Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Z racji że lakiernik po robocie zderzaka w cenie usługo dał mi buteleczkę na zaprawki. Dobrałem do tego 50ml claru i 25 utwardzacza.

Plan był taki, aby drobne ryski których mam sporo jakoś zamalować.

Zaczynałem od mniejszych rysek aby finalnie zająć się długą krechą od przedniego błotnik przez całe drzwi - ktoś miał fantazję z gwoździem chyba. 

Nietsety od początku coś nie tak. Z żadnej nie jestem zadowolony. Wydaje mi się że sam plan ma "ręce i nogi" ale wykonanie kuleje.

1. umyć

2. odtłuścić z wosków (zmywacz silikonowy, ipa)

3. okleić najbliżej jak się da taśmami

4. pędzelek z bazą - klika godzin przerwy

5. pędzelek z clarem (+utwardzacz 2:1) - doba przerwy

6. papier 1500 nałożony na gumkę szkolną i szlif do momentu aż zacznie mi przedzierać się przez taśmę która jest poniżej i powyżej rysy (równolegle)

7. Papier 2000 + 2500

8.polerka

Ciężko zrobić zdjęcie rysy telefonem ale mam nadzieję że coś dojrzycie.

Tak wyglądała przed

b64a825a00f6.jpg

Ponoiższe 2 ujęcia po robocie

829763b0abd7.jpg

8a302c0234e3.jpg

Widać szeroki pasek (minimalnie wyczyuwalny pod ręką ale nie potrafięstwierdzić czy toi wgłębienie - za bardzo szlifowałem czy wypukłość - jeszcze popracować papierem

Przy każdej rysie ten sam problem - w zależności od kąta spod którego się patrzy widać to inaczej.

Proszę doświadczonych o podpowiedzi bo mi pomysły się skończyły. 

Posted

Papierem 2000-2500 staraj się pracować na większym obszarze nie na samej rycie.

To powinno ci rozjaśnić co nieco.

Posted

Chętnie bym zobaczył efekty po poprawce. Mam ten sam problem co kolega r_afaello.