_Makki_ Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Taki tam tescik odemnie bardzo dobrze mi juz znanego Prickbort vs Sanesolv Extra. Jedno z moich firmowych aut, odebrane jako nowe z ASO w grudniu i z premedytacja nie myte od nowosci, ani raz! Przebieg ok 7000km. Jutro zrobie zdjecie tak zeby wszystko bylo ok Efekty naprawde ciekawe, przy okazji wyszla sprawa opryskiwaczy Kwazara Tak zeby wszystko bylo jasne to ja nie mam nic wspolnego z Mac124 ani Sanego.. Opisy w miare krotkie, zdjecia mam nadzieje ze duzo pokaza chociaz do fotografow najlepszych nie naleze. Pacz CV od jednego z zainteresowanych praca Wiele osob tutaj zna juz Mac124 Prickbort. Fantastyczny TR, bez ktorego ja sobie nie wyobrazam zycia Ale jak z wiekszoscia produktow u mnie, lubie miec kilka ktore robia ta sama robote wiec pomyslalem dlaczego nie sprobowac tego samego z TR. Z tego co wiem Sanesolv dostepny jest u producenta w 5l, 10l, 25l oraz 200l Dystrybutor w PL sprzedaje chyba w 1litorwych. Stan agonalny auta: Jak widzicie jest co robic Prickbort vs Sanesolv Obydwa TR w te same butelki z tym samym opryskiwaczem. Tutaj z premedytacja uzylem opryskiwacza od norweskiego dystybutora i tego nowszego ktory mam bezposrednio od Kwazar Polska. Tego madrego pana w ASO, ktory przykleil ramke pod tablice na stale mam ochote zastrzelic jakims ciekawym sprzetem do paintballa! Do oddzielenia paneli uzylem najszerszej tasmy 3M jaka mam. Na lewa strona auta zapodalem produkty na w 100% suchy lakier. Slonce operowalo z drugiej strony wiec prawa strona dostala produkty na mokry lakier. Taki tez m.in jest cel testu porownanie jak sobie radza na suchych i mokrych panelach. Tyl podzielony na 4 gdzie, lewa strona to na sucho a prawa na mokro. Tutaj akurat porowanie tak dobrze nie poszlo bo produktom udalo sie deczko wymieszac Z lewej strony patrzac od tylu, poszedl Sanesolv do tasmy pozniej Prickbort na 2 panele i znowu Sanesolv. Prawy przedni blotnik dostal Prickborta na suchy lakier. Sprzet: Opryskiwacze ustawione na jak najmniejszy spray ze wgledu na to zeby sie opryskiwaly takze paneli obok. Do tego bylo jeszcze troche wiatru wiec produktow poszlo zdecydowanie za duzo do testow ale wazne dla mnie bylo zeby szczegolnie bo obokach nie wymieszaly sie i nie opryskiwac na boki.. Sanesolv dziala: Wiecej Sanesolv: Wedlug mnie, na suchych panelach roznicy miedzy Prickbort a Sanesolv nie ma: Tak samo na tyle na suchym, nie zauwazylem zadnych roznic: Biedna, nie udalo jej sie przezyc kontaktu z Prickbortem Nastepnie cale auto zostalo dokladnie splukane myjka (160bar i wydajnosc ok 650l/h wiec zla nie jest) ale oczywiscie oprocz prawej strony. Ktora zostala moczona woda splywajaca z calego samochodu. Probowalem namoczyc ta strone tak dobrze jak tylko moglem nie dochodza do niej myjka cisnieniowa. Te odciski ktore widzicie na klapie tylnej to nie moje paluchy. Tak zeby bylo wszystko jasne Grrr.. Splukana takze lewa strona. Tutaj niestety tasma nie wytrzymala cisnienia Tutaj widac juz roznice miedzy prawymi drzwiami przednimi a blotnikiem na ktorym dzialal Prickbort na suchym lakierze. Blotnik splukany dokladnie do granicy z drzwiami. Z lewej strony Sanesolv zapodany na mokry lakier, przed plukaniem. Sanesolv dziala na mokrym: Prickbort w srodku miedzy tasmami: Tutaj lewa strona splukana dokladnie z Prickborta i Sanesolv. Asfalt usuniety w 100%, reszte zalatwi lekko Surfex 1:20. Tutaj takze zadnej roznicy miedzy Prickbort a Sanesolv. Resztki z tasmy jeden i drugi srodek usuwa bez problemu. Inne panele po splukaniu, tutaj takze produkty byly na sucho. Kilka zdjec tego co IronX lubi najbardziej czyli czasteki metaliczne! Nastepnie mokre panele. Prickbort pozniej Sanesolv.. Tutaj wlasnie produkty sie wymieszaly. Ale co tam, najlepszy efekt i tak widac na panelach pionowy z boku. Sanesolv dziala: Prickbort miedzy tasmami: Plukanie tej strony odbylo sie od konca auta po przod: Juz tutaj na zdjeciach widac ze asfaltu nie ma ale panele mokre na ktorych dzialal Prickbort sa jakies takie czystsze po splukaniu. Asfalt usuniety jest jednakowo w obydwu przypadkach: Tutaj widac jak wyglada panel na ktorym Sanesolv dzialal na mokro. Po splukaniu.. Tak samo jak z tylu, powierzchnia jest jakby bardziej domyta po Prickbort. Ale to nie ma nic wspolnego z usuwaniem asfaltu. Reszte zbiera Surfex 1:20 bez najmniejszego problemu. RUDA WSZEDZIE! Ide po IronX Podsumowanie - wedlug mnie oczywiscie Prickbort i Sanesolv usuwa asfalt identycznie na suchych panelach. Prickbort i Sanesolv dziala identycznie na mokrych panelach. Radza sobie dobrze, troche to moze dluzej trwa niz na suchych ale Prickbort pozostawia panele jakies takie bardziej domyte. Ale znowu przypominam ze asfalt w obudwy przypadkach usuniety jest tak samo. Jak cena Sanesolv z czasem w PL to sie okaze. Narazie ja osobiscie bede uzywal i testowal te 2 produkty razem. Najwazniejsze jednak dla mnie to jak Sanesolv dziala na LSP w tym przypadku moje woski. Wiadomo ze Prickbort jest bezpieczny dla LSP ale trzeba go uzywac z glowa bo przesada powoduje szybka smierc woskow naturalnych. Nie usuwa ich odrazu ale w jakims tam stopniu oslabia. Wiec test Sanesolv na LSP u mnie dopiero sie rozpoczal. Reszta auta dostala Surfex 1:20, pozniej Duragloss 901 na 2 wiadra z gabka RaceGlaze i IronX po delikatym wysuszeniu. Pozniej jeszcze troche zabawy bylo wiec zeby nie bylo ze auto nie domyte to troche innych zdjec: Dzieki za uwage!
Prezes Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Test wykonany w samą porę jak dla mnie I nie ma co gadać... przyłożyłeś się
Swoop Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Makki jakieś podsumowanie końcowe by się przydało Ale dzięki za test, bo właśnie stoję przed zakupem
_Makki_ Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Test wykonany w samą porę jak dla mnie I nie ma co gadać... przyłożyłeś się Dzieki "Jak kraść to miliony jak bzzzzzz itp tid"... [ Dodano: 23 Kwiecień 2012, 09:46 ] Makki jakieś podsumowanie końcowe by się przydało Ale dzięki za test, bo właśnie stoję przed zakupem A czytales wogole co napisalem czy tylko scroll po zdjeciach?
ariello01 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Test pierwsza liga choć dla mnie troszke za długi ale to tylko taki MINI czepianie się
different Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 czyli znaczącą przewagę Sanesolv`a na mokrym lakierze można włożyć między bajki Bardzo dobry test PS. jak na 7kkm przebiegu to ten misiek wyjątkowo czysty
Swoop Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 A czytales wogole co napisalem czy tylko scroll po zdjeciach? no właśnie w robocie nie bardzo chcą mi się ściągnąć wszystkie foty ... a tekst czytałem, ale bez niektórych fot to nie to samo..
michałoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Kolor pacjenta idealnie dobrany do rodzaju testu Good Job
MetalMagnes Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Makki, bardzo dobry test...mam Prickbort i teraz wiem, że nie muszę kupować Sanesolv Extra.
SJake Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Dystrybutor w PL sprzedaje chyba w 1litorwych. U nas w sklepie dostępny jest również w opakowaniach 2L i 5L. a tak poza tym: Jak ktoś ma MAC124 to nie potrzebuje Sanesolva. Nikt normalny nie bierze się za smołę na mokro. Jak ktoś nie ma MAC124 to może pomyśleć nad Sanesolvem jaką tańszą alternatywą.
maya Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 SJake a będzie dostępny 5 litrowy prickbort ?
SJake Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 maya, na chwilę obecną nie. Tylko Sanego. MAC wychodziłby ponad 200zł. Taniej wówczas byłoby kupić 5 butelek 1L.
_Makki_ Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Jezeli za duzo zdjec to sorry ale na szybko to wrzucalem i teraz widze ze kilka sie powtarza i ogolnie cos nie halo z niektorymi. Ale nie mam czasu tego narazie poprawiac. Wiecie o co chodzi. BTW: Nie mowie ze Sanesolv jest zly! Jest super i wogole, ale jakos bardziej ogolnie mowiac domywa Prickbort. Wiadomo ze jak cena Sanesolv bedzie lub jest duzo lepsza od Prickbort to wybor prosty. Nie liczylem tego jakos na litry jeszcze jak to wychodzi. Odnosnie LSP i jego nadgryzywania to narazie sie nie wypowiadam.
SJake Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 przewagę Sanesolv`a na mokrym lakierze można włożyć między bajki No nie do końca. Gdyby Makki robił to na czarnym aucie, a nie na białasie byłoby widać pewne różnice w zachowaniu preparatów. IMO SNB Sanego jest delikatnie lepszy na mokrym od MAC124, ale jak pisałem wyżej - nie powinno używać się tego na mokro jeśli zależy komuś na skuteczności.
_Makki_ Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 maya, na chwilę obecną nie. Tylko Sanego. MAC wychodziłby ponad 200zł. Taniej wówczas byłoby kupić 5 butelek 1L. Sorry ale to jakas dziwna polityka. Tutaj u nas z Prickbortem jest tak ze im wiecej kupujesz tym taniej wychodzi. Kupujac juz 5l wychodzi DUZO taniej niz 5x1l.. Jake: Wyslac Ci 200litrow samolotem?
michal88 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 _Makki_, Świetny test, sam mam Sanesolv i zastanawiałem się czy warto zmieniać na Prickborta... Zmienie bo mi się kończy
SJake Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 maya, na chwilę obecną nie. Tylko Sanego. MAC wychodziłby ponad 200zł. Taniej wówczas byłoby kupić 5 butelek 1L. Sorry ale to jakas dziwna polityka. Tutaj u nas z Prickbortem jest tak ze im wiecej kupujesz tym taniej wychodzi. Kupujac juz 5l wychodzi DUZO taniej niz 5x1l.. Jake: Wyslac Ci 200litrow samolotem? Chodzi o to ze kupując 100 butelek 1L - masz lepsze preferencje, niżeli kupując 5 baniaczków po 5L ale z tym to trzeba byłoby bezpośrednio do dystrybutora. Makki VATu mi zaraz strzelą 23% i na co mi to
_Makki_ Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 No nie do końca. Gdyby Makki robił to na czarnym aucie, a nie na białasie byłoby widać pewne różnice w zachowaniu preparatów. Widac by bylo jak reaguja z woda, to tak. Ale ich dzialanie, tzn usuwanie asfaltu juz tak nie za latwo To tak jak robic test IronX na aucie o kolorze byczej krwi..
SJake Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Widac by bylo jak reaguja z woda No własnie o to mi chodziło Osobiście uważam to za bliźniacze produkty. Który lepszy? a któż to wie.
different Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 przewagę Sanesolv`a na mokrym lakierze można włożyć między bajki No nie do końca. Gdyby Makki robił to na czarnym aucie, a nie na białasie byłoby widać pewne różnice w zachowaniu preparatów. IMO SNB Sanego jest delikatnie lepszy na mokrym od MAC124, ale jak pisałem wyżej - nie powinno używać się tego na mokro jeśli zależy komuś na skuteczności. SJake, może przesadzam ale wydaje mi się że przewaga w opiniach "in +" w usuwaniu T&G była mocno na korzyść Sanesolv`a (atutem było własnie domywanie na mokrym). Jak wykazał test Makkiego oba produkty są conajmniej identyczne. Więc ich zachowanie raczej znaczenia nie ma, bo oba spełniają swoją funkcję. Można by porównać jeszcze tylko szybkość działania obydwu.
SJake Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 different, no można.... Ja zauważyłem, że MAC124 na mokro prawie wcale nie działał, emulgując od razu do białego koloru. Subiektywnie Sanesolve dawał sobie lepiej radę na mokrym elemencie, ale herosem też nie był. Tutaj jeszcze pewnie wchodzi w grę sam asfalt - u Makkiego jest on NORWESKI, u nas Polska smoła, więc Dla mnie porównywanie tych dwóch produktów to jak dyskusja na temat sióstr Olsen. Którą byś nie wziął i tak będzie... prawie taka sama jak ta druga
_Makki_ Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 OMG ale dziewczyny urosly.. I te wargi, tzn usta..
dzinkins Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Dobry test , był bardzo potrzebny i rozwiał wiele znaków zapytania
spiczek Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 super test, właśnie będę robił zamówienie i zastanawiałem się co wybrać.
Sucre Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Makki takie pytanko do Ciebie, jak długo dałeś środkom podziałać, tzn. ile leżały na lakierze zanim je spłukałeś?? To samo pytanie odnosi się do iron-x'a.
Rekomendowane odpowiedzi