Skocz do zawartości

Rdzawy nalot na lakierze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Na lakierze hondy Nighthawk Black Pearl (i wszystkich innych elementach) mam straszny rdzawy osad od wody ze studni (bardzo zanieczyszczonej). Samochód był nią myty kilka razy i lakier zrobił się dosłownie szary :D Dla porównania w domu czysta wanna/toaleta/umywalka staje się cała brązowa po 2-3 dniach. Osad ciężko schodzi nawet pastą polerską, z większości lakieru już go usunąłem, ale nie wiem czym usunąć go z elementów do których nie dojdę polerką, czyli naokoło emblematów (teraz mają takie jakby szare obwódki), wycieraczek itd. Polerką tam nie dojdę a przy polerowaniu ręcznym nie ma szans tego zetrzeć (muszę długo trzeć na wysokich obrotach polerką, z szyb usunąłem to cif-em ale zajęło to parę godzin). Szukam jakiegoś preparatu najlepiej w sprayu który rozpuściłby jakoś ten osad, myślałem o Iron-X ale nie wiem czy da radę.

Opublikowano

Po IronX lub podobnym pewnie auto zmieni kolor na czerwone ;)

Ja bym walnął IronOFF albo IronX

Opublikowano

Zobaczę tą wodę z octem :)

Co do tych Ironów, właśnie o nich myślałem gdyż ten osad to najpewniej nadmiar żelaza w wodzie. Na spryskanie całego samochodu wystarczy 500ml czy kupować litr?

Opublikowano

Styknie 500ml i zostanie na felgi, tylko weź właśnie coś w rzadszej formie, Dragon np bedzie za gęsty

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Możesz również spróbować kwasek cytrynowy rozpuścić w wodzie i tym przetrzeć te miejsca ;) Pokombinuj ze stężeniami.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

I jak? woda z octem pomogła, bo boję się próbować, a sam mam trochę rdzawych nalotów na lakierze?

• 2 tygodnie później...