booohal Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Witajcie, Czeka mnie wydzielenie garażu. Czas pomyśleć o ogrzewaniu. Docelowo najprawdopodobniej podciągnę C.O. z domu ale to kiedyś... Potrzebuję czegoś zastępczego na tę chwilę. Aktualnie do ogrzania jest ogromna kubatura, więc dopóki nie postawię ścianki działowej i chociaż jakiegoś podwieszanego sufitu to będzie bardziej przeganianie mrozu niż ogrzewanie Ale od czegoś trzeba zacząć. Docelowo garaż około 50m2. Czy mieliście do czynienia z piecami nadmuchowymi? Na Allegro zaczynają się od 750 zł. Czy taki piec jest dużo lepszy od popularnej ''kozy''? Link to comment Share on other sites More sharing options...
juhas10 Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Ja mam garaż około 100m był nie ogrzewany wstawiłem piecyk tzw koze za 250 pln podłączenie rur i heja z 4 stopni jakie byly uzyskałem 20 w drugim końcu wiec nie jest zle Link to comment Share on other sites More sharing options...
booohal Posted December 17, 2014 Author Report Share Posted December 17, 2014 Czyli nie masz dodatkowo rozprowadzanego ciepła, tylko tyle co rura kominowa? Ile metrów rur? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jbiz Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 znajomy korzysta z pieca nadmuchowego - opala ... cóż olejem ale ciepła nie brakuje! Po 4 latach wymiana tylko rury kominowej Sporą zaletą jest szybkość działania. Spotkałem ostatnio piece nadmuchowe opalane nawet drewnem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
juhas10 Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Rurę mam 3 metry wypuszczona w górę do sufity bez rozprowadzania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator AreK Posted December 18, 2014 Administrator Report Share Posted December 18, 2014 Ja do tej pory ogrzewałem kozą i drewnem lub węglem. W tym roku metraż powiększył się kilkakrotnie i nie wiem jak piecyk da sobie radę. Kilka dni i zdam relację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej WTN Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 U mnie 60m i tez mam koze drugi rok. Daje rade, żadnego problemu z nagrzaniem pomieszczenia. Rura ma ok 5 metrów długości. 20 stopni do osiągniecią bez żadnego problemu Garaz mam z płyty warstwowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Komzi Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 Ja właśnie kończę robić koze z nadmuchem. Jak będzie gotowa to wrzucę jakieś fotki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
booohal Posted December 18, 2014 Author Report Share Posted December 18, 2014 Komzi, Ja większość też samemu (no, z tatą) robię (brama, drzwi, stół, regał...) ale kozę odpuściliśmy. Mnóstwo roboty. Dlatego jestem bardzo ciekawy Twojego wykonania. Koniecznie się pochwal Dzięki Panowie za podpowiedzi. Chyba zostanę przy zwykłej kozie bo z nadmuchem cena rośnie trzykrotnie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Komzi Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 booohal, wyszło to mniej więcej tak : Koszt zrobienia wyszedł mnie ok 250zł. Cześć wewnętrzna została znaleziona na skupie złomu Nadmuch został zrobiony z wentylatora biurowego. W ciągu 30min z temp ok. 4stopni zrobiło się 16. Powierzchnia garażu to ok 60m2. Została jeszcze kosmetyka czyli malowanie na czarno i ładne wyrównanie wszystkich krawędzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
booohal Posted December 18, 2014 Author Report Share Posted December 18, 2014 Komzi, I gitara To biorę kozę i może kiedyś w przypływie inwencji twórczej obuduje ją i wrzucę wiatrak Link to comment Share on other sites More sharing options...
juhas10 Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 U mnie wiatrak wisi nad piecem i przegania ciepło dalej Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin986 Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 Jak chcesz ogrzewać garaż kozą to pamiętaj: im dłuższa rura tym cieplej . Po za tym nie widzę lepszego (tańszego) sposobu na ogrzanie garażu, spalisz dosłownie wszystko od miękkiego drzewa po węgiel. Minusem jest fakt, że jak przestaniesz podkładać do pieca to moment stygnie, no chyba że zdecydujesz się na piec wykładany szamotem, ale to już chyba i inna cena nie 200 zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
booohal Posted December 19, 2014 Author Report Share Posted December 19, 2014 U mnie wiatrak wisi nad piecem i przegania ciepło dalej No też jest to jakaś opcja marcin986, No u mnie rura wyjdzie około 6 metrów. Myślę, że starczy. Kózka z kilkunastoma cegłami to do 300zł z przesyłką max. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gawloss Posted December 23, 2014 Report Share Posted December 23, 2014 Witajcie, Czeka mnie wydzielenie garażu. Czas pomyśleć o ogrzewaniu. Docelowo najprawdopodobniej podciągnę C.O. z domu ale to kiedyś... Potrzebuję czegoś zastępczego na tę chwilę. Aktualnie do ogrzania jest ogromna kubatura, więc dopóki nie postawię ścianki działowej i chociaż jakiegoś podwieszanego sufitu to będzie bardziej przeganianie mrozu niż ogrzewanie Ale od czegoś trzeba zacząć. Docelowo garaż około 50m2. Czy mieliście do czynienia z piecami nadmuchowymi? Na Allegro zaczynają się od 750 zł. Czy taki piec jest dużo lepszy od popularnej ''kozy''? cześć ja mam ogrzewanie lipne kaloryfery na ścianie ale wczoraj zakupiłem promiennik podczerwieni 1kw z Jula i powiem ze mimo takiego badziewiu z chin nawet nieźle się sprawuje i mogę wreszcie coś sobie pomalować w garażu pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
booohal Posted December 23, 2014 Author Report Share Posted December 23, 2014 gawloss, cały dom w LEDach, sprzęty minimum A+, więc lampka z 1kW u mnie odpada Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaKal Posted December 23, 2014 Report Share Posted December 23, 2014 Panowie ja mam do grzania 160 m2, polecam piec nadmuchowy, wpiszcie sobie na jakimś portalu ogłoszeniowym piec hades, cena prawie 3 tyś ale polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
detailingservice Posted December 23, 2014 Report Share Posted December 23, 2014 Zdecydowanie tylko nadmuch. Albo jak Szakal napisał piec na wszystko albo nagrzewnica olejowa. U mnie na 100m2 mam 21 stopni dzięki nadmuchowi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukatoni190 Posted December 24, 2014 Report Share Posted December 24, 2014 Booohal ale ty liczysz ten prąd nie przesadzaj:P mówiłem ci przecież o tych promiennikach. A że ty mnie nie słuchasz co ja mówię to już inna sprawa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Pięć z nadmuchem :-D :-D Link to comment Share on other sites More sharing options...
powalla Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Przy takim ustawieniu wentylatora , to zamiast coś modzić przy aucie będziesz ... rąbał drwa na opał, bo spalanie będzie jak w piecu hutniczym Postaw ten wentylator raczej tak żeby dmuchał na te blachy po bokach . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Postaw ten wentylator raczej tak żeby dmuchał na te blachy po bokach . O dzięki. A powiedzcie mi czy turbo pięć z bojlera nada się do garażu, czy nie bardzo, taki by mi najbardziej pasował, bo nie musiałbym przerabiać wylotu spalin, bo fi 100 w zupełności wystarczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cooler Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Sam sie zastanawiam nad piecem nadmuchowy więc z chęcia poczytam opinie użytkowników Z tego co patrzyłem to za lepszy trzeba około 2000zł dać Link to comment Share on other sites More sharing options...
swietlikk Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Rafal, tym sposobem masz słaby ciąg w kominie (albo dopiero rozpalałeś), bo jak w mojej kozie otworze te dolne drzwiczki to ciągnie bardzo mocno, nawet minimalny żar rozpali się do wielkich płomieni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DAMIANe34 Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Witam! Na ten rok mam takie coś skombinowane w moim garażu. Koza z szamotem z Mrówki za 175zł do tego dwa kolanka po 7zł sztuka i kilka metrów rur które miałem gdzieś skitrane po strychu. Koza sprawuje się bardo dobrze, szybko nagrzewa garaż (ok 30m2). Uprzedzam hejty i mówię że koza nie stoi zbyt blisko niczego, nic się nie przypala, nie topi ani nic z tych rzeczy. W sumie od piecyka nie bije takie ciepło jak od tej pionowej rury zaraz na wylocie, dlatego też mam tam zrobiony nadmuch. Nadmuch zamontowany na ścianie, wentylatory z Mondeo mkII od klimy napięcie 12V z akumulatora lub prostownika. Tak to wygląda: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts