VuDoo Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Również ja postanowiłem się pochwalić blaskiem (choć w porównaniu z tutejszymi projektami to zdecydowanie przesadne określenie) mojej Truskawy. Jest to Matiz, który od ponad roku znajduje się w moich rękach oraz mojej narzeczonej, jednak opiekę nad nim sprawuję od chwili jego wyjazdu z salonu w czerwcu '99 roku (autko kupione przez moich rodziców). W sierpniu 2008 roku Matizek został polakierowany niemal cały (poza dachem i słupkami z prawej strony) w celu poprawy jego wyglądu i usunięciu paru wgniotek i grubszych zarysowań Nie będę się tu rozpisywał na temat wszystkich jego modyfikacji, ponieważ nie o tym ten temat, a trochę by to zajęło Przejdźmy więc do rzeczy. W ubiegły piątek, jako że miałem cały dzień wolny zarówno od pracy jak i zajęć na uczelni zabrałem się za pielęgnację Truskawy. Do tego celu posłużyły mi między innym te środki: -szampon Monster Shine Very Cherry -apc Nielsen Cyclone -glinka Bilt Hamber Soft -Meguiar's Ultimate Compound -Meguiar's Show Car Glaze #7 -wosk Dodo Juice Banana Armour -pianka Prestone Glass Cleaner -Nielsen Finesse -Nielsen S-A-S -Nielsen Brillance -odświeżacz Poorboy's World Green Apple Oczywiście poza tym potrzebowałem jeszcze: -dwa wiadra -rękawica z mikrofibry -aplikatory gąbkowe Monster Shine -aplikator z mikrofibry Monster Shine -spora ilość mikrofibr -pędzelki -gąbeczki kuchenne Przejdźmy więc do fotorelacji. PRZED Na fotkach Truskawa nie wygląda najgorzej, jednak wierzcie mi na słowo, była zdrowo przybrudzona, ze sporą warstwą kurzu.. W TRAKCIE Po umyciu, w trakcie osuszania Po ręcznym przepolerowaniu UC Po nałożeniu glaze'a PO Czas na efekt końcowy (niestety po lekkim przykurzeniu) Jak widać w trakcie prac doszła również nowa dokładka pod zderzak oraz gabażniczek na dach pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witles Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Fajny projekt, fajne auto! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kupusso Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Do mycia ściagasz znczek z maski? Pozytywny samochodzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastacrx Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 całkiem fajnie przeistoczyłeś żabę w coś przyjemnego dla oka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzwmichu Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Świetne autko, możesz coś napisać o modyfikacjach mechanicznych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spons Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Nie myslalem ze kiedys to powiem, ale ladny ten matiz jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MyszaKr Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Ciekawy projekt, i autko też fajne. Można gdzieś więcej poczytać o samochodzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 autko bardzo ciekawie się prezentuje gratulacje napisz coś więcej o aucie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrysek3005 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Nawet Matiz w dobrych rękach może wyglądać jak prawdziwy samochód i dumnie jeździć po polskich szosach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 O kurde. Moi sąsiedzi mają Matiza. I strasznie nie lubie tego auta. Ale ten? Wygląda super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jodan Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Bardzo fajnie, na zdjęciach szczególnie przodu samochodu zrobionych w garażu matiz wygląda zupełnie nie jak matiz, być może dlatego, że nigdy nie przyglądałem się z takiej perspektywy, w każdym bądź razie SUPER . Na ostatnich zdjęciach oprócz Truskawy widać ładne widoczki no i kawałem ładnego odcinka testowego chociaż trochę spękanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazek Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Opowiadałem kilku osobą o tym Matizie ale nie chcieli wierzyć, że Matiz może być ŁADNY ! Ale pokazałem i zmienili zdanie. Jedyny w swym rodzaju, biały dach, białe felgi, dokładka i mordy opadnięte. Szkoda, że nie ma zdjęć z przebiegu prac bo to jest 75% z tego czego można się przyjrzeć samemu i nam co zostało poprawione. Szacunek ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolargol Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 bardzo fajnie wygląda ten Matiz. dałbym tylko ciut większą końcówkę wydechu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VuDoo Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 cieszę się, że Truskawa się podoba tutaj trochę info o modach - http://polskajazda.pl/Samochody/Daewoo/Matiz/10090 a jeśli ktoś chce trochę więcej poczytać o Truskawie i obejrzeć więcej fotek, zapraszam na moją stronkę: http://vudoo.dbv.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator rychu Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Fajny Matiz, gustownie zrobiony. Tylko zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego wygląda jakoś nieciekawie. Mam sentyment do tego autka bo swojego sprzedałem tydzień temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VuDoo Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Fajny Matiz, gustownie zrobiony.Tylko zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego wygląda jakoś nieciekawie. Mam sentyment do tego autka bo swojego sprzedałem tydzień temu. Dzięki Jeśli chodzi o zbiorniczek to wygląda tak dzięki pewnym nieciekawym przejściom z układem chłodniczym, które zawdzięczam ASO Daewoo... A Twoje autko chyba kojarzę, masz nick rallyrychu na AK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator rychu Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 A Twoje autko chyba kojarzę, masz nick rallyrychu na AK? Tak zgadza się, widzę że jesteś spostrzegawczy bo na forum AK jestem już bardzo długo ale postów niewiele i ciągle kategoria - zielony listek Ale miło że skojarzyłeś. Mój Matiz śmiga teraz w Zabrzu. Niestety jakiś dziadek kupił i autko nie będzie mieć lekko A co do zbiorniczka - to coś mi się właśnie kojarzyło z AK że nieciekawie wyglądający zbiorniczek jest efektem jakiś awarii, nie pamiętam dokładnie jakich bo mnie szczęśliwie ominęły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKu Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Przejdźmy więc do rzeczy. Do tego celu posłużyły mi między innym te środki: -Meguiar's Ultimate Compound A jak Ci poszła praca UC ? Dużo czasu poświęciłeś ? Jakie efekty końcowe ? Pozbyłeś się małych rysek itp ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VuDoo Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 A jak Ci poszła praca UC ? Dużo czasu poświęciłeś ? Jakie efekty końcowe ? Pozbyłeś się małych rysek itp ? jakieś tam drobne usunąłem, ale za wiele czasu na to nie poświęcałem, chciałem po prostu trochę odświeżyć lakier za rysy zabiorę się przy polerce mechanicznej, którą jeszcze w tym roku mam w planach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VuDoo Opublikowano 14 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Jako, że zakupiłem wreszcie sobie silverline, postanowiłem zabrać się za pierwsze podejście do maszynowego polerowania lakieru mojej Truskawy. Niestety, trochę przeliczyłem się z czasem, którego ostatnio po prostu nie mam W związku z czym zmuszony jestem do podzielenia korekty lakieru w Truskawie na dwa etapy, ponieważ robienie tego po łebkach mnie nie interesuje. Chciałbym przede wszystkim choć częściowo pozbyć się morki oraz paru kuku pozostałych po lakierowaniu. A więc oto relacja z etapu pierwszego, czyli korekty maski zderzaka przedniego, oraz przednich błotników: Użyte środki: - Monster Shine Citrus Pimp Bling - Scholl Rim7 - Glinka Bilt Hamber - APC Nielsen Cyclone - Scholl S17+ - Pady Monster Shine (pomarańczowy i czarny) - Wodne papiery ścierne (2000, 2500) - IPA - Lusso Revitalizing Creme - Lusso Oro - Nielsen Brillance - Nielsen S-A-S Mycie Przygotowany do glinkowania Drugie mycie po glince Przy okazji odświeżyłem trochę silnik Kontrola stanu lakieru Przygotowanie do polerki (wiem, trochę mnie poniosło ) I efekty (w tym miejscu były nogi komara ) Małe 50:50 Zaznaczę przy okazji, że nie chciałem zdejmować zbyt wiele lakieru, ponieważ ciężko ocenić na ile sobie mogę pozwolić - całe auto (poza dachem) trzy lata temu miało położony nowy lakier (czego efektem jest ww. morka i parę kuku na lakierze) Czas na kolejne mycie ( nie ma to jak myć auto o pierwszej w nocy ) C.D.N. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fedur Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Patrzac na tego matiza oraz audice sasiada coraz bardziej podobaja mi si krwiste lakiery. Fajny matiz w dobrych rekach. Gratki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebcio Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 VuDoo, no widać dobre podejście (oklejanie mistrzostwo) matizek czerwieni się jak ferrari Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator rychu Opublikowano 14 Lipca 2011 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 nie ma to jak myć auto o pierwszej w nocy To taka ekstremalna forma unikania mycia auta w słońcu, którego u nas ostatnio dostatek Ładny Matiz będzie jeszcze ładniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekx303 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Auto z taśmą wygląda lepiej niż z fabryki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miskieusz Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Kurcze pełen szacun! Tak jak już ktoś powiedział, matiz bardzo ładny, nie spodziewałem się, że można tak wyprowadzić to auto A sama polerka dla mnie mistrzostwo ale to pewnie też i zasługa naprawdę ładnego lakieru! Oby tak dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi