Jump to content

Dodatek do ON przeciw bakterią i mikroorganizmom

Recommended Posts

Od dłuższego czasu ze względu na samochód służbowy nie używałem samochodu prywatnego. W wyniku czego w baku powstały mikroorganizmy (galaretowata substancja), która pozapy.chała filtry. W serwisie polecili mi środek TUNAP 195- ale jest dosyć drogi. Czy możecie polecić jakiś środek aby zapobiec temu zjawisku? Z tego co wiem powodem powstawania tego typu zanieczyszczeń są stosowane biokomponenty w oleju napędowym.

Ile czasu auto stało? Drogi tzn. ile? Jakie dozowanie na 50L bak np? Pytam bo nie spotkałem się z takim przypadkiem.

Osobiście wolał bym wymyć bak mechanicznie - raz że chemią ciężko może być dotrzeć wszędzie a dwa przez lata pewno się inny szlam osadził. BTW. Gdzie auto tankowane?

Czy możecie polecić jakiś środek aby zapobiec temu zjawisku? Z tego co wiem powodem powstawania tego typu zanieczyszczeń są stosowane biokomponenty w oleju napędowym.

Ja zrozumiałem, że kolega nie pyta o to co ma zrobić teraz (może sobie już poradził) tylko jak zapobiec ew. sytuacji w przyszłości ;)

Ja polecam Archoil AR6200 jako dodatek do paliwa. 5ml wystarcza na 50l benzyny lub oleju napędowego - to bardzo skoncentrowany środek.

Tank%20Profile%20Without%20AR6200m%20%281%29.png

Tank%20Profile%20Without%20AR6200m%20%282%29m.png

Masz na myśli opis? ;) To jest bodajże dosłowne tłumaczenie ze strony w USA, a tam się lubi napisać wszystko i z racji, że to jest kompleksowy środek to brzmi "cudownie" ;)

Ze względu na skoncentrowaną formułę zużywa się go bardzo malutko. Wszyscy raczej się przyzwyczaili do innych proporcji, nie mówiąc o marketowych środkach do czyszczenia układu bazujących na rozpuszczalnikach i tyle.

Dolewasz owe 5ml przed tankowaniem. Pierwszy strumień paliwa warto puścić delikatny i dokładny co by spłukać ew. pozostały dodatek ze ścianek przy wlewie.

Ja używam AR6200 do kompletu z AR9100 i pomijając te właściwości, których jakby nie odczujemy , bo jak odczuć profilaktykę antykorozyjną? To odnotowałem mniejsze zużycie paliwa.

Używam jeszcze Archoila w motocyklu. Zalewałem na zimę bak z dodatkiem.

Witam, nie mam problemu z wytrącającą się parafiną. Bardziej mi chodzi o środek jaki opisuje Tomek6. Jeśli chodzi o TUNAP dozuje się go całą buteleczkę (około 90ml) na cały bak. Według producenta środek osadza się na ściankach baku i zapobiega rozwojowi mikroorganizmów. Niby ma wystarczyć na 15tys. km. Środek ten jest dostępny w salonach KIA i kosztuje około 80zł. Nie chodzi mi tutaj o wytrącającą się parafinę tylko mikroorganizmy które "zjadają" olej napędowy. Organizmy te jak się rozwiną przypominają galaretowatą substancję. Rozwijają się zwłaszcza jak w paliwie jest wilgoć.

Jesteś pewien, że są to bakterie?

Jeżeli się nie myle, to spotkałem się już kiedyś z czymś takim, coś jakby galaretka, taki jakby smar (brązowawy) nierozpuszczony w ropie.

Niewiedziałem wtedy co to jest, ale raczej niebyło to spowodowane złym paliwem, albo długim postojem, raczej doszliśmy do wniosku (z mechanikami i znajomymi), że został znacznie przedawkowany zimowy dodatek do ON i to on źle wpłynął na zachowanie paliwa.

Kolego popraw ten błąd w tytule :kox:

Dokładnie, powinno być"...przeciw bakterią i mikroorganizmą" :D

Wracając do sedna, nie spotkałem się z czymś takim jak galareta w baku ale rozwiązaniem może być tankowanie pod korek. Moje Audi 80 stało z rok z padniętą skrzynią automatyczną ale zatankowane i absolutnie "0" problemów z jakimś syfem w paliwie.