Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Auto jest po korekcie jakieś 3-4 miesiące temu i chce je porządnie przygotować do zimy. Plan pracy jest taki.

1. Aktywna piana Adbl

2. Mycie FX protect żółty.

3. Zmycie smoły Vasco prewash

4. Deronizacja lakieru - Tuga zielona i tu dalej się waham czy czystą czy rozcieczać.

5.Glinka Valetpro żółta

6. Mycie FX Protect żółty

7.Clener Good Stuff

8. POORBOY'S EX-P czy sam EX

9.Coli 476

Coś dodać lub zamienić miejscami bo już od czytania forum mogło mi się coś pomieszać.

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Posted

Osobiscie mysle ze jesli 3-4 miesiace temu byla robiona konkretna korekta z zabezpieczeniem to nie widzialbym sensu po tak krotkim czasie deironizowac,usuwac smoly i glinkowac no chyba ze po takim czasie masz juz zabrudzenia takiego typu :shock: Po cleanerze przed woskowaniem przelecialbym jeszcze IPA dla pewnosci,bo nie wiem jak colli bedzie siedzial na tym cleanerze a rozumiem ze to ma lezec cala zime,i jeszcze do zestawu dodalbym jakis QD by wzmocnic zabezpieczenie po kolejnych myciach 

Posted

W zeszłym roku położyłem chyba w październiku coli 476 na ten clener Good Stuff i spokojnie przetrwał do kwietnia więc chyba się dobrze dogadują. A QD mam z adbl, jeszcze się zastanawiam nad Shine Garage Wax Protector lub Adbl SSW. Co do smoły i deronizacji chce zrobić bo chyba nie zaszkodzi??

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Posted

Zaszkodzic to nie :D Co najwyzej sie narobisz na marne i zmarnujesz drogie produkty bo wierzyc mi sie nie chce ze ledwo 3 miesiace po korekcie masz juz lakier w tak zlym stanie 

Posted

No to sobie odpuszczę, będę jeszcze robił auto mamie i ta kolejność co napisałem jest ok??

Posted

Kolejnosc sie zgadza tylko nie rozumiem pozycji 8 i 9 bo to obydwa woski/sealenty zabezpieczajace wiec albo jedno albo drugie,no chyba ze jakies dziwne kanapki chcesz robic 

Posted

Gdzieś wyczytałem że można dać ex-p dla lepszego efektu wizualnego i podobno wosk dłużej leży na nim. Tego ex-p jeszcze nie mam i właśnie się zastanawiam czy jest sens dawać go na zimę pod coli. Może ktoś się wypowie co go stosował??

Posted

Jak dla mnie nie ma kompletnie sensu,Collli jak i inne sealenty lubia jalowe powierzchnie,kladzenie pod niego inny wosk mija sie zupelnie z celem,lepiej wez jakis QD jak chcesz go wzmocnic i dodac cos tam do wygladu 

Posted

No możliwe że jest jak piszesz może te ex-p dają pod woski naturalne, nie moge znaleźć teraz tego tematu gdzie pisali o ex-p.