marcineke Opublikowano 22 Czerwca Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca Witajcie Dziś wolny weekend więc po 2 miesiącach posiadania Astry postanowiłem zająć się troszkę nią.Po zakupie poszło całe wnętrze bo było mocno brudne, lakier też mocno zmęczony więc należało się mu trochę uwagi.Samochód rok modelowy 2018 z dość pokaźnym przebiegiem 303 tys km, no nie stał i nie jeździł do kościoła w niedzielę tylko przemierzał Europę dość często. Sprawdzając nawigacje można wywnioskować że auto często z Holandii podróżowało do Danii, Włoch czy Chorwacji.... Lakier bardzo dziwny , auto brudne wygląda na czarne, czyste i w słońcu na ciemno granatowe , aczkolwiek może jest to ciemny granat ale po korekcie w słońcu mikka daje piękny niebiesko złoty kolor, może uda się pokazać to na zdjęciach. Niestety auto codziennie parkowane przy drodze z żwirowni więc przejeżdża koło niego ok 80-100 ciężarówek tworząc ogromy kurz, nie da się mieć tu czystego auta, w poniedziałek wieczorem auto będzie tak samo brudne jak przed robotą. Z uwagi na fakt że bawiły się detailingiem pół zawodowo to wpadłem na pomysł że zrobimy powłokę ceramiczną na połowie auta i to wzdłuż czyli pół maski pół szyby, pół dachu itd. Ma to na celu pokazanie klientowi który przyjedzie co daje powłoka, jakie są różnice i jak wygląda połowa auta zabezpieczonego a jak połowa nie.Myske że fajny pomysł. Środki jakie użyliśmy: Oprysk Cleantle TFR Tar&Glue Kiurlab Tarpen Iron Adbl Vampire Liquid Mycie płyn do mycia naczyń nie mam pojęcia jakiej firmy Koła oprysk TFR, kwas CleanTech , Iron Adbl , pedzelkowanie Apc Cleantle Osuszacz Rvl lab Prestige Wax Ręczniki CarGlowGoods mały i duży. Korekta lakieru Heavy Cut: FxProtect HC Zvizzer HC1500 Thermo Medium FX Protect Medium Finish FX Protect FineCut Odtłuszczenie Swag Final Inspect Fibry Ewocar Basic 320g Powłoka Cleantle Inspire. Przednia szyba Aqua Glass Felgi Ultracoat Guard Metal. Więc mycie nadwozia, dekontaminacja, Tarpen rewelacyjnie zbiera smole, rzadko widzę potrzebę glinkować lakier więc od razu przechodzimy do polerowania. Sprzęt Flex Xce do HC pad Bestia , do reszty niebieski Thermo od Zvizzera , lubię tę pady, są trwałe i świetnie się nimi pracuje. Vonroc mąka polerka 75 mm, na padzie Work Stuff, fajna do drobnych elementów. Przy okazji umytą komora silnika, od dłuższego czasu używamy do tego Cleantle Industrial Degreaser w stężeniu 1:10 plus koncentrat na pędzel aczkolwiek tu nie było źle więc pędzelkowanie rozrobionym produktem, spłukane wodą, osuszony ogromna dmuchawą od Makity i na to położony Tenzi Motorplast dość obficie, postaram się jutro pokazać efekt na gotowo jak wyschnie. Korekta wykonana pastą FX Protekt medium jako One Step , większe rysy wycięte FX Protect Heavy Cut na Bestii od Honeya, aczkolwiek jak było bardzo źle to poprawione Zvizzer HC 1500 , bardzo mocna pasta, robi cuda, miejsca po HC przejechane pasta FX Protect Antihologram, FineCut. Wracając do tematu past, kiedyś na FB gość wystawił 4 butelki past od FX za ułamek wartości , akurat miałem ogromny traktor do korekty i ceramiki więc wiedziałem że wejdzie tak mnóstwo materiału , napisałem , potrzebowałem i pasty trafiły do mnie , gość twierdził że skoro poleruje ale tych past nie może dotrzeć, u mnie ten problem nie występuje, fakt trzeba jej dać równie mało jak Zvizzer Hc1500 wtedy jest idealnie, za parę złotym mam świetne pasty....naprawdę się polubiliśmy. 6
AndrewZS Opublikowano 22 Czerwca Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca Szkoda, że zdjęcia w pionie, z resztą część się nie załadowała poprawnie 1
marcineke Opublikowano 22 Czerwca Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca @AndrewZS u mnie wszystkie są widoczne.... 90% zdjęć robię w pionie to źle? Jedziemy dalej, szyby wypolerowane Shiny Garage Glass Polish Pro. Między czasie auto dźwignięte, koła ściągnięte i czyszczenie.2x kwas CleanTech, iron od Manufaktury Wosku, znów kwas, na końcu Industrial Degreaser, felgi niestety sporo starsze od auta, ktoś podmienił pewnie przed sprzedażą i założył stare gumy.Felgi doczysciły się w miarę że jestem zadowolony, opony nówki założone niecały miesiąc temu wyczyszczone Apc2 od Cleantle i nałożony dressing od Carlab Black Rubber, fajnie siada na oponach. Felgi po czyszczeniu przepolerowane, odtłuszczone i położona powłoka od Ultracoat Metal Guard.Świetna powłoka niestety dość droga. 2
AndrewZS Opublikowano 22 Czerwca Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca Przy oglądaniu na komputerze, gdzie ekran ma układ poziomy, źle się to ogląda. Nie widać całego zdjęcia 1
marcineke Opublikowano 22 Czerwca Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca @AndrewZS no to na telefonie jest odwrotnie, poziome zdjęcia są małe, pionowe ok. No i auto skończone, po korekcie odtłuszczone raz Swag Final Inspect i drugi raz Hyper PrepX, po odparowaniu nałożona powłoka ceramiczna Cleantle Inspire.Buteleczka leży jakoś rok i nie mogła się doczekać auta, więc trafiło na nasze...z 15 ml zostało może 2-3 ml ale położyliśmy również na szyby boczne i pół tylniej,więc wydajności Admire nie ma, aplikacja przyjemna, docieranie w porządku, nie ma się co przyczepić.Jedna z prostszych powłok. Na koniec na połowę przedniej szyby siadł Aqua Glass Protection. Podsumowując przy aucie zeszło ok 12 roboczogodzin efekt finalny pokaże jutro jak złapiemy słońca bo na razie leje co kilka minut.Szkoda promienie słoneczne szybko utwardzają powłokę o nadają szkła lakierowi. 2
marcineke Opublikowano 22 Czerwca Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca Wyszło słońce, można wystawić do wygrzania. Żeby zobaczyć prawdziwy kolor trzeba mocno pod słońce auto ustawić i musi być idealnie czyste. Przyciemnienie jest, choć nie jakieś ogromne. Komora silnika wyszła fajnie, delikatne przetarcie fibrą i jest ok 5 1
marcineke Opublikowano 23 Czerwca Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca @mati0618 1,6 CDTI? Większość ogłoszeń Astr z takim przebiegiem ma już silnik po wymianie... Na dziś chodzi pięknie, serwis Opla mocno go sprawdził, oprócz lekko stukającego napinacza silnik żyleta.
mati0618 Opublikowano 23 Czerwca Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 3 godziny temu, marcineke napisał(a): @mati0618 1,6 CDTI? Większość ogłoszeń Astr z takim przebiegiem ma już silnik po wymianie... Na dziś chodzi pięknie, serwis Opla mocno go sprawdził, oprócz lekko stukającego napinacza silnik żyleta. Moja salon pl, kupiłem 2 lata przy przebiegu 270 tys.km. teraz 345 tys. km. i bez problemu. Od razu po zakupie tylko rozrząd zrobiłem w ASO a tak to nic. 1.6 cdti 136 KM 1
marcineke Opublikowano 23 Czerwca Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca @mati0618 piękny kolor, od lat marzy mi się auto w takim kolorze...Astra wygląda bosko Volvo XC90 wygląda obłędnie ....Cóż kupując używkę kupuje się stan i cenę kolor jest tylko dodatkiem...wolałbym jaśniejsze auto ciemne szybko się brudzą, a raczej bardziej brud widać.
marcineke Opublikowano 3 Lipca Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca Minęło 1,5 tygodnia od położenia Inspire , w sobotę auto opłukane wodą, hydro bajka, dziś postanowiłem sprawdzić jak się trzyma powłoka i niemiłe zaskoczenie, dół drzwi kierowcy i nadkole przednie zatkane, nie żeby bardzo ale już zaczynało się taflowanie, więc zrobiony serwis, tar, iron, kwaśny szampon oraz dodatkowo Aqua Apc Sour i spłukanie, hydro wróciło jak nowe, auto niestety przez te 2,5 tygodnia jeździło w kiepskich warunkach no i przebywało przez cały dzień w terenach mocno zapylonych i zabrudzonych.Kurde 90% ludzi którym kładę powłokę myje auta tylko na myjniach bezdotykowych, o rękawicy i wiadrze można zapomnieć.W lipcu zeszłego roku położyłem 4 powłoki, w weekend wysłałem SMS z zaproszeniem na serwis, z tych 4 tylko jeden zapytał ile to kosztuje ( a taka sama cenę usłyszał w dniu odbierania auta ale mógł zapomnieć ) i cisza....bez dbania o powłokę ludzie nie będą z niej zadowoleni. Na opony 1,5 tygodnia temu zarzuciłem dressing od Carlab Black Rubber, fajnie siedzi... Na dachu widać ogromną różnicę między powłoką a zabezpieczeniem położonym jakieś 2 miesiące temu i podbite QD w dniu położenia powłoki 2
zeea Opublikowano 3 Lipca Zgłoś Opublikowano 3 Lipca Serwis powłoki po 10 dniach ? Nie starczyło ruszyć tego po prostu gąbką z szamponem ? 1
marcineke Opublikowano 3 Lipca Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca @zeea Pewnie by wystarczyło, nawet neutralnym szamponem.
Rekomendowane odpowiedzi