luigi Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 Na jednym nowym aucie mam mianowicie taki problem, że nie można domyć szyby z jakiegoś fabrycznego specyfiku. Tworzą się na na niej zawsze pionowe zacieki (a'la firanka), po osuszeniu znikają ale wystarczy trochę wilgoci (albo chuchnąć na szybę) aby je zobaczyć ponownie. Poza tym rano na szybie prawie zawsze osadza się rosa pomimo że inne auta mają suchuteńkie szyby Żaden sposób nie usunął tego, czy można szybę potraktować jakimś mocnym nie wiem odtłuszczaczem czy płynem do usuwania smoły,wosków np. Clear Off. Boję się bo nie chcę aby szyba się zmatowiła lub coś w tym stylu a wiem że te mocne preparaty maja takie skutki uboczne. Smugi te wyglądają coś jak na zał. zdjęciu:
maestro00 Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 Ja bym to potraktował dedykowanym płynem do szyb (przeznaczonym dla aut) a najlepiej czymś profesjonalnym dla myjni typu Tenzi, ew. APC zrobionym z aktywnej piany. P.S. Jestes pewien że problem nie leży po drugiej stronie szyby ?
lakikwap Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 a może przelecieć szybe czystym clinerem? (takim stosowanym przed woskiem na lakier)
luigi Opublikowano 28 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 Właśnie o to chodzi że to nic nie daje (chyba że sam koncentrat dać), najlepiej niech ktoś się wypowie co ma nowe auto i czy miał podobny problem. Pomysły mi się skończyły, chyba wezmę i to maszynką przepoleruję jakąś mało-ścierną pastą np. OE Compound.
Kamil Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 denaturatem probowales? Mialem podobne akcje w Punto denaturat pomogl, szyby mi dzieki temu tez przestaly masakrycznie parowac.
firmek Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 To wyglada jak slady po folii. Mam identyczne na oknach w mieszkaniu. Szyby byly zabezpieczone folia jeszcze chyba przez fabryke i za zadne skarby nie moge sie ich pozbyc, jak szyba jest sucha nic nie widac ale przy kazdym myciu i przejechaniu wilgotna szmatka mozna je bardzo latwo zauwazyc.
kolargol Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 to może są to w takim razie pozostałości kleju i można spróbować benzyną ekstrakcyjną
mutra Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 ja miałem coś takiego w miejscach gdzie nie pracują wycieraczki, schodzi pastą do polerowania szkła (Car plan)
sq8shq Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 widzialem cos podobnego na szybie w focusie - nie nowym albo po wymienie przedniej szyby w aso - nie chcialo zejsc ani beznyna ekstrakcyjna ani apc (nawet czystym, nierozcienczonym), pomoglo delikatbne przepolerowanie rożem polerskim - recznie na padzie filcowym. Ten syf sie jakos zmatowil z lekka i dopiero zszedl pod wplywem apc - ale tez bez lekkiego szorowania fibra sie nie obeszlo
Drapi Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 Zmywaczem silikonowym lub benzyną ekstrakcyjną u mnie zeszło zmywaczem do powłok lakierniczych tym silikonowym. Koszt 12 zł. Takie rzeczy powinny być w salonie zmywane przy przeglądzie przed sprzedażowym. Niektórzy polecali też aceton.
luigi Opublikowano 29 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Dzięki za podpowiedzi ale wszelkie zmywacze działały słabo i tak trzeba było bardzo długo trzeć. Tak jak mówiłem przeleciałem maszynką DAS-6 i pastą lekkościerną i efekt jak ta lala. Trochę czasu zeszło na wszystkie szybki ze 2 godziny ale najgorsze były kąty i krawędzie bo tam trzeba już ręcznie działać...faktycznie trochę dziwne że w salonie tego świństwa nie usunęli.
matherr Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2012 Również podobny problem z nową szybą lecz zabrudzenie inne, wygląda jak zaschnięte krople wody i znajdują się one na wewnętrznej stronie. Przy wymianie szyby czołowej już jakiś czas temu machnąłem ręką na to, pomyślałem, że są to zwykłe krople wody. Jak do tej pory ani płyny do szyb, glinka ani AG CGP nie dają rady tego usunąć. Szyba jest typu "solar" czyli niebieska. Jakiś pomysł czym to ruszyć?
dzinkins Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2012 Próbowałeś przepolerować ?? Tylko od wew to nie będzie proste Aplikator pasta polerska i próbuj
ultratouch Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2012 http://www.detailingworld.co.uk/forum/s ... p?t=129943 W tym temacie fotka w prawdzie już nie działa ale na 99 % pamiętam ,że były to dokładnie takie same ślady jak u Ciebie i wg. autora wątku zeszło po duragloss'e nu glass. EDIT: dopiero zauważyłem ,że pierwszy post z 2010 r i to właśnie jego tyczyła się moja odpowiedź. Może się komuś przyda...
zegarek Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2012 EDIT: dopiero zauważyłem ,że pierwszy post z 2010 r i to właśnie jego tyczyła się moja odpowiedź. Może się komuś przyda... I to jeden z powodów dlaczego nie odkopuje się takich starych wątków.
matherr Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2012 Próbowałeś przepolerować ?? Tylko od wew to nie będzie proste Aplikator pasta polerska i próbuj mogę atermiczną szybę tak potraktować?
escimo Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2012 matherr, fioletowa? raczej nie. Z tego co kojarzę to zjedziesz całą tą niebieską barwę. Też mam pełno rysek i odprysków, ale boje się jej tykać
matherr Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2012 escimo, ale ja mam te kropki w środku, odpryski są zapewne na zewnątrz, miałem rozbitą szybę i z takimi kropkami mi nową zamontowali, nie wiem co na niej jest
escimo Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2012 matherr, mi się wydaje że warstwa fioletowej poświaty jest na zewnętrznej stronie szyby. Więc chyba ze środka można. Ale to tak na "chłopski rozum". Niech ktoś bardziej doświadczony podpowie
Rekomendowane odpowiedzi