wawek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Witam Proszę doświadczonych kolegów o pomoc: Na kupionym używanym aucie mam zacieki jak na zdjęciach, Próbowałem zmywać między innymi: szampon samochodowy, płyn do naczyń, olej jadalny, wd-40, cif kamień i rdza , benzyna ekstrakcyjna, aceton Jedynie acetonem schodzi bardzo bardzo powoli ale aceton zabiera błysk lakieru, zacieki są z nie wiem z czego ale z czegoś tłustego jak zaschnięty wosk lub coś podobnego nie są wżarte w lakier tylko na lakierze na jednym zdjęciu widać kawałek który doczyściłem lakier pod spodem jest czysty, gładki, błyszczący i zostaje tłusty tak jakby lakier pod tymi zaciekami był grubo nawoskowany i nie wypolerowany. Jest to tylko na krawędziach drzwi, nie ma na masce ani klapie ani na zewnątrz. Auto Opel Vectra C 2003 Granatowy mika. Najszybciej idzie usunąć mechanicznie papier 2500 daje rade bardzo szybko tylko zmatowi lakier a tego chciałbym uniknąć. Czego mogę jeszcze spróbować aby to rozpuścić ? Jakiej pasty ściernej użyć aby to zetrzeć a nie zmatowić za bardzo lakieru, ręcznie ? Za wszelki sugestie będę bardzo wdzięczny. http://zapodaj.net/d9666f6686677.jpg.html http://zapodaj.net/ccb2eae02c157.jpg.html http://zapodaj.net/07452ee626876.jpg.html http://zapodaj.net/1899819375931.jpg.html Pozdrawiam Sławek
franekfr Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Kiedys spryskałem felgi dimerem i coś podobnego mi powstało, spróbuj ręcznie gąbka tricolor i meg ultimate compound. ale lepiej poczekajmy niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony
Piotrek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 wawek, Wygląda jak ślady po twardzej wodzie. Spróbuj octem.
wawek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Witam octem spróbuję wieczorem ale próbowałem wcześniej cif kamień i rdza bo właśnie myślałem że to osad kamień z wody i nic nie zmywało - nie rozpuszczało tych zacieków
Yasiek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 wawek, dasz radę podjechać do Rumi? Zobaczymy - usuniemy Jak nie usuniemy to pogadamy
wawek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 ok ale raczej nie dziś, jak może być jutro to proszę o numer telefonu zadzwonię jutro i pogadamy
wawek Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Witam Napiszę informacyjnie próbowałem octem i idzie bardzo powoli bardziej na zasadzie odmaczania i rozpuszczania niż zmywania tych śladów, natomiast z pewnością są to ślady po twardej wodzie gdyż po lekkim deszczu jak wysechł na słońcu to zostały takie na całym samochodzie ale szybko usunięte schodziły łatwo, jak wcześniej nie była słońca to wysychało bez śladu. Czy da się temu jakoś zapobiec oprócz wycierania po każdym deszczu ?
proximo Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 woda deszczowa jest raczej miękką, to ta w kranie jest u nas wybitnie twarda i tą należy wycierać.
bandzior_ucieka Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Przejedź Siena dobrą myjnię parową, gdzie mają też solidna chemie, np. Premo i powinno ładnie to rozmkięczkyć i usunąć.
mały_dżon Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2014 U siebie takie zacieki zlikwidowałem octem. Żeby ocet nie spływał z lakieru użyłem zwykłej gazety oraz spryskiwacza, zostawiłem w cieniu na kilkanaście minut i w miejscach gdzie przesychało powtórzyłem. Cała operacja trwała jakieś pół godzinki.
Fiszer Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2014 użyłem zwykłej gazety lepiej wacik kosmetyczny, bo w głupim przypadku przeczytasz gazetę prosto z lakieru(widziałem raz na własne czy)
mały_dżon Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2014 Można też np. ręcznika papierowego etc., a na samą maskę zużyje z milion wacików Najważniejsze żeby nie dopuścić do wyschnięcia bo wtedy faktycznie można mieć niechcianą "hydrografikę"
Rekomendowane odpowiedzi