M4ciek Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zg艂o艣 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Przed urlopem myj膮c auto zrobi艂em por贸wnanie na oponach dw贸ch 艣rodk贸w: ValetPro Traditional Tyre Dressing vs ValetPro Dionysus Tyre Dressing dwie opony (prawy prz贸d i lewy ty艂) dosta艂y ten pierwszy, dwie kolejne (lewy prz贸d i prawy ty艂) dionizuska, tak po skosie, co by nikt nie powiedzia艂 偶e przednie albo prawe si臋 bardziej brudz膮 i test nie jest do ko艅ca miarodajny 聽 Sama aplikacja jest praktycznie identyczna i szczerze m贸wi膮c w obu wypadkach nienajwygodniejsza (bo nalewanie aplikacji na p臋dzel to 艣redni pomys艂), aczkolwiek wygodniej mi si臋 pracowa艂o z Traditionalem, bo jest rzadszy, 艂atwiejszy do rozprowadzenia, ma przyjemniejszy (mniej dra偶ni膮cy zapach) od Dionysusa. 聽 聽 nie mam fotek zaraz po aplikacji (nie zabijajcie!), ale tak to wygl膮da po czasie (a chyba o to chodzi): - po 600km + w tym jazda w deszczu oraz tygodniowy post贸j z kilkoma deszczami w trakcie (urlop nad polskim morzem, to nie mog艂o by膰 inaczej 偶eby nie pada艂o, kto pami臋ta pogod臋 z 8-13 sierpnia ten wie jak by艂o ) - po 1200km, kiedy niemyte auto dosta艂o sp艂ukanie jedynie wod膮 zdemineralizowan膮 na myjce (w pierwszej kolejno艣ci ko艂a) 聽 Wpierw Traditional... 聽 ValetPro Traditional Tyre Dressing odpowiednio po ok. 600km i 1200km prawy prz贸d: 聽 lewy ty艂: 聽 聽 ValetPro Dionysus Tyre Dressing odpowiednio po ok. 600km i 1200km lewy prz贸d: prawy ty艂: 聽 聽 WYNIK: mo偶e zdj臋cia tego nie oddaj膮, ale po 600km przebiegu i ja i moja lepsza po艂owa (ona nie zna艂a warunk贸w testu) doszli艣my do wniosku 偶e bardziej czarne s膮 opony potraktowane Traditionalem. 聽 Po 1200km jak dla mnie jest remis (bo obu praktycznie nie ma) je艣li chodzi o wytrzyma艂o艣膰, ale z racji 偶e Traditional by艂 przyjemniejszy na starcie (subiektywna opinia), nie widz臋 偶adnej przewagi ulepszonego Dionysusa w tej materii. 聽 Sam jestem zaskoczony wynikiem, wi臋c nie wykluczam w nied艂ugim czasie powt贸rki na nowych oponach
M4ciek Opublikowano 4 Wrze艣nia 2011 Autor Zg艂o艣 Opublikowano 4 Wrze艣nia 2011 ok, z racji zmiany ogumienia postanowi艂em zgodnie z zapowiedziami powt贸rzy膰 test por贸wnawczy 聽 VP Traditional Tyre Dressing kontra VP Dionysus Tyre Gloss 聽 pacjentem s膮 18" 225/18/40 Michelin Pilot Sport 3, n贸wki sztuki (z przerwami je藕dzi艂em na nich nie wi臋cej jak miesi膮c jak dot膮d) 聽 Test polega艂 na umyciu opon APC Meguiarsa 1:4 oraz aplikacj臋 obu dressing贸w na ka偶dej z opon, wi臋c Dionysus znalaz艂 si臋 na prawo od wentyla (zak艂adaj膮c 偶e ten jest akurat na g贸rze), Traditional poszed艂 na lewo od wentyla. Czyli ka偶da opona zosta艂a pokryta w stosunku 50/50 oboma dressingami. Przyk艂adowa lewa przednia opona, przed aplikacj膮: 聽 To samo po aplikacji Dionysusa: Do艂o偶ony i Traditional: 聽 Jak wida膰 opona po aplikacji nie wyr贸偶nia si臋, obie strony wygl膮daj膮 identycznie. Dodam 偶e sama aplikacja p臋dzlami od MX Nowicki a 艣rodki tym razem przelane wpierw do ma艂ych plastikowych kubeczk贸w od Listerine (zdecydowanie przyjemniej ni偶 "nalewanie" ich na p臋dzel albo gmeranie w w膮skim otworze butelek jak robi艂em to (pewnie g艂upio) za pierwszym razem) 聽 B臋d臋 informowa艂 i fotografowa艂 co ile艣 set km oponki, sam jestem ciekawy jak to b臋dzie si臋 zmienia膰 i ile wytrzymuj膮 jeden i drugi 艣rodek. Stay tuned!
MM.MM Opublikowano 4 Wrze艣nia 2011 Zg艂o艣 Opublikowano 4 Wrze艣nia 2011 Domy艂o 1:4 APC opony ? nie brudzi艂o Ci p臋dzelka po traditionalu ?
M4ciek Opublikowano 4 Wrze艣nia 2011 Autor Zg艂o艣 Opublikowano 4 Wrze艣nia 2011 domy艂o, cho膰 z poprzednimi oponami miewa艂em problemy 偶eby domy膰, te s膮 nowe, mo偶e dlatego? APC aplikowany z ko艅c贸wki pianuj膮cej (ale to chyba nie ma znaczenia) 聽 Traditional faktycznie troszk臋 brudzi艂 p臋dzel i sam 艣rodek odlany w sumie te偶 (kolor s艂omkowy). Wysz艂o to jednak dopiero przed nak艂adaniem na po艂ow臋 ostatniej, czwartej opony.
MM.MM Opublikowano 4 Wrze艣nia 2011 Zg艂o艣 Opublikowano 4 Wrze艣nia 2011 Mo偶e faktycznie dlatego 偶e nowe. No nic spr贸buje 1:1 umy膰 jak nie pu艣ci to ju偶 nie wiem czym domy膰.
M4ciek Opublikowano 9 Wrze艣nia 2011 Autor Zg艂o艣 Opublikowano 9 Wrze艣nia 2011 Filmowania dopiero si臋 ucz臋 (troch臋 za d艂ugie wysz艂y mi momenty per ko艂o - d艂u偶yzny ) ale od czego艣 trzeba zacz膮膰 聽 Film przedstawia ko艂a nieumyte, po ok. 150km "przebiegu" w tym 30km w deszczu/b艂ocie. Og贸lnie 4 dni w tym 1 w艂a艣nie deszczowy (wczorajszy czwartek) 聽 聽 Jak wida膰 drugi test przedstawia to samo co wychodzi艂o przy pierwszym podej艣ciu, a wi臋c 偶e VP Traditional Tyre Dressing (na tym etapie) daje lepszy wygl膮d ni偶 VP Dionysus Tyre Gloss
Wax Paradise Opublikowano 11 Wrze艣nia 2011 Zg艂o艣 Opublikowano 11 Wrze艣nia 2011 Mo偶e faktycznie dlatego 偶e nowe. No nic spr贸buje 1:1 umy膰 jak nie pu艣ci to ju偶 nie wiem czym domy膰. Duragloss ma dedykowany produkt do mycia opon: Duragloss Tire Cleaner #701. 呕adne APC tak nie wyczy艣ci opony.
MM.MM Opublikowano 11 Wrze艣nia 2011 Zg艂o艣 Opublikowano 11 Wrze艣nia 2011 Wax Paradise, Dzi臋ki za info b臋d臋 pami臋ta艂
Tworek Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zg艂o艣 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Kolejny test : ---> Kosmetyka aut Strona G艂贸wna 禄 Testy 禄 Z zewn膮trz 禄 Tworzywa sztuczne, szk艂o 禄 ValetPRO Traditional Tyre Dressing 聽
Rekomendowane odpowiedzi
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj si臋Zaloguj si臋
Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.
Zaloguj si臋