Jump to content

Jak i czym wyczyścić zamki w samochodzie?

Recommended Posts

Witam,

W moim aucie jest zamek centralny, ale sterowany z kluczyka bez pilota, ostatnio zauważyłem że kluczyk zaczął ciężko wchodzić w zamek mam wrażenie że do zamku dostał się piasek w związku z tym mam pytanie, jak i czym najlepiej przeczyścić zamek?

Miałem podobnie z tym że zamka nikt nie używał długi czas.

Zrobiłem tak że do strzykawki wlałem olej założyłem wężyk od Wd-40 i wlałem kilka kropel do środka po czym rozruszałem go kluczykiem.

Od tamtej pory bandgla do dzisiaj :)

Pomysł z strzykawką i wężykiem dobry :) ale ja najpierw chciałbym przeczyścić wnętrze zamka, przed chwilą włożyłem do niego lekko mokry kluczyk i drobinki piachu się do kluczyka przylepiły, dlatego chciałbym najpierw generalnie przeczyścić ten zamek, a następnie naoliwić :) tylko jak go przeczyścić?

Wd-40 to bardzo zły pomysł :acute:

:?

Zrobiłem tak że do strzykawki wlałem olej założyłem wężyk od Wd-40 i wlałem kilka kropel do środka po czym rozruszałem go kluczykiem.

Najprostsza i najskuteczniejsza metoda to po prostu rozebrać na cześć pierwsze wkładkę zamka. Wyczyścić z syfu i nasmarować.

Dokładnie. W Fabii jest pewnie wszystko takie samo jak w Leonie, więc domontaż wkładki to kwestia 2 minut, a później to już z górki....

Najprostsza i najskuteczniejsza metoda to po prostu rozebrać na cześć pierwsze wkładkę zamka. Wyczyścić z syfu i nasmarować.

Dokładnie. W Fabii jest pewnie wszystko takie samo jak w Leonie, więc domontaż wkładki to kwestia 2 minut, a później to już z górki....

Dzięki :good: Skoro twierdzicie że demontaż wkładki to nic trudnego to spróbuję też tak zrobić. Tylko powiedzcie jeszcze czym najlepiej później ją wysmarować? w castoramie widziałem "Preparat do konserwacji wkładek i zamków GERDA 25 ml" będzie się to nadawało do tego?

• Moderator
całe życie pryskał WD-40 i wszystko hula aż miło

Właśnie, z tym WD-40 to powstały jakieś mity jak z IPĄ. Pewnie ktoś, gdzieś, coś napisał i teraz wszyscy powtarzają bez opamiętania :?

11 lat lałem WD-40 w zamek Matiza o każdej porze roku, i w ziemie żeby nie zamarzał i latem dla konserwacji i nic mu nie było, działał idealnie. A auto nie miało pilota do centralnego, więc zamek był używany cały czas.

Wd-40 wysycha, nie nadaję się za bardzo do mechanizmów, zwłaszcza do zamków i wkładek. Można psiknąć i wydmuchać/usunąć bród, ale potem lepiej napakować WURTHa albo Gege ;)