ostry121 Posted July 29, 2017 Report Posted July 29, 2017 Witam, ostatnio nabyłem auto, strasznie zapuszczone w środku i powoli doprowadzam je do ładu. Na boczkach drzwi, jest materiałowe wykończenie. Czy jakaś doświadczona w temacie czyszczenia i konserwacji duszyczka będzie w stanie mi pomóc i powiedzieć jak się za to zabrać? APC i pędzelek? Szczotka? Może jeszcze coś innego? Pozdrawiam
Leci Posted July 29, 2017 Report Posted July 29, 2017 @ostry121 możesz spróbować produktu w stylu ExceDe Encapsulator Cleaner. Wystarczy spryskać powierzchnię, wyszczotkować, a po wyschnięciu odkurzyć. U mnie zadziałało to świetnie na jasnych boczkach w E46 i troszkę zapuszczonej materiałowej tapicerce w F30 . Kiedyś używałem jeszcze innej kombinacji: APC, wyszczotkowanie, następnie "zapieranie" wilgotną fibrą (płukaną w wiadrze z wodą), a na końcu przecieranie suchą fibrą, aby "odciągnąć" jakąś część wilgoci. Zdawało to egzamin na mega zapuszczonych jasnych dywanikach i wykładzinie w E46.
ostry121 Posted July 30, 2017 Author Report Posted July 30, 2017 10 godzin temu, zmorka napisał: Masz odkurzacz piorący? Niestety nie 10 godzin temu, Leci napisał: @ostry121 możesz spróbować produktu w stylu ExceDe Encapsulator Cleaner. Wystarczy spryskać powierzchnię, wyszczotkować, a po wyschnięciu odkurzyć. U mnie zadziałało to świetnie na jasnych boczkach w E46 i troszkę zapuszczonej materiałowej tapicerce w F30 . Kiedyś używałem jeszcze innej kombinacji: APC, wyszczotkowanie, następnie "zapieranie" wilgotną fibrą (płukaną w wiadrze z wodą), a na końcu przecieranie suchą fibrą, aby "odciągnąć" jakąś część wilgoci. Zdawało to egzamin na mega zapuszczonych jasnych dywanikach i wykładzinie w E46. Nie robi to jeszcze większych plam? Co do drugiego sposobu to dawało radę "wypłukać" tę fibrę? Jakie stężenie APC? Boczek moczno zmęczony, a pod materiałem jest płyta, która też jest już w nie najlepszym stanie, auto z 94 roku.
zmorka Posted July 30, 2017 Report Posted July 30, 2017 To masz problem, ponieważ szorując możesz go zniszczyć jeszcze bardziej, mocząc może się całkiem rozkleić, moim zdaniem takie wcieranie brudu w zapuszczony boczek tylko przypudruje syfa, jednak wolałbym go delikatnie pryskać jakimś presprayem, ewentualnie APC jeśli takowe posiadasz i przecierał wilgotną pieluchą tetrową a na koniec suchą. Niestety w upaćkanych boczkach najlepszym rozwiązaniem jest wyciągnięcie nawilżonego brudu odpowiednim odkurzaczem.
Leci Posted July 30, 2017 Report Posted July 30, 2017 Oczywiście tak jak mówi @zmorka, jest to niejako działanie doraźne i pozwoli na jakiś czas "przypudrować syfa", ponieważ brud nie zostaje odciągnięty z boczka. Jezeli chodzi o plamy to nie ma się czego obawiać. Wystarczy spryskać równomiernie, a nie punktowo i wszystko będzie wporzadku. Robiłem to dawno temu, ale roztwór był w okolicach 1:10-1:15. Oczywiście wszystko zależy od konstrukcji boczka: czy jest podatny na odklejanie się itd. W moim przypadku nie było najmniejszych problemów obiema metodami, które nie są może najbardziej zgodne ze sztuką
Maciej WTN Posted July 30, 2017 Report Posted July 30, 2017 Są specjale preparaty do czyszczenia elementów w przypadku gdy nie ma możliwość uzycia odkurzacza ekstrakcyjnego. Jest to proces kapsułkowania Takie preparaty ma np. Prochem czy Tersus. Gdzies na forum jest zdjecie boczku z MotoGo z takiego właśnie czyszczenia.
ostry121 Posted July 30, 2017 Author Report Posted July 30, 2017 Dziękuję wszystkim za cenne rady. Będę ostrożnie działał, a jeśli to nic nie pomoże albo rozleci się boczek to udam się na podmiejski szrot
Recommended Posts