Jump to content

Detailing Tips and Tricks

Domel

Recommended Posts

• Moderator

Witam

Wpadłem na pomysł założenia tematu w którym można podzielić się prostymi detailingowymi poradami

Detailing Lifehack - Detailing Tips and Tricks

Może macie jakieś fajne proste pomysły z których korzystacie podczas detailerskich zabaw, mycia, korekt albo garażowych majstrowań przy autku.

Coś ode mnie:

1. Jak przelać np. cenny i drogi dressing do opon w płynie do mniejszej buteleczki co do ostatniej kropelki ?

Np. w przypadku Megs Endurance wystarczy, odwrócić butelkę korkiem do dołu, oprzeć o ścianę i dać grawitacji pole do popisu.

2015-04-06%2012.40.28_zpsxvgnr89k.jpg

Mamy pewność ze nic się nam nie zmarnuje - metoda dla oszczędnych ;)

2. Jak wspomóc proces oczyszczania butelek z naklejek ? Swoisty recykling pojemników na nowe płyny detailerskie.

Wystarczy wsadzić pojemnik do woreczka, napsikać płynu do usuwania etykiet, zakręcić worek szczelnie i zostawić na 24h. Naklejka przesiąknie dokładnie płynem a zdzieranie jej metodą mechaniczną np. szpachelką będzie szybkie i skuteczne bez porysowania butelki.

2015-04-06%2018.53.34_zpsf05ksaqj.jpg

3. Znany i skuteczny sposób na pędzle. Taśma klejąca. Zabezpieczenie przed porysowaniem lakieru, metalową obejmą włosia.

2015-04-06%2018.53.08_zpsqxobgovx.jpg

4. Sposób na zwijanie kabla maszyny polerskiej. Dzięki Matt ;)

Od minuty 10:45

Macie więcej ? podzielcie się.

Proszę o przesuniecie do odpowiedniego działu lub pozostawić do śmierci naturalnej ;)

4. Sposób na zwijanie kabla maszyny polerskiej. Dzięki Matt

Moim zdaniem Nie powinno się tak ciasno naciągać przewodu przy wyjściu z rękojeści maszyny ponieważ żyły w środku izolacji dostają wtedy mocno po d***e,wiem to bo w kilku narzędziach wymieniałem przewody właśnie przez takie zwijanie. Teraz robię dużo większą pętle żeby przewód był w tym miejscu dosyć luźny.

danielek., ale pokazał że jest lekki luz - nie naciągał tego za mocno. Ja podobnie zawijam w wiertarkach... - nie wiem dlaczego w DA tego nie stosowałem (pewnie przez rzepowaty ściągacz:) )

Ja bez zdjęcia, ale bardzo przydatne jest mieć jeden aplikator do danego produktu i po zakończeniu pracy chować go w woreczku strunowym - przez to nie musimy prać go po każdym użyciu i nie wypłukujemy produktu, który jest w środku.