Jump to content

Gdzie skutecznie odgrzybić klimatyzację na śląsku?

Recommended Posts

Witam

Na wstępie przepraszam, jeżeli nieodpowiedni dział...

Od jakiegoś czasu czasami niemiłosiernie śmierdzi mi z kratek nawiewów. Chciałbym przy okazji "nabić" klimatyzację czynnikiem. Gdzie to najlepiej zrobić na śląsku? W tamtym roku byłem u faceta naprzeciwko politechniki w Zabrzu, ale nie jestem zadowolony. Jestem z Zabrza...

pozdrawiam

Sam się nad tym zastanawiałem.

Dzwoniłem do firmy na ul. Pawliczka, koszt przeglądu klimy + odgrzybianie (ozonowanie) 120zł.

Dzwoniłem też do SKP w Rudzie Śląskiej (WodKan) i tam koszt przeglądu plus ozonowanie 131zł.

Po długim majowym weekendzie muszę się wybrać.

tak, chodziło mi o BASa. jak pytałem o przegląd to gościu powiedział mi, że z uzupełnieniem czynnika. ale jak długo trwa ozonowanie to nie wiem.

jak się dowiadywałem o przegląd klimy to w jednej firmie powiedziano mi, że podczas odsysania czynnika wyminia się też olej sprężarkowy i nie wiem czy w BASie coś takiego robią. :o

jak się dowiadywałem o przegląd klimy to w jednej firmie powiedziano mi, że podczas odsysania czynnika wyminia się też olej sprężarkowy i nie wiem czy w BASie coś takiego robią. :o

Proces wymiany czynnika to wymusza więc zawsze jest to wykonywane - chyba ze ktoś oszczędza na wszystkim :-]

Ja znam dwa dobre zaklady na slasku zamjmujace sie klima jeden jest w Mikołowie ( jak znajde adres to podrzuce) a drugi w Bedzinie jak sie jedzie obok targu w kierunku Łagiszy to druga w lewo jak dobrze pamietam. To są dwaj magicy ktorych znam i wiem, ze zrobia wszystko z klima. W bedzinie koles uruchomil klime ktora nie dzialala prze 5 lat za 450 zl :D

Pelen przeglad klimy i uzupelnienie czynnika kosztuje u niego 250zl ale wedlug mnie warto.

Ja znam dwa dobre zaklady na slasku zamjmujace sie klima jeden jest w Mikołowie ( jak znajde adres to podrzuce) a drugi w Bedzinie jak sie jedzie obok targu w kierunku Łagiszy to druga w lewo jak dobrze pamietam. To są dwaj magicy ktorych znam i wiem, ze zrobia wszystko z klima. W bedzinie koles uruchomil klime ktora nie dzialala prze 5 lat za 450 zl :D

Pelen przeglad klimy i uzupelnienie czynnika kosztuje u niego 250zl ale wedlug mnie warto.

Jeśli Mikołów to na pewno ten zakład

http://www.elektroklima.pl/

Wg wielu ludzi z branży moto najlepszy fachowiec od układów klimatyzacji w regionie

turzol,

najlepszy to jest ten

http://www.auto-klima.pl/

Tutaj bym polemizował.

W aucie żony leciał smrodek z kratek i zleciłem tam odgrzybianie. Wstawił do auta pudełeczko z ozonem i po kilkudziesięciu minutach niby miało zabić bakterie. Smrodek pozostał, facet skasował 150zł.

W moim aucie był problem z układem klimatyzacji, bujałem się po warsztatach 2 tygodnie i nikt nie potrafił zdiagnozować usterki. Zajechałem więc do "Auto śląskiego ", ten skasował za nabicie i sprawdzenie szczelności układu pomimo, że 2 dni wcześniej miałem tą usługę robioną w innym zakładzie i wyraźnie zaznaczyłem, że problem leży gdzie indziej. Oczywiście klima nadal nie działała, a facet mamrotał coś o zatartej sprężarce i jej wymianie - nowa koszt 3700zł.

Dopiero jak odstawiłem auto do Paździorka ten bez problemu zlokalizował usterkę i auto w ciągu kilku godzin miałem gotowe.

Poza tym jako jeden z nielicznych warsztatów sprawdza szczelność układu za pomocą barwnika UV.

• 2 weeks later...
Wg wielu ludzi z branży moto najlepszy fachowiec od układów klimatyzacji w regionie

dziś jadę tam sprawdzic swoją klimę, bo zaniemogła biedaczka i zobaczymy jak są dobrzy w te klocki :o

ja nabijałem przez grupon w TOP GUM w BIelsku z ozonowaniem wyszlo 135zl tyle ze mi trzeba bylo nabic 500g czynnika

no i jestem po wizycie u Paździorka i jest :good:

mimo, że nie byłem umówiony to sprawdzili mi klimę i uzupełnili czynnik. dodatkowo poprosiłem o zalanie klimy barwnikiem, by sprawdzić czy ten "wyciek" czynnika to jakaść nieszczelność czy po prostu ten typ tak miał...

a jakie koszta ?

za ciśnieniowe sprawdzenie szczelności, uzupełłnienie czynnika (ile nie wiem, ale dużo) i zalanie klimy barwnikiem zapłaciłem 150zł czyli moim zdaniem rozsądną cenę :good:

ile zapłacę za kontrolę szczelności za trzy tygodnie nie wiem :o

turzol,

najlepszy to jest ten

W aucie żony leciał smrodek z kratek i zleciłem tam odgrzybianie. Wstawił do auta pudełeczko z ozonem i po kilkudziesięciu minutach niby miało zabić bakterie. Smrodek pozostał, facet skasował 150zł.

Turzol skoro ozonowanie nie pomogło to co było przyczyną?

Ja dziś po ozonowaniu( ok 40min) u Autoklinika K-ce . Efekt - jest ok , zobaczymy po pierwszym deszczu czy smrodek wróci. Na ciepłym troszę jeszcze śmierdzi więc trochę mnie to niepokoi stąd moje pytanie do turzola

Cena - na miejscu na bilbordzie pisze 80zł na stronie www 60zł minus 10zł na hasło internet no i na tej kwocie się skończyło (50zł) :good: