Jump to content

Recommended Posts

Posted

Na wstępie wypadało by się przywitać :) Tak więc siemanko! 

Czytam od jakiegoś czasu informacje dot. poprawy stanu lakieru i mam niestety coraz większy mętlik. Forum kosmetykaaut jedno, forumowicze forda drugie ;/ 

Chciałbym na wstępie zadbać o lakier - auto niedawno kupione, było po polerce u sprzedającego. W tym przypadku chciałbym wyciągnąć z lakieru błysk i kolor. Prosiłbym o porady w co zainwestować pieniądz żeby było wydajnie a efekt był dosyć trwały. Z kilku lat uzbierało się w garażu kilka rzeczy, które pewnie nie powalają ale np. dają radę. Są to między pasty tempo, k2 i farecla + wosk turtlewax (płyn) i jakiś wosk K2 + inne rzeczy do kokpitów, felg itp. z marketów.

Dodatkowo chciałbym zaopatrzyć się w jakiś preparat do skór czyszczenie + zabezpieczenie. Preparaty chciałbym o ile da radę zamówić u nich http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=15063888&order=d&id=18903

mają m.in. produkty firm tenzi detaling, k2, MEGUIARS, farecla, t-cut, carnauba, sonax, chemical guys

Za wszystkie odpowiedzi z góry dzięki! 

Posted

K2, Farecla? Proszę Cię

Więc tak, po pierwsze poszukaj jakiś sklep z Twoich okolic na forum chociażby. Co do dbania o autko. Po pierwsze dobry szampon ( nie marketowy aczkolwiek może ktoś używa i poleci), po drugie mycie na dwa wiadra ( masa poradników na forum). Jeżeli nie chcesz robić korekty lakieru możesz nawoskowac auto, ale wcześniej musisz je odpowiednio przygotować, to znaczy dekontaminacja : deironizer ( adbl vampire, tuga), preparat na smołe ( prickbort, Unique Hades) no i glinka. Co do wosku, możesz kupić testery które kosztują grosze :)

Do wnętrza albo APC ( ADBL, Shiny Garage itd) + dressing (adbl interior wow, poorboys World) albo na przykład ADBL Interior QD :)

Oczywiście opisałem w skrócie, produkty też podałem pierwsze które przyszły mi na myśl. Wejdź sobie w relacje i popatrz czego ludzie używają i jak używają ;)

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Posted

Na siłę, możesz kupić jakiś zestaw startowy, dużo firm (polskich) takie wydaje i zazwyczaj jest tam wszystko, co do szczęścia potrzebne.

Posted

Prośba o opinie zestawu na sam początek.

Szampon - SHINY GARAGE STRAWBERRY CAR SHAMPOO 

APC - Excede All Purpose Cleaner

Glinka - SHOWCARSHINE CLAY BAR - GLINKA MEDIUM

Wosk - FINISH KARE 1000P HI TEMP PASTE WAX

i Shiny Garage Quick Detail

do tego ręcznik do osuszania, mikrofibry, pędzelki i rękawica do mycia i aplikatory.

Posted

Jestem na tak ;) Do wnętrza też coś wybrałeś czy skupiasz się na zewnątrz?

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Posted

zobaczę jak cenowo to wyjdzie, ale prawdopodobnie coś własnie dobiorę.