Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, miałem już założony temat, ale przez przypadek usunąłem więc napiszę jeszcze raz. Wczoraj wykonałem próbę przygotowania maski pod pod nałożenie wosku. Na początku mycie jakimś szamponem K2, potem płukanie. Glinka to Bilt Hamber Regular, a poślizg DJ Born Slippy. Pracę wykonywałem późnym popołudniem, więc lakier był mocno nagrzany, a glinka miała cały czas poślizg. Podczas pracy na lakierze wyczuwalne były takie ,,grudki" parę ruchów glinką i te zjawisko znikało. Glinkę często moczyłem w naczyniu z bardzo ciepłą wodą dla lepszego ugniatania. Po zakończeniu glinkowania na lakierze ujrzałem pełno białych mazów jakby po rozmazaniu kredy.Czy to wina nagrzanego lakieru? czy słońca które padało na maskę? Na koniec oczywiście jeszcze raz mycie, cleaner i wosk. Po takim zabiegu jest szansa, że mogłem porysować maskę? nie umiem tego sam stwierdzić, gdyż maskę mam w swirlach. Auto ma 18 lat więc ta twardsza glinka , którą kupiłem chyba mu nie zaszkodzi, tym bardziej nie było chyba nigdy glinkowane. Na pewno nie przez ostatnie 3 lata :)

Opublikowano
a poślizg DJ Born Slippy. Pracę wykonywałem późnym popołudniem, więc lakier był mocno nagrzany,

Mam Born Slippy wiec pozwole sobie na wypowiedź. Nie glinkuj przy pomocy tego w sloncu i rozgrzanym lakierze, albo ostatecznie 1 element splucz dla wystudzenia, akcja i natychmiast musnięcie gąbką i szamponem oraz splukanie. Spróbuj też dać mniejsze rozcieńczenie niż na opak, daje rade.

Tak jak napisal wyżej kuflik glinką można jak najbardziej narobić hologrmów że hej. Schodzą dobrym cleanerem, ale jednak.

Pzdr

Opublikowano
1. Do BH stosuje się samą wodę.

2. Regular jest dosyć agresywny, możę zostawiać ślady.

A możliwym jest, że ta glinka zostawiła podłużne cieniutkie ryski na lakierze i szybie? Jeśli tak to bez sensu używać takie coś :idea:

Opublikowano

pewnie pod glinke dostalo sie ziarno kwarcu, czysta glinka (prawidlowo uzyta, zagniatana) nie zostawia sladow

pozdrawiam

Opublikowano
A możliwym jest, że ta Glinka zostawiła podłużne cieniutkie ryski na lakierze i szybie? Jeśli tak to bez sensu używać takie coś

Glinkowanie jeden z ważniejszych etapów do prawidłowego przygotowania lakieru do bądź clinerowania, kładzenia AIO lub innych wosków . Jak każdy proces MUSI być przeprowadzona zgodnie z przyjętymi regułami. Nie ma mowy by czysta i prowadzona po czystej powierzchni glinka mogła ja porysować. Jeśli sa takie efekty to albo glinka była na ziemi,albo porwała piasek z powierzchni albo nie składałeś jej odpowiednio często. Jeśli nawet,jak piszesz ,postały ryski na szybach :?: to wg mnie 99% ma w sobie ziarenka piasku. Jedyna rada wywal i zastosuj nową. Jednak najpierw zdejmij smołę (często tam są przyklejone ziarenka piasku, które nie schodzą podczas mycia- a glinka je zabiera) zglinkuj prawidłowo, i zrób porządek z tym 18 letnim lakierem. Albo AG PR albo jakiekolwiek AIO ((AG SRP) i dopiero wosk.

Opublikowano
pewnie pod glinke dostalo sie ziarno kwarcu, czysta Glinka (prawidlowo uzyta, zagniatana) nie zostawia sladow

pozdrawiam

To do takich rzeczy najlepiej mieć jakieś szczelnie zamknięte i sterylne pomieszczenie :/ Bo przy pracy pod chmurką to zawsze jakiegoś paprocha nawieje na lakier , nawet zaraz po myciu.

Opublikowano
To do takich rzeczy najlepiej mieć jakieś szczelnie zamknięte i sterylne pomieszczenie Bo przy pracy pod chmurką to zawsze jakiegoś paprocha nawieje na lakier , nawet zaraz po myciu.

Czytaj jeszcze więcej (posty z Forum). Dowiesz się o prawidłowej kolejności, stosowanych produktach itp. Dowiesz się np; że pewnych procesów nie robi sie poza pomieszczeniem. Nic na skróty bo więcej narobisz sobie szkody a w konsekwencji nie polubisz tego co tu wszyscy "wyprawiamy"

Opublikowano
To do takich rzeczy najlepiej mieć jakieś szczelnie zamknięte i sterylne pomieszczenie

Ale nie każdy ma takie warunki, a na świeżym powietrzu, przy odrobinie uwagi też da się pracować. Wiadomo, jak będzie burza piaskowa, to trzeba pauzę zrobić ;)

Opublikowano

Może w niedalekiej przyszłości zrobię sobie jakąś prowizoryczną wiatę, co osłoni mi auto od słońca i dam radę spokojnie wykonać glinkowanie i ogólnie cały zabieg upiększający :)

Po kolejnych zmaganiach zauważyłem, że:

1. Lakier po wyglinkowaniu i położeniu Clinera łatwo zarysować nawet paznokciem, pewnie to wina podeszłego już wieku co nie? :(

2. Po nałożeniu Coli 476 miejscami nie mogłem ładnie wypolerować i zostały ciemniejsze plamy, pewnie za długo czekałem z wyschnięciem ok 20 mintu.

3. Mam prośbę gdzie znajdę ,,Test Palca" lub co to oznacza bo nie moge tego wyszukać:/

Opublikowano
3. Mam prośbę gdzie znajdę ,,Test Palca" lub co to oznacza bo nie moge tego wyszukać:/

Ty chyba testujesz cierpliwość Forumowiczów: Tu jest ze sto postów na temat PALCA - również ze zdjęciami

-szukaj: test palca, zaznacz :wszystkie słowa, zaznacz : pokaż posty i naciśnij MAGICZNY przycisk SZUKAJ

Opublikowano

Ty chyba testujesz cierpliwość Forumowiczów: Tu jest ze sto postów na temat PALCA - również ze zdjęciami

-szukaj: test palca, zaznacz :wszystkie słowa, zaznacz : pokaż posty i naciśnij MAGICZNY przycisk SZUKAJ

Spokojnie, wszystko już obcykałem, dzięki za fatygę i aby do przodu :evil:

Nadszedł kolejny etap z innymi preparatami, zakupiłem miękki wosk DJ Orange Crush, czy przed położeniem tego wosku mogę dać PB BH? nic z niczym nie będzie się ,,gryzło"? Lakier to czerwony akryl :)