klark Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2017 Cześć Macie jakieś sprawdzone środki do impregnacji tapicerki materiałowej? Auto megane iii, z tyłu jeżdżą dzieci czyli fajnie gdyby zabezpieczalo nie tylko przed brudem, ale i przed plynami. Pozdrawiam
mosnerv Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2018 Hey. Widzę, że temat bardzo stary, jednak powiem co wiem jakby ktoś szukał. Karcher ma w swojej bardzo drogi preparat do impregnacji materiałów. Kosztuje około 70zł na 10m2. Prawda jest taka, że tapicerka w samochodzie po wyjeździe z fabryki tak samo jak podłoga są zaimpregnowane jednak na poziomie produkcji samochodu. Polega to na tym, że KAŻDE pojedyncze włókno jest "otoczone" i nasiąknięte preparatem, który zapobiega osadzaniu się brudu i wycieraniu/wcieraniu brudu. Producent daje gwarancję na powłokę "do pierwszego prania". Byłem na szkoleniu w firmie, która produkuje wyłącznie profesjonalną chemię. Tam dowiedziałem się, że nie produkują takiego preparatu ponieważ on nie działa i nie ma prawa działać, szkoda im wizerunku firmy. To tylko chwyt marketingowy dla firm, które chcą wyrwać kasę od klienta. Powiedział to menadżer firmy na kilka województw. Mianowicie spryskanie takim środkiem daje nam tylko powłokę na końcach włókien, szybko się ściera i w sumie nic nie ma uzasadnienia, żeby go stosować skoro nic nie daje. Tylko impregnacja włókiem z zewnątrz i w środku jest skuteczna więc musielibyśmy zamoczyć taki materiał w całości lub przemoczyć mocno tapicerkę, podłogę w samochodzie co było by niebotycznie drogie, całkowicie nieopłacalne a druga najważniejsza sprawa, że tych materiałów nie można przemaczać opryskiem. Sprawa zamknięta Oczywiście Karcher wmawiał mi, że to działa i też mogę dać gwarancję klientowi "do pierwszego prania". Osobiście nie używam, nie proponuję.
tholin Opublikowano 5 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2019 jestem ciekaw po 2 latach czy zmieniło sie cos w tej sprawie? z nowymi technologiami nano cząsteczek.
lodowa Opublikowano 20 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2021 podbijam temat . chciałbym zaimpregnować tapicerkę materiałowa w moim oraz w zony aucie tylko pytanie czym finalnie ' wypsikać ' ? tenzi ? soft 99 ? nielsen ? fx ?
alexander.p Opublikowano 20 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2021 5 minut temu, lodowa napisał: podbijam temat . chciałbym zaimpregnować tapicerkę materiałowa w moim oraz w zony aucie tylko pytanie czym finalnie ' wypsikać ' ? tenzi ? Gtechniq I1 Smart Fabric AB
kM3 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Najlepiej w stosunku jakoś/cena (z tych niedrogich) najlepiej do impregnacji stosować...?
Zenek_M Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Ja byłem zadowolony z Tenzi. Po kilku miesiącach wylała mi się cola na tapicerkę i skropelkowała, zanim wsiąkła to wytarłem. Plamy też łatwiej schodzą ściereczka i wodą. Zużyłem całą butelkę 600 ml za 77 zł na jedno małe auto, dałem dwie warstwy. Używałem też Wurth do kanapy w domu i mam wyrażanie, że nie działa. Plamy wsiąkają w włókna i trudno je domyć. 1
psman Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 po aplikacji Textil Prot woda spływa z zabezpieczonej tapicerki jak po przysłowiowej "kaczce". Ale skoro zabezpieczona tapicerka "nie przyjmuje" wody, to jakim środkiem potem prac tapicerkę, zeby wyprala?
kM3 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2022 Ktoś wie czym różnica się te impregnaty tenzi?
artcarclean Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2022 TextilProt daje powłokę hydrofobową - rozlejesz coś to nie wsiąknie w tapicerkę. 1
Rekomendowane odpowiedzi