Biszkopt Posted October 29, 2014 Report Share Posted October 29, 2014 Witam, nie donalazłem tematu o tej tematyce, więc go zacznę. No chyba, ze już taki mamy, to proszę o info/usunięcie tematu. Podejrzewam, że mamy też uzytkowników, którzy i w domu dbają o czystość Pytanie do was o chemię, której uzywacie w domu: - do podłóg (płytki/parkiet) - do łazienki (armatura, płytki, etc) - tutaj pytanie zwłaszcza o usuwanie kamienia i czyszczenie kabiny - używam proszku Ajax, CIFa z granulami, CIFa w spreju (zapomniałem nazwy), pianki W5 i nadal uważam, że nie mam skutecznego środka... - do szyb/luster - póki co u mnie Megs - do okien (ramy/futryny) - CIF, mam białe, plastikowe okna - do piekarników - nic konkretnego nie używam... - do metalowego zlewu w kuchni - lecę "domestosem": nakładam, rozprowadzam i zostawiam do popracowania, płukam - inne - może macie jakieś rady? Może coś samochodowego Wam pomaga? Np. nakładam BSD w kabinie z tworzywa - woda spływa dużo lepiej = mniej zacieków. Na płytkach u mnie nie zdało egzaminu - mam matowe, może dlatego? Testowałem też inne QD, ale inne to prawie zerowy efekt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GR_BKP Posted October 29, 2014 Report Share Posted October 29, 2014 czyszczenie kabiny Mała mikrofibra, u mnie to jest akurat Cobra Gold Plush, i wytrzeć kabinę po użyciu. Nic nie daje lepszego efektu w 2 minuty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kukis Posted October 29, 2014 Report Share Posted October 29, 2014 Ja do szyb/luster Allegrini Pod Prysznicem raz wysmarowałem płytki Fusso Coat, ale długo się nie utrzymał może nie do końca powierzchnia była przygotowana, ale woda przynajmniej fajnie spływała. Do ogólnego czyszczenia SG Red Devil 1:15/1:20 Na kamień to póki co Ocet najlepszy, na baterie kładziesz jakąś szmatke namoczoną w occie i zostawiasz na tyle ile sie da. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biszkopt Posted October 29, 2014 Author Report Share Posted October 29, 2014 GR_BKP, ja mam ściągaczkę do wody, świetnie daje radę. Tylko jedna sprawa: nie każdy domownik chce jej używać po tym jak weźmie prysznic kukis, allegrini kupijesz u MXów? Czy masz jakiś inny sklep? Red Devila do czego używasz? Np. mycie płytek, umywalki, czy co jeszcze? Bo takie sobie wyobrażam zastosowanie póki co Link to comment Share on other sites More sharing options...
GR_BKP Posted October 29, 2014 Report Share Posted October 29, 2014 GR_BKP, ja mam ściągaczkę do wody, świetnie daje radę. Tylko jedna sprawa: nie każdy domownik chce jej używać po tym jak weźmie prysznic Pozwól kiedyś posprzątać, to zmieni zdanie U mnie szmatka, bo zbierała wodę z zakamarków i kamienia nie ma w ogóle ani pleśni, która miała ochotę się pojawiać A jeszcze mi się przypomniało - jasne (bardzo jasne) fugi na podłodze w kuchni najłatwiej czyściło się Predatorem 4nano. Tylko przewietrzyć trochę później trzeba, jak komuś przeszkadza zapach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
/miodu/ Posted October 29, 2014 Report Share Posted October 29, 2014 GR_BKP, do mycia łazienek Allegrini IP 40 na codzień, freecalc do odszczurzania. Do piekarnika, rusztów, kominków Allplac. No i generator pary jakiś pożądny i w domu czyściutko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biszkopt Posted October 29, 2014 Author Report Share Posted October 29, 2014 GR_BKP, to chyba choroba nerwowa, bo nie widzę, żeby ktoś inny sprzątał Właśnie ostatnio miałem takie małe "ognisko" pleśni - może się przerzucę na szmatkę - potestuję. /miodu/, a możesz podrzucić gdzie kupujesz Allegrini? IP 40 widziałem u partnera forum, ale Allplac czy freecalc już nie mogłem znaleźć. Może być stacjonarny sklep, mieszkamy w sumie niedaleko od siebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
escimo Posted October 29, 2014 Report Share Posted October 29, 2014 Megsuairs Glass Cleaner do szyb & luster. APC od PoorBoysów do ogólnego czyszczenia (np. toaleta/wanna). SV Wood Polish jako wosk do mebli, PB QD+ do regularnej pielęgnacji. Colourlock do skórzanej kanapy & skórzanych puf Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teddy Posted October 30, 2014 Report Share Posted October 30, 2014 Tenzi Alux 1:4 + szczotka do czyszczenia kabiny z osadu z mydła i kamienia Megs GCC do wielu rzeczy - łącznie z ekranami monitorów i telewizora Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted October 30, 2014 Report Share Posted October 30, 2014 Tenzi Alux 1:4 + szczotka do czyszczenia kabiny z osadu z mydła i kamienia No to znalazłem zastosowanie dla Aluxa, bo już myślałem że go wyleję gdyż nie mam tak zapuszczonych kół żeby go używać... A o jaką szczotkę do kabin chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teddy Posted October 30, 2014 Report Share Posted October 30, 2014 Zwykła plastikowa szczota łazienkowa. Tak tylko napisałem aby nie było złudzeń że samo wszystko spływa Link to comment Share on other sites More sharing options...
kukis Posted October 30, 2014 Report Share Posted October 30, 2014 Biszkopt Allegrini tak u Mx-ów Red Devil tak jak piszesz płytki,fugi,umywalka, kibel z zewnątrz, szafki/blaty w kuchni, lodówka z zewnątrz, piekarnik zew/wew. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yasiu Posted October 30, 2014 Report Share Posted October 30, 2014 Czym czyscicie urzadzenia ze stali nierdzewnej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
robcok Posted October 30, 2014 Report Share Posted October 30, 2014 Wychodzi na to, że praktycznie w domu APC wszystko wyczyścimy, oprócz szyb/luster Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biszkopt Posted October 30, 2014 Author Report Share Posted October 30, 2014 Alux, rzeczywiście działa jak Domestos. Tyklo zapach podejrzewam w kabinie może być drażniący? yasiu, ja zlew ze stali (są zacieki z wody) to tak jak pisałem - czymś do kibla lecę (Domestosem/W5). Mam też płytę kuchenną ze stali - porażka, rysy po pierwszym myciu. No a wiadomo, jako miłośnik detailingu, to nie napierałem i nie leciałem druciakiem po niej... Mastercook, więc nie jakaś drożyzna - to może przez to. Niemniej, ja mam coś do tłuszczu W5, ale nie daje rady tej kuchence, póki co zastąpiłem płynem do mycia naczyń. Ale to kuchenka, która brudzi się tłuszczem i nim mi się dobrze tłuszcz rozpuszcza. A, miałem lodówkę inoxową, ją czyściłem płynem do wszystkiego typu AJAX, pewni APC da radę No i tzw. miękką flanelką Link to comment Share on other sites More sharing options...
krakow_kult Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Czym czyscicie urzadzenia ze stali nierdzewnej? Wurth ma fajne 2x spraye do stali szlachetnej - jeden olej do konserwacji stali szalchetnej i drugi środek do czyszczenia stali szlachetnej. Wydajne, łatwe w użyciu i skuteczne choć nie najtańsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jbiz Posted November 2, 2014 Report Share Posted November 2, 2014 Czym czyscicie urzadzenia ze stali nierdzewnej? Autosol Metal Polish - trochę śmierdzi ale efekt poza tym: MEGUIARS GLASS CLEANER CONCENTRATE - lustra i szyby (żona i połowa rodziny tego używa) AUTOGLYM CAR GLASS POLISH - jedyne mleczko sprawdzające się na kuchence z czarnego szkła Link to comment Share on other sites More sharing options...
escimo Posted November 2, 2014 Report Share Posted November 2, 2014 AUTOGLYM CAR GLASS POLISH - jedyne mleczko sprawdzające się na kuchence z czarnego szkła Przetestuję, bo też problem z tym mam Link to comment Share on other sites More sharing options...
krakow_kult Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 AUTOGLYM CAR GLASS POLISH - jedyne mleczko sprawdzające się na kuchence z czarnego szkła - ja wole Glass Scrub od Pro Vision - pięknie doczyści różne stare zaschnięcia a i na czarnym nie zostają smugi etc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vespa Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 A piany aktywnej w domu nie używacie, choćby do glazury? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pimps Posted December 25, 2014 Report Share Posted December 25, 2014 A ja zapytam może ktoś w tym dziale coś mi podpowie, może ktoś coś używa/stosuje. Na telefonach mamy w domu ponaklejane takie folie/szkiełka hartowane i chodzi o to aby poprawić ich śliskość podczas przejeżdżania palcem po ekranie. Wiem że mogę spróbować różne QD ale może ktoś już coś ma sprawdzonego w bojach - poniżej fotka takiej folijki na telefonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
escimo Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 A ja zapytam może ktoś w tym dziale coś mi podpowie, może ktoś coś używa/stosuje. Na telefonach mamy w domu ponaklejane takie folie/szkiełka hartowane i chodzi o to aby poprawić ich śliskość podczas przejeżdżania palcem po ekranie. Wiem że mogę spróbować różne QD ale może ktoś już coś ma sprawdzonego w bojach - poniżej fotka takiej folijki na telefonie. Nie wiem jak na folii, ale na samym wyświetlaczu śliskość poprawia Zymol iCare Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pimps Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 escimo - no właśnie, dopóki nie miałem tej folijki to było żwawiej. Przetarcie telefonem po spodniach i śliskość była super - teraz jest lekko tępawa. Moja córa uważa że jest super ale mnie się wydaje że jednak poślizg lekko stracił na wartości. Mimo wszystko dzięki za podpowiedź - nie posiadam tego specyfiku o którym piszesz ale nic straconego aby coś pomyśleć nad zakupem, tylko gdzie to można kupić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
escimo Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Polscy dystrybutorzy chyba nie sprzedają iCare. Kiedyś często pojawiał się na giełdzie, ale dawno już go nie widziałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted February 12, 2015 Report Share Posted February 12, 2015 Może ktoś coś takiego przerabiał w domu i ma sposób na przypieczony olej przez lata na gofrownicy przy samym styku talerzy teflonowych ale na zewnątrz. O ile obudowę chromowaną dopieściłem o tyle nie wiem czym ruszyć ten stary zapieczony olej, który nie wygląda estetycznie. Nie wpływa on na wartość odżywczą produktu, bo nie ma z nim styku, ale na efekt wizualny gofrownicy. Dodam że próbowałem proszkiem do pieczenia, bo ma niby kwasek ale z marnym skutkiem. Nadwyżka oleju po smarowaniu płyt teflonowych lekko zawsze wydostaje się na zewnątrz urządzenia a że nie była regularnie czyszczona to sie zrobiła lekka skorupka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts