Skocz do zawartości

Druga maszyna - DA - do sporadycznej polerki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, 
mam nie krótkie zajawienie tematu, wymagania i takie szybkie pytanie.

Obecnie mam rotacje k2/Masnera z przedłużkami i różnymi wielkościami BP, robie tylko swoje samochody, znajomych, rodziny, ogólnie to używam jej max 5-6 razy w roku, w tym może z 1-2 pełne korekty, tylko polerka, nie nakładam cleanerów, wosków, do zabezpieczenia przeważnie idzie ceramika.

Auta to tylko audi i WV więc twardziele (dlatego też kilka dobrych lat temu kupiłem rotacje).

I w sumie cięcie na obecnej maszynie jest dla mnie zadowalające to praca już nie bardzo, w sumie to chodzi o BP 125 - nie raz maszyna skacze lub prowadzi się nie za wygodnie (i nie chodzi tutaj o małą/dużą ilośc pasty czy prawidłowe nawilżenie pada bo z tym już przeszłem chyba wszystkie kombinacje), dzieje się to głównie na futrze, ten efekt nie występuje wogóle przy BP 75 i mniejszych lub przy gąbkach (na 125). Mam podejrzenie że BP od początku mógł być krzywy i ma bicie (BP od flexi). Pewnie trzeba by było spróbować na jakimś innym...

Ale ogólnie tak mnie to denerwuje że kusi mnie dokupienie drugiej maszyny DA, głównie chodzi mi o kulturę pracy - by była przyjemniejsza i maszyna się łatwiej prowadziła, szczególnie na załamaniach, obłościach i wklęśnięciach - mam do zdjęcia już ceramikę z nowszego audi A5 a tam tych jest dużo nie mówiąc już o przednim zderzaku.

Chciałbym utrzymać się w budżecie do 700-800zł max, 
czy np. evoxa 8/12, lub adbl roller 8/12 będzie ok?
i czy te 8mm albo 12mm będzie wystarczające na te twarde lakiery? 
A może w tym budżecie nie ma co zbytnio wymyślać o brać tą z juli o skoku 15?
może inne propozycje?

fajnie gdyby była możliwość założenia BP 125/75 ale z drugiej strony 75 mam też w rotacji.

Opublikowano

Może dopowiem, że roller 9mm ma wymienny talerz, więc możesz mieć 75mm jak i 125mm(oba talerze są w zestawie). W przypadku rollera o skoku 12mm nie ma możliwości zmiany talerza.
Od siebie dodam, żebyś nie spodziewał się jakiejś porównywalnej siły cięcia na tych maszynach do posiadanej rotacji bo one spoko działają do wykończenia/polerowania, ale cięcie to już idzie słabo(jest możliwe, ale czasowo się nie kalkuluje).

Pozdr

Opublikowano

Kurcze miałem Evoxa HDF12 bardzo fajnie się nią pracuje ale jak wjedzie BMW , Audi czy Volvo to klęka, niestety stanowczo za słaba jest, nie mówiąc już o 8 mm.

Poszukaj używki, za 700-800 zł można kupić Evoxa Hdc 15 mm, ostatnio na giełdzie Fb widziałem Zentool 21 za 700 zł, ewentualnie Adbl ale 15 mm.

Ewentualnie nastaw się że cięcie mocne to rotacja a 12 mm to drobniejsze pracę.

Miałem Masnera, dla mnie jakość pracy tragiczna w porównaniu do DA, myślę o zakupie rotacji ale raczej coś markowego.

• Lubię to 1
Opublikowano

No właśnie budżet nie jest spory na coś lepszego, drugim wymaganiem jest faktura, zatem tylko nowa wchodzi w grę, chyba że ktoś odsprzeda na fvat.

No mi na tym masnerze tez tragicznie się pracuje dlatego chyba wolę dłużej robić ale przyjemniej i bez nerwów. Dach czy maskę mogę nią robić, ale błotniki, dzwi ciężko z talerzem 125.

Jeśli piszecie że 8 czy 12 nawet z futrem jest słaba do niemieckich lakierów to może rzeczywiście w tych pieniądzach złotym środkiem by była ta z jula czy yato jakiś, czy ten roller 15mm - ale ponoć jakąś identyczna co za z Juli jak czytałem.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Hackmann 15 mm przychodzi mi do głowy, Glosser jakby się udało dobry rabat dostać, Evoxa droższa, Shine Mate droższe, Adbl 15 mm pewnie by się zmieścił.

Niestety większość jako takich markowych podstawowych  polerek 15 mm to ok 1000-1200 zł.

Liquid Elements T4000  może by się zmieścił