porvapor Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2015 Witam, jak w temacie. Mam problem z zalanymi przyciskami konsoli i radia w Porsche Cayman. Zostaly zalane Fanta + Wodka. Czesc sie tylko klei ale inne nawet nie drgna. Macie pomysl jak sie do tego zabrac.
buka Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2015 Rozebrać radio i przeczyscic spirytusem póki rdza się nie dostała.
porvapor Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2015 Dzieki za podpowiedzi, dodam ze chodzi o prawie wszystkie przyciski zakreslone koleczkiem. I nie mam problemu z wyjeciem poszczegolnych elementow jako calosci. Tylko obawiam sie rozbiorki wszystkiego do samych przyciskow poniewaz zwykle wychodza jako ostatnie.
kubik Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2015 Parownica+ kompresor i różnej masy patyczki
porvapor Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2015 Mam parownice (astra/idriomatic) i dostep do kompresora. Tylko obawiam sie przemoczenia. Jakby nie bylo to trzeba dokladnie rozpuscic sok pod klawiszami. Robiles to juz w ten sposob w autach wyzszej klasy?
kubik Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2015 Nie miałem tak skrajnego przypadku,ani aut klasy wyższej z takim problemem ,więc nie powiem No ogólnie trzeba uważać bardziej,żeby nie przesadzić z parą,bo może zejść farba z przycisków jak zbyt blisko pójdzie strumień pary,no powiedzmy sobie ostateczność ew.najpierw popróbuj w sposób,że na pędzelek ipe i wydmuchiwać i wycierać
porvapor Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2015 Gdyby ktos mial ochote dopisac jakies swoje doswiadczenie to mile widziane. Poki co planuje rozebrac konsole aby wyciagnac calkowicie elementy jak radio czy sterowanie temp. i wydmuchac to delikatnie parowka. Jesli nie uda mie sie tego zrobic parowka to rozloze wszystko na czesci pierwsze i wyczyszcze klawisze po zdemontowaniu. Za caymana planuje sie zabrac w przyszlym tygodniu wiec mam jeszcze troche czasu na ewentualne przemyslenia. Postaram sie dodac relacje z wykonanej pracy. dzieki za porady i pozdrawiam
tfelek Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2015 Chyba są takie myjni ultradźwiękowe do elektroniki może jakiś serwis Gsm ci pomoże
Hitchhiker Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2015 Trochę pracowałem przy serwisie laptopów, tabletów itd. i generalnie zasada jest taka: Każda elektronika która została mniej lub bardziej zalana musi zostać rozebrana i przeczyszczona (IPA sprawdza się idealnie), ponieważ w przeciwnym wypadku nawet jak układ będzie działać to zajdzie przyśpieszona elektroliza (prostym językiem - przestanie działać). Pytanie nie brzmi czy tak się stanie tylko kiedy, tak więc ja bym się wolał pomęczyć z rozbieraniem.
porvapor Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2015 Dzieki, i tak jak pisalem wczesniej, podejme sie rozebrania "do zera" i postaram sie o jakas relacje fot. ktora tu podepne. Ale stanie sie to na przestrzeni 2 tyg. poniewaz jestem zawalony robota. Pozdrawiam
Hitchhiker Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2015 Dzieki, i tak jak pisalem wczesniej, podejme sie rozebrania "do zera" i postaram sie o jakas relacje fot. ktora tu podepne. Ale stanie sie to na przestrzeni 2 tyg. poniewaz jestem zawalony robota. Pozdrawiam Jeżeli nie używasz auta to na ten czas odpiąłbym aku. "Degradacja" elektroniki wtedy tak nie postępuje i nie ryzykujesz tym, że po rozebraniu wszystko będzie zaśniedziałe (to oczywiście wariant pesymistyczny, ale możliwy przy podłączeniu do źródła prądu).
Rekomendowane odpowiedzi