mają mały wpływ na wynik końcowy. Po Z8 zdecydowanie widze różnice w wyglądzie, pare osób które poprosiłem o wskazanie różnicy między panelami gdzie Z8 jest nałożone, a gdzie nie bez wachania wskazały te po aplikacji,jako bardziej "błyszczące"

5. Cena i opłacalność: Nie ma róży bez kolców...Nie bójmy się tego powiedzieć, u nas Z8 jest cholernie drogie :( 120 zł za QD,nawet tak dobry to jednak dużo. Jeśli weźmiemy pod uwage że za tyle można mieć 3 opakowania SmartDetaila/ Pro Detailera który również zbiera świetne opinie, to naprawde opłacalność robi się watpliwa. Ja nie żałuje wydanych pieniędzy, wygląd jest tego warty moim zdaniem.

Moja ocena : 10/10 jeśli nie brać pod uwage ceny...

Na koniec pare kiepskich zdjęć robionych kompaktem,lustrzanka leżała rozebrana na kawałki i nie było kiedy jej złożyć, a już się ściemniało.

img0102lj.jpg

img0103us.jpg

img0108z.jpg

img0112pw.jpg

img0115ew.jpg

img0125qf.jpg

img0128j.jpg

Evo, ja dawałem bezpośredni na blachę. nie zauważyłem, żeby był pomarańczowy :dontknow: jakiś jasny. rzeczywiście trzeba kilka "szmat" mf, ja użyłem na mondka dwie na mokro i dwie do suchego, i tak jak Ty, od razu. Myślę, że na kolorze innym niż czarny łatwiej zaobserwować odmienne efekty jakie daje np. red mist i z8. red mist też jest ciekawy, na moim idzie delikatnie w fiolet. Z8 wyciąga pigmenty ciemne, czarne co pogłębia. :)

• Administrator
nie zauważyłem, żeby był pomarańczowy jakiś jasny.

No przy aplikacji oczywiście nie widać, ale odkręć atomizer to zobaczysz ;)

Piotrek, dobrze, że opisałeś. W związku z tym mam prośbę: możesz sprawdzać kropelkowanie dodo? Będzie test na "współpracę" z8 z woskiem. O sensie testu możesz poczytać tu:http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=1564

:)

• Administrator

Właśnie w Wawie leje deszcz, kropelkowanie jest idealne. W zasadzie nie odbiega niczym od Colli, co mnie troche zdziwiło bo syntetyki z reguły nie kropelkują jakoś mega dobrze. Fotek nie chce mi się robić bo i zainteresowanie tematem jak widać jest znikome.

Właśnie w Wawie leje deszcz, kropelkowanie jest idealne. W zasadzie nie odbiega niczym od Colli, co mnie troche zdziwiło bo syntetyki z reguły nie kropelkują jakoś mega dobrze. Fotek nie chce mi się robić bo i zainteresowanie tematem jak widać jest znikome.

Ja z chęcią zobacze.

PS. Czytałem Twój wątek na DW - czemu nie skorzystałeś z propozycji tamtejszego dystrybutora Zaino? Nie opłacalne się okazało?Wiem ,że dżentelmeni nie gadają o pieniądzach ale kiepski ze mnie dżentelmen :oops:

• Administrator

kabul, luzik :good: Oferta była taka że z najtańszą przesyłką Royal Mailem wychodziło w przeliczeniu ok 20 zł taniej niż u nas, ale przesyłka nie ubezpieczona i bez możliwości śledzenia. Więc wolałem nie ryzykowac... Z kolei kurier kosztował tyle że w przeliczeniu wychodziło co do 1 zł tyle samo co u nas. Więc wolałem podjechać i odebrać osobiście,niż czekać na paczke.

Mimo to byłem nieźle zaskoczony poziomem obsługi i zainteresowania przez Zaino Europe, naprawdę robiło wrażenie że starają się jak mogą pomóc. W wakacje zamawiam reszte systemu,czyli Z2,ZAIO,ZFX i Z6, i na 99% będe zamawiał już właśnie z UK,bo nawet z kurierem, wyjdzie dużo taniej. Niestety...

Co poradzić...Polska...

Sam miałem iść w pełny system Zaino ale się rozmyśliłem i raczej wypróbuję duraglossa. Tak czy siak przed zamówieniem możesz puścić na PW jakąś wycenę - może mi się jeszcze odmieni i się dołożę do przesyłki.

co mnie troche zdziwiło bo syntetyki z reguły nie kropelkują jakoś mega dobrze. Fotek nie chce mi się robić bo i zainteresowanie tematem jak widać jest znikome.

Piotrek,zainteresowanie jest znikome, ale jest. rzeczywiście pada dzisiaj, cos tam kropelkuje, ale ja nie przygotowałem lakieru, wosku na nim nie ma, bo zdechł. I jedna warstwa.

Co do kropelkowania to colli potrafi kropelkować mega dobrze, idealnie równo. Wklejałem zdjęcia tutaj, nie pamiętam, w którym wątku. :)

• Administrator

A ja nie wrzuce bo to co wczoraj spadło zaschło na lakierze razem z pyłem z drzew :zly: A myć na razie nie mam jak,więc trzeba będzie poczekać.

Mieszkam w Wiązownie, firma w Zakręcie. A obok Ciebie przejeżdżam z Wesołej do Ząbek, przynajmniej raz w tygodniu. Blachy leasingowe. :) Musimy się kiedyś spotkać. :)