MarrciN Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 Tekst skopiowałem z forum leonclub.pl : MSW daje nam bezpłatne przydatne narzędzie przydatne zwłaszcza przed zakupem auta używanego. Nie jest doskonałe ale zawsze to coś. Dzięki usłudze można sprawdzić m.in: - czy pojazd ma ważne obowiązkowe ubezpieczenie OC, - czy ma ważne obowiązkowe badanie techniczne (oraz czy wcześniej regularnie - w terminie przechodził badania techniczne), - jaki stan licznika odnotował diagnosta podczas badania technicznego (informacje o stanie licznika są gromadzone w ewidencji od 2014 r.), - dane techniczne pojazdu, takie jak moc silnika czy rodzaj paliwa, - liczbę właścicieli pojazdu oraz czy jest to osoba fizyczna czy firma lub organizacja, - czy nie został oznaczony w ewidencji jako kradziony. Aby uzyskać dostęp do informacji o pojeździe należy podać trzy dane na stronie serwisu: - unikalny numer pojazdu nadawany przez producenta - VIN, - datę pierwszej rejestracji pojazdu, - numer rejestracyjny http://www.historiapojazdu.gov.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sucre Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 Moze sie skoncza korekty...licznika Link to comment Share on other sites More sharing options...
cichy_ Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 Moze sie skoncza korekty...licznika Tych zakupionych od pierwszego właściciela w Polsce to i może Przygraniczne punkty korekty liczników za to teraz mają wzięcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sucre Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 Te z Polski tez pewnie beda krecic co rok, przed przegladem. A szkoda, moze wreszcie polscy nabywcy zobaczyliby, ze auto z przebiegiem 250-300k km nie oznacza, ze nadaje sie na zlom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cichy_ Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 A szkoda, moze wreszcie polscy nabywcy zobaczyliby, ze auto z przebiegiem 250-300k km nie oznacza, ze nadaje sie na zlom. Dokładnie, bariera psychologiczna dla benzyny to 100-200tys. , dla diesla 200-300tys. Wszystko co powyżej to złom. Po rzucie oka na przebieg, już mało kto zwraca uwagę na stan zużycia wewnątrz i na elementy zawieszenia/podzespoły silnika, coś z czego można wyczytać jak auto był traktowane Większość ludzi kupując auto używane traktuje je jako niejeżdżone poza specjalnymi okazjami i chce się poczuć jak pierwszy właściciel Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrcinKsi Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 qurcza ja robiłem przegląd w lutym i teoretycznie stan licznika powinien byś wpisany i umieszczony w tym wykazie, a nie ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Altay Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 fajna sprawa, prawie jak w de. Kolega tam od 9 lat co roku przed przeglądem skręca swojego golfa gti o 20.000km, tym sposobem dziś auto ma udokumentowane 120kkm Link to comment Share on other sites More sharing options...
bmwsrc Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 fajna sprawa, prawie jak w de. Kolega tam od 9 lat co roku przed przeglądem skręca swojego golfa gti o 20.000km, tym sposobem dziś auto ma udokumentowane 120kkm no właśnie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jbiz Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 przegląd robiłem niecały miesiąc temu i dane wskazuje prawidłowo! Link to comment Share on other sites More sharing options...
GR_BKP Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 ....a mój teoretycznie od roku jeździ bez przeglądu wg. tego wykazu. Poza tym, tam przecież nie ma pożądanego przebiegu. Chyba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
barteKKK03 Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 U mnie się wszystko zgadza... auto z 1989 roku, w polsce od 2003, ostatni przegląd 3 tygodnie temu i przebieg też widzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
rendaesl Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 Wiadomo - sprawy zupełnie to nie załatwi, bo tak jak kolega wyżej pisze, cwaniak i tak będzie cwaniakiem i sobie z tym poradzi ale jest duża szansa, że będzie można kupić samochód faktycznie z dobrej ręki, bo nie wierzę, że typowy kowalski, który kupi samochód z salonu będzie co roku cofał przed przeglądem licznik z myślą o późniejszej sprzedaży samochodu. Poza tym wielu, którzy o tym jeszcze nie wiedzą, teraz przy pierwszym przeglądzie się z tym spotkają i będzie można później ocenić, że skoro wcześniej robił 30000km rocznie a po pierwszym zapisanym przeglądzie tylko 10000km rocznie to może w głowie potencjalnego nabywcy zapali się jakaś żarówka Ale to tylko takie gdybania Link to comment Share on other sites More sharing options...
GR_BKP Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 Sprawdziłem drugie auto. Faktycznie jest przebieg. Przy poprzednim nie było, bo zbierają dopiero od 2014 roku... a to pierwsze auto w tym roku nie miało jeszcze przeglądu, a baza mówi, że w zeszłym też nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
parar Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 Przy okazji testu okazało się, że moja 5er została po raz pierwszy zarejestrowana równo 16 lat temu, z rana muszę jej złożyc życzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
proximo Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Fajne narzędzie Brakuje u mnie niestety wpisanego aktualnego przebiegu (przegląd juz miałem ok. 2 msc. temu) Ważne, że historia właścicieli się zgadza i widać że krajówka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kandy Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Mi brakuje przebiegu, a przegląd robiłem w połowie stycznia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franek Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 fajna sprawa, prawie jak w de. Kolega tam od 9 lat co roku przed przeglądem skręca swojego golfa gti o 20.000km, tym sposobem dziś auto ma udokumentowane 120kkm Polaczki.... Gratuluje kolegi. Uważam, bardzo dobrze, że mamy takie narzędzie. Nawet jak sprowadzając auto ktoś je skręci, to przynajmniej następni włąściciele tego nie zrobią, a juz na pewno ograniczy to chociaż przewałki Link to comment Share on other sites More sharing options...
xMarcin95x Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Mi brakuje przeglądów rej ;/ jest tylko '11 i '13 Reszta OK Link to comment Share on other sites More sharing options...
kita33 Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Nic prawie nie ma na tej stornie. Beznadzieja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Altay Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Franek, akurat nie ''polaczek'', znajomi Polacy za granicą tego nie robią, bo się boją kary, także nie ma co generalizować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maniek8888 Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 A powiedzcie mi co w sytuacji kiedy chce wymienić cały licznik i automatycznie zmieni mi się przebieg? Mam go przekręcać na tyle ile mam aktualnie , czy zostawić tak jak jest? Przegląd robiłem w lutym, ale na tej stronce nie mam przebiegu podanego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SJake Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 yyyyy... a nie wystarczyło zajrzeć w dowód lub kartę pojazdu GOV musiało wydać troszkę naszej kasy na "bezużyteczny projekt"? Lepiej daliby dostęp do danych ubezpieczalni apropo wypadków, stłuczek itp. Przecież dane, które trzeba podać wymagają zaznajomienia się z danymi z DR, a same w sobie nie są niczym innym. Przebieg odczytuje się z blatu. Jak już wszyscy wiedzą, że liczniki się spisuje na przeglądach to "SPRYTNE MIRKI" będą... sorry już kręcą między przeglądami, a "bogatsi Janusze" w ASO stosują zabiegi nie od dzisiaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarrciN Posted June 24, 2014 Author Report Share Posted June 24, 2014 GOV musiało wydać troszkę naszej kasy na "bezużyteczny projekt"? Lepiej daliby dostęp do danych ubezpieczalni apropo wypadków, stłuczek itp. Dobrze, że cokolwiek robią. Nie narzekaj Dostęp do bazy historii likwidacji szkód z ubezpieczeń też już jest, chociażby przez aplikację na smartphony 'generali auto' Im więcej takich narzędzi tym lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SJake Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Dobrze, że cokolwiek robią. Nie narzekaj Jestem zawsze pełen entuzjazmu do nowych rozwiązań - serio, ale... tutaj to ja nie widzę żadnej innowacji Ale fakt... plus za robienie "czegokolwiek" się należy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarrciN Posted June 24, 2014 Author Report Share Posted June 24, 2014 Innowacja jest taka, że te dane są uzupełniane o przebieg auta, czego w DR wpisane nie masz. Z biegiem lat baza będzie całkiem użyteczna przy zakupie używanego auta. A to, że cwaniaki będą kombinować tj. to robili wcześniej to inna sprawa. No ale jaki jest % ludzi, którzy będą cofać liczniki przed przeglądem? 10%? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts