Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam jestem nowym użytkownikiem śledzę forum codziennie i w najbliższym czasie zabieram się za pierwsze glinowanie i woskowanie auta. Pacjent to Mondeo Mk4 Panther Black. Lakier jest bardzo zaniedbany lecz na początek chciałbym spróbować z oczysczeniem lakieru i położeniem jakiegoś wosku na wiosnę zobaczymy co dalej. 

Kosmetyki które już posiadam: Puffy XL/ ADBL Shampoo/ Puffy XL / Puffy Towel / ADBL QD1

Wybrałem taki zestaw.

- Glinka Vallet Pro Yellow. 

- do poślizgu woda + kropelka szamponu od ADBL ( no właśnie jakie proporcje aby glinka się nie rozpadła ) 

- Prickbort  Mac Serien 124

- ADBL Beatle Juice

- ADBL Vampier Liquid 

- Jakaś IPA która najbardziej się opłaci? 

- I teraz na koniec myślałem o SOFT 99 12 Month

- wyszedł również AIO od ADBL może jego warto położyć jak tak to w jakiej kolejności.

Tak jak pisałem czytam forum codziennie i myślę że już mniej więcej wiem co i jak . Co myślicie o tym zestawie i co byście ew. w nim zmienili. Pozdrawiam

Posted

Może odpowiadając po kolei :smile:

- jeśli chodzi o proporcję poślizgu pod glinkę, powiedzmy na te 0,5l wody, dosłownie 1-2 krople szamponu: wystarczy w zupełności, a glinka się nie rozpadnie

- IPA obojętnie jaka, ja zazwyczaj kupuję litrowy koncentrat u jednego z partnerów forum

- mówisz, że planujesz woskować auto w najbliższym czasie, czyli poszukujesz wosku zimowego; zaproponowany przez ciebie Fusso świetnie sprawdza się w tej roli, ale... Collinite 476s jest równie dobrym woskiem, uważam, że nawet łatwiejszym w aplikacji i przede wszystkim trochę tańszym. Żeby nie było - sam używam Fusso :tongue:

- AIO od ADBL możesz odpuścić - położone pod wosk zmniejszy jego trwałość, co nie jest zbyt pożądane w warunkach zimowych, natomiast na wiosnę jest świetnym pomysłem i na pewno poprawi kondycję Twojego lakieru

Patrząc na Twój zestaw widać, że lektura forum nie poszła w las, bo jest naprawdę mądrze skomponowany :wink:

Posted

Okej to wezmę IPĘ od Tenzi 1L bo akurat jest w sklepie. Takie pytanko jeszcze jeśli zrobię glinkowanie jednego dnia a np. za tydzień będę chciał nałożyć wosk to wystarczy mycie na 2 wiadra ,odtłuszczenie i jazda?. Do Docierania wosku Puffy Towel będzie odpowiedni ?

Posted
9 minut temu, dawid123l1 napisał:

Okej to wezmę IPĘ od Tenzi 1L bo akurat jest w sklepie. Takie pytanko jeszcze jeśli zrobię glinkowanie jednego dnia a np. za tydzień będę chciał nałożyć wosk to wystarczy mycie na 2 wiadra ,odtłuszczenie i jazda?. Do Docierania wosku Puffy Towel będzie odpowiedni ?

tak,wystarczy przez tydzien syfu nie nazbierasz,ja bym zawsze przed woskiem jakis cleaner zapodal jednak jesli nie robisz korekty ;)

Posted
2 minuty temu, menior napisał:

tak,wystarczy przez tydzien syfu nie nazbierasz,ja bym zawsze przed woskiem jakis cleaner zapodal jednak jesli nie robisz korekty ;)

Polecisz coś ? Myślałem żeby dać Prima Amigo podobno daje niezły look ale na zimę to chyba nie warto? Jakiś polecany cleaner pod tego softa? Ogólnie lakier mam strasznie porysowany od myjki automatycznej i zmatowiały .

Posted

jesli masz lakier w takim stanie a nie chcesz robic korekty to cleaner jest wrecz niezbedny,na temat polaczenia Amigo+Fusso sa rozne opinie,jednym sie trzyma a innym nie...osobiscie nie stosowalem wiec nie wiem,ostatnio stosuje Perfect polish i fusso mi na tym siedzi spokojnie,ale on jest teraz trudno dostepny,wez klasyka cos z DJ i przelec potem IPA dla pewnosci ;)