Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, ostatnio nabyłem auto, strasznie zapuszczone w środku i powoli doprowadzam je do ładu. Na boczkach drzwi, jest materiałowe wykończenie. Czy jakaś doświadczona w temacie czyszczenia i konserwacji duszyczka będzie w stanie mi pomóc i powiedzieć jak się za to zabrać? APC i pędzelek? Szczotka? Może jeszcze coś innego? Pozdrawiam

Posted

@ostry121 możesz spróbować produktu w stylu ExceDe Encapsulator Cleaner. Wystarczy spryskać powierzchnię, wyszczotkować, a po wyschnięciu odkurzyć. U mnie zadziałało to świetnie na jasnych boczkach w E46 i troszkę zapuszczonej materiałowej tapicerce w F30 :wink:.

Kiedyś używałem jeszcze innej kombinacji: APC, wyszczotkowanie, następnie "zapieranie" wilgotną fibrą (płukaną w wiadrze z wodą), a na końcu przecieranie suchą fibrą, aby "odciągnąć" jakąś część wilgoci. Zdawało to egzamin na mega zapuszczonych jasnych dywanikach i wykładzinie w E46.

Posted
10 godzin temu, zmorka napisał:

Masz odkurzacz piorący?

Niestety nie

10 godzin temu, Leci napisał:

@ostry121 możesz spróbować produktu w stylu ExceDe Encapsulator Cleaner. Wystarczy spryskać powierzchnię, wyszczotkować, a po wyschnięciu odkurzyć. U mnie zadziałało to świetnie na jasnych boczkach w E46 i troszkę zapuszczonej materiałowej tapicerce w F30 :wink:.

Kiedyś używałem jeszcze innej kombinacji: APC, wyszczotkowanie, następnie "zapieranie" wilgotną fibrą (płukaną w wiadrze z wodą), a na końcu przecieranie suchą fibrą, aby "odciągnąć" jakąś część wilgoci. Zdawało to egzamin na mega zapuszczonych jasnych dywanikach i wykładzinie w E46.

Nie robi to jeszcze większych plam? Co do drugiego sposobu to dawało radę "wypłukać" tę fibrę? Jakie stężenie APC? Boczek moczno zmęczony, a pod materiałem jest płyta, która też jest już w nie najlepszym stanie, auto z 94 roku.

Posted

To masz problem, ponieważ szorując możesz go zniszczyć jeszcze bardziej, mocząc może się całkiem rozkleić, moim zdaniem takie wcieranie brudu w zapuszczony boczek tylko przypudruje syfa,

jednak wolałbym go delikatnie pryskać jakimś presprayem, ewentualnie APC jeśli takowe posiadasz i przecierał wilgotną pieluchą tetrową a na koniec suchą. Niestety w upaćkanych boczkach

najlepszym rozwiązaniem jest wyciągnięcie nawilżonego brudu odpowiednim odkurzaczem.

Posted

Oczywiście tak jak mówi @zmorka, jest to niejako działanie doraźne i pozwoli na jakiś czas "przypudrować syfa", ponieważ brud nie zostaje odciągnięty z boczka. 

Jezeli chodzi o plamy to nie ma się czego obawiać. Wystarczy spryskać równomiernie, a nie punktowo i wszystko będzie wporzadku. Robiłem to dawno temu, ale roztwór był w okolicach 1:10-1:15. Oczywiście wszystko zależy od konstrukcji boczka: czy jest podatny na odklejanie się itd. W moim przypadku nie było najmniejszych problemów obiema metodami, które nie są może najbardziej zgodne ze sztuką :wink:

Posted

Są specjale preparaty do czyszczenia elementów w przypadku gdy nie ma możliwość uzycia odkurzacza ekstrakcyjnego. Jest to proces kapsułkowania :) Takie preparaty ma np. Prochem czy Tersus. Gdzies na forum jest zdjecie boczku z MotoGo z takiego właśnie czyszczenia.

Posted

Dziękuję wszystkim za cenne rady. Będę ostrożnie działał, a jeśli to nic nie pomoże albo rozleci się boczek to udam się na podmiejski szrot :P