Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym w końcu zrobić coś z moim autem. Seat Ibiza 3 2005r, kolor czarny perłowy "Black magic". Pierwsze czarne auto w rodzinie, o ile przy innych kolorach tak tego nie widać, tak tutaj wszelkie rysy w słońcu mocno drażnią.  Czytam teraz o tym lakierze i wychodzi, że jest bardzo twardy... Nie zależy mi na wyglądzie jak świeżo od lakiernika (bo z fabryki często idealne nie wyjeżdżają, pracuje obok salonu samochodowego :D), jedynie chciałbym pozbyć się swirli i nadać trochę głębi lakierowi.  Maszyna DA Hamron 15mm (wolałbym zakupić na razie tylko DA, rotacja może z czasem jak się w to wkręcę 😉 ) + Sonax 04-06 cokolwiek da? Czy robić minimum dwa etapy? W ogóle wytnę coś maszyną DA? Pierw na próbę poleci moje stare Polo (VW więc też twardy lakier). Jakie pasty/pady byście polecili? Z góry wielkie dzięki

P.S. Na koniec na auto będzie położony wosk Soft99 Fusso 12m, dostałem od narzeczonej na urodziny i chciał nie chciał muszę go użyć, aby jej przykro nie było 😉 

Opublikowano

Pytałeś o to już w temacie "Krótkie pytanie..." Naprawdę jest sens zakładać nowy temat aby przeczytać 2 wiadomości?

Skoro będziesz to robił pierwszy raz i zależy Ci jedynie na odświeżeniu lakieru to jak najbardziej możesz pójść w niemal "standardowy" już zestaw - DA, sonax ex 04-06 i żółty NAT. Lakier nieco odżyje,a Ty pobawisz się maszyną.

Potem będziesz mógł kupić agresywniejszy zestaw i zrobić 2 etapową korektę.

Opublikowano

Jeżeli maszyna DA to ja bym polecial na futrze  hybrydowym SUperShine premium pads ,polączony z SONAX PROFILINE CutMax  na Wykonczenie żółty (typowy Onstepowy ,Polishowy)  pad SuperShine połączony z SONAX PROFILINE PERFECT FINISH 😉

• Lubię to 1
Opublikowano

Pytałem tam, ale wszyscy nagle zaczęli się interesować dodatkową umową i godzinami sprzedaży i nikt mi nie odpisał 😉 

Chodzi o SUPER SHINE NEOHYBRID WOOL CUT ? Nie narobię tym żadnych szkód? Przyznam, że trochę czytałem ale nigdy SuperShine mi nie wpadło w oko, dobre jakościowo pady?

Opublikowano
20 minut temu, Anatage napisał:

Pytałem tam, ale wszyscy nagle zaczęli się interesować dodatkową umową i godzinami sprzedaży i nikt mi nie odpisał 😉 

Chodzi o SUPER SHINE NEOHYBRID WOOL CUT ? Nie narobię tym żadnych szkód? Przyznam, że trochę czytałem ale nigdy SuperShine mi nie wpadło w oko, dobre jakościowo pady?

Bardzo dobre produkty, dopracowane pod wieloma względami sam w tym uczestniczyłem i polecam. 

Na hybrydzie nic nie zrobisz złego tym bardziej ze maszyna DA. Wręcz przeciwnie na tej hybrydzie usuniesz dość sporo defektów, pozostawiając po sobie mniejszy bałagan niż pełne naturalne futro, do tego użyjesz pada Onestepowego na którym w połączeniu z PF sonaxa wykonczysz lakier 👍

Opublikowano

A jeszcze jedno - dwa przejazdy na dwóch padach EX 04-06 mają sens? Pierw jakimś twardym padem do cięcia, potem finishowym? Z tego co czytam Sonax Perfect Finish ma dużo wypełniaczy, które od razu i tak wymyje, bo będę kłaść wosk. Więc 04-06 dwa przejazdy (piszą, że nawet nawet tnie), czy pierw CutMax i potem 04-06?

Opublikowano

Jeśli chcesz używać różnych padów z jedną pastą to lepszym rozwiązaniem będą np: farecla g3 premium lub 3D one.

Opublikowano
9 minut temu, Anatage napisał:

A jeszcze jedno - dwa przejazdy na dwóch padach EX 04-06 mają sens? Pierw jakimś twardym padem do cięcia, potem finishowym? Z tego co czytam Sonax Perfect Finish ma dużo wypełniaczy, które od razu i tak wymyje, bo będę kłaść wosk. Więc 04-06 dwa przejazdy (piszą, że nawet nawet tnie), czy pierw CutMax i potem 04-06?

Jakie wypelniacze, gdzie tak pisze??? 

Jest to pasta typo finishowa do wykończenia lakieru i sprawdza się świetnie.

Kazda pasta ma wypelniacze, jakis nośnik proszku, (scierniwa) albo ma je zminimalizowane albo jest ich zbut dużo co wplywa na efekt finalny, ale napewno nie PF profiline,. Nie przesadzajmy z tymi wypelniaczami, podlinkuj mi te wiadomości chętnie zaczerpne tej wiedzy i po dyskutuje na ten temat. 

Kupuj śmiało i nie czytaj glupot 😉

Opublikowano

"SONAX ProfiLine Perfect Finish - to pasta wykończeniowa do zastosowania mechanicznego. Szczególnie dobrze wykańcza "problematyczne", czarne lakiery. Produkt posiada dużo wypełniaczy, dlatego może być również stosowany jako produkt All In One w celu szybkiego odświeżenia lakieru. Pastę należy szybko rozprowadzić aby nie doprowadzić do jej wyschnięcia. Po rozprowadzeniu możemy pracować bardzo długo ponieważ pasta jest bardzo tłusta. Zalecamy pracę na 1200 obr/min z dociskiem, a następnie kilka szybkich przejazdów bez docisku, na nieco wyższych obrotach (nie przekraczać 1500obr/min)"

Na wielu aukcjach jest tak napisane, stąd moje pytanie. Póki co może jednak zdecyduje się na ex 04-06 i pad finishowy. Z waszego doświadczenia, ile padów powinienem zakupić na raczej małe auto, jakim jest Ibiza?

Opublikowano

Nie przejmuj się tym opisem, pracuje na różnych pastach między innymi na sonaxie CM i PF i pasty sa bardzo dobre, nie szukaj dziury w całym, świetnie sprawdzają sie w praktyce i z tymi wypelniaczami to mega spompowany opis nijak ma sie do praktyki.  Wykończenie na najwyższym poziomie po PF nawet po wymyciu bez zmian przeróżnymi zmywaczami czy prepami ! 

Nie rozumiem również Twojego uparcia się na finszowym padzie 😏 tym bardziej na Dualce który wymaga sporego przyłożenia sie do pracy tym bardziej dobrania jakieś dobrej kombinacji tak aby uzyskać dobry efekt na aucie, a tym bardziej nie posiadasz ani past ani padów czy tez maszyn z różnymi skokami tak aby w tym jednym Stepie uzyskać fajny efekt, kazdy lakier zachowuje się inaczej i taki onestep wymaga naprawdę dobrego dobrania padów past i to wszystko podczas praktyki a tym bardziej na lakierze który to jest czarny. Jeżeli chcesz uzyskać spoko efekt zastosuj się do mojej rady a będziesz mial zrobiony kawał dobrej roboty naprawdę niewielkim nakładem pracy bo wszystko za ciebie zrobi hybryda a wykonczysz padem onestepowym bez problemu i to wszystko w dwóch krokach. 

A jeżeli chcesz sie męczyć i katowac onestepa padem finszowym i to na DA, no to ja juz nic tutaj nie pomogę.

Bo ja również i w tym przypadku zrobiłbym połączenie - pada Onestepowego ewentualnie finishowego z Koch h8 i na tym zestawie zrobił dobrego onstepa. 

Opublikowano

Ok to gdybym jednak postawił na te 2 pasty od Sonaxa + hybryde i onestep, to ile tych padów potrzebuje? 😉

Opublikowano

Jedna hybryda wystarczy, dmuchasz sprezonym powietrzem po każdym przejeździe lub szczoteczka syntetyczna i usuwanie urobku. 

Przy finishu również jeden wystarczy Ci , aplikujesz małą ilość pasty trzy groszki jak Tiktaki, Ibize zrobisz bez problemu, jeden pad na wykonczenie wystarczy na to auto, tylko utrzymuj go w czystość po kazdym wypracowaniu pasty. A jak sie obawiasz ze nie dasz rady jednym wez sobie dwa w razie "W" 

Pamiętaj tylko o dokladnym przygotowaniu lakieru pod korektę, bo tu jest polowa sukcesu, najważniejsze usunąć wszystkie zanieczyszczenia i glinka obowiązkowo. Właśnie przy niewłaściwym przygotowaniu powierzchni sypią się pady, robią bałagan itd... 

Napewno sobie poradzisz, zobaczysz, będziesz zadowolony 😉