Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich

Jako, że nadszedł czas by wziąć się za troche więcej niż podjechanie pod bezdotyk i wrzucenie 6zł na ochlastanie autka postanowiłem troszke bardziej zadbać o nie. Zestaw poniżej miałby funkcjonować przy Civicu UFO w wersji Blueish silver metalic (taki ubłękitniony srebrny, albo usrebrniony błękit). Dodam, że auto było 4 miesiące temu po polerce (lakierowane były elementy po kolizji parkingowej), ale międzyczasie zniwelowane rysy i rzucony wosk, niestety nie wiem jaki bo takich info nie uzyskałem. 

Po poczytaniu troche tutaj cennych uwag i opinii, testów zanotowałem sobie taką kombinacje kosmetyków do zakupu. 

Piana aktywna:

ADBL Yeti 

Felgi: 

ADBL Wheel Warrior

Usuwanie smoły: 

Tar remover MAC 124 Pickbort

Deironizacja:

Shiny Garage Iron OFF v3

Glinka: 

ValetPro Yellow

Cleaner:

Good Stuff Rhino Horn Cleaner

Wosk: 

Soft99 Fusso Coat

Aplikatory: 

- do cleanera : Flexipads tricolor

- do wosku: royal pads UFO (zielony)

Osuszanie: 

- WaxPro Fluffy Dryer Plus 90x60cm

- kompresor 

Pozostałe: 

* Rękawica do mycia

* Pędzle okrągłe '8, '6 z castoramy

Nie wymieniłem szamponu na liście zakupów ponieważ posiadam chyba ze trzy między innymi : 

- Meguiar's Ultimate Wash & Wax

- TK CAR COSMETICS SHAMPOO 500 ML

- jakiś mało znany szampon z Kauflandu też z woskiem nie pamiętam nazwy, polski dystrybutor

Dodatkowo w garażu mam kilka innych preparatów co mi zostały i są w pokaźnych ilościach między innymi: 

- TK CAR COSMETICS TIRE DRESSING 500 ML

- TK CAR COSMETICS QUICK DETAILER 500 ML

- TK CAR COSMETICS APC  500 ML 

Dodatkowo dwa wiaderka, lanca do piany aktywnej pod Karchera no i pistolet na wysokie ciśnienie Karcher. 

Czy takie zestawienie jest w miarę sensowne do zabawy w upiększenie hondy? Dodam, że jestem totalny amator w kwestii detailingu więc to będzie bardziej nauka niż profi robota, lecz chcę nauczyć się dobrze i skutecznie dbać o jakość lakieru i wygląd wizualny samochodu. 

Czekam na odpowiedzi poniżej 

Pozdrawiam :) 

Posted

Dorzuć sobie jakiś szampon bez wosku bo jak będziesz przygotowywał powierzchnię pod woskowanie i będziesz chciał mieć jałową powierzchnię to bez sensu sobie to utrudniać myjąć szamponem z woskiem :) 

No i polecam jakieś dressingi do plastików - do wewnątrz np. PB NL czy ADBL Interior WOW, na zewnątrz np. Koch Nano Plast