SzaKal Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 Witam mam pytanie (może ktoś będzie znać odp ) Na świeżo zakupionej działce jest stacja transformatorowa, wiece może czy należą mi się jakieś $ ? dodam że w księdze wieczystej nie ma żadnej informacji na ww temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buka Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 SzaKal, 5s szukania w google: http://prawo.rp.pl/artykul/595587.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaKal Posted April 23, 2013 Author Report Share Posted April 23, 2013 buka, Na każdy temat w luźnych rozmowach można znaleźć wiele informacji w google, ale chyba nie o to chodzi . Link to comment Share on other sites More sharing options...
buka Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 SzaKal, nie lepiej popytać na forach budowlannych czy prawnych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bacuś Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 SzaKal, kumpel ma na swojej działce słup wysokiego napięcia i z tego co wiem będzie walczył właśnie o jakieś $, z tego co wyliczał sobie to może i być kwota około 40 tyś zł :-) więc jest o co walczyć ... Na ilu się skończy to nie wiem ... ale nie popuści jak coś to dam znaka ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaKal Posted April 23, 2013 Author Report Share Posted April 23, 2013 Bacuś, Tylko że u mnie stoi nie słup tylko cały budynek około 3m2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
buka Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 Bacuś, za slup sa niskie szanse, przerabiałem to 2lata temu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Salwinek91 Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 Mój kuzyn ma działkę przed moją działką i ma na niej słup, jak się dowiadywał to może na swój koszt zlecić przestawienie jego, 10000zł takie coś. Ale tu chyba nie o to chodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
michałoś Posted April 24, 2013 Report Share Posted April 24, 2013 Mój kuzyn ma działkę przed moją działką i ma na niej słup, jak się dowiadywał to może na swój koszt zlecić przestawienie jego, 10000zł takie coś. Ale tu chyba nie o to chodzi U moich rodziców na wsi obok domu przez 30 lat stał słup energetyczny, rok temu podczas wymiany słupów ojciec zagadał z ludzmi którzy wyznaczali miejsca pod słupy, czy nie można przestawić raptem 2-3 m dalej i żeby było poza działką? Nie było żadnego problemu, nawet na ich koszt został wymieniony główny przewód zasilający idący od słupa do rodzielni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Salwinek91 Posted April 24, 2013 Report Share Posted April 24, 2013 michałoś, akurat wymieniali sami i dlatego tak wyszło. A tu się sam dowiadywał i tak mu powiedzieli Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukwawa Posted April 24, 2013 Report Share Posted April 24, 2013 Na świeżo zakupionej działce jest stacja transformatorowa, wiece może czy należą mi się jakieś $ ? dodam że w księdze wieczystej nie ma żadnej informacji na ww temat. Należą się - musisz sprawdzić do której ze spółek energetycznych należy stacja transformatorowa. W międzyczasie wyciągnij wypis i wyrys z rejestru gruntów (skoro kupowałeś ostatnio działkę to do aktu notaraialnego musisz mieć aktualną mapkę). Na mapce powinno byc widać ile metrów kabla zostało przeprowadzone pod ziemią (rozumiem, że kable biegną pod a nie nad ziemią?) do stacji trafo. Niestety ustawodawca nie określił ile dokłądnie należy się za każdy metr kabla - orzecznictwo wspomina o jakiś kwotach ale nie pamiętam dokłądnie ile jest to z metra. Jak będziesz miał info do kogo należy ta "budka" to wysylasz do spółki info, że jako właściciel chciałbyś z nimi zawrzeć umowę o ustanowienie służebności przesyłu. Umowę zawiera sie albo za jednorazowym wynagrodzeniem albo wypłacanym co roku. Umowę zawiera sie oczywiście notarialnie - koszt aktu to około 700 PLN - koszty zwyczajowo ponosi spółka. Realnie dostaniesz za to kilka tys PLN - raczej poruszamy się wokół kwoty nieprzekraczającej 5 tys PLN. Jak chcesz zobaczyć jak wygląda taki akt napisz mi proszę adres e-mail na PW - prześlę Ci go to zerkniesz czy Ci pasuje takie rozwiazanie ponieważ dostaje sie śmieszne pieniądze a spółka ma bardzo szerokie uprawnienia do skrawka terenu. Ł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaKal Posted April 24, 2013 Author Report Share Posted April 24, 2013 lukwawa, Dzięki za pomoc PW Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts