the_rahzel Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Przecież zmiana LCD na LCD nie miała prawa niczego zmienić, to tylko inny rodzaj podświetlenia matrycy :kox: Ja o tym doskonale wiem,ale matryca LCD,LCD nie równa i tak samo jest z LEDem czy plazmą,dlatego napisałem że się łudziłem że będzie coś lepiej... Jak wracam do siebie (N-ka + Bravia) to niebo,a ziemia... Co do plazmy,to teraz nie wiem jak to wygląda,ale parę lat temu to dla mnie był syf w stosunku do LCD...(no i ceną zabijało) Link to comment Share on other sites More sharing options...
weglus Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Rodzice mają Polsat i kilka dni temu zmienili TV na LED-owy i myślałem że może obraz coś się trochę poprawi w stosunku do starego LCD-ka,(liczyłem że LCD "dodaje swoje 5gr" i dlatego jest taki słaby),ale jednak to wina Polsatu. Przecież zmiana LCD na LCD nie miała prawa niczego zmienić, to tylko inny rodzaj podświetlenia matrycy Co ten marketing robi z ludźmi;) Ja odkąd mam znośną plazmę to jak u kogos jestem i widzę LCD/LED to się odechciewa;/ Jakiś taki sztuczny ten obraz i nie przyjemny.. w salonie mamy plazme Panasonica, w kuchni LCD sharpa. i zgadnij gdzie Mama częściej ogląda TV a jak u mnie w pokoju usiądzie przed LCD samsunga to jej sie nie chce wychodzić. Tata różnicy nie widzi, brat tylko za plazmą. ile oczu tyle opinii;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuflik Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Tata różnicy nie widzi, brat tylko za plazmą. ile oczu tyle opinii;p Jak dla mnie sama zasada działania plazmy już zostawia niebotyczną przepaść... W plaźmie można mieć jeden pixel na maxa jasny a pixel obok czarny jak smoła. W LCD nierealne;/ Dla mnie ma tylko 2 minusy: - w bardzo jasnym pokoju widać odblaski (jak w kineskopie - szkło) - ciężki jak cholera, ale przecież nikt z tym nigdzie nie chodzi LCD ma bajkowe kolorki ale nie ma to nic z naturalności;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaKal Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 kuflik, Jeszcze jeden minus plazmy to większe zużycie energii od lcd, ale również wolę plazmę, czarny jest bardziej czarny itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pLaYmAn Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 ciężki jak cholera Zdecydowanie, wniesienie 44 kg pudła 1,5 x 1 m stanowiło dla mnie nie lada wyzwanie Do minusów dodałbym jeszcze powidoki, które niestety wciąż się pojawiają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuflik Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Jeszcze jeden minus plazmy to większe zużycie energii od lcd, Etam... Małe zestawienie. http://reviews.cnet.com/8301-33199_7-57 ... ma-vs-lcd/ A co do kosztów, ok- więcej zużywa, ale co z tego? http://www.digitalversus.com/duels-batt ... ap654.html Jakie to są wielkości, kilka zł miesięcznie. To może lepiej zamiast kina domowego słuchawki bo mniej prądu biorą a zamiast piecyka ognisko Nikt nie kupuje telewizora by oszczędzać. Zresztą, używam telewizora normalnie do filmów, nie ograniczamy się, często leci sobie serial (friends) w tle. Rachunki rzędu 80pln/miesiąc. Ile w tym może robić plazma? p.s. dzielę dobra, temat ma 700 stron, nie dam rady podzielić chyba;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator rychu Posted March 22, 2013 Moderator Report Share Posted March 22, 2013 Ale tu nie ma co dyskutować o wyższości plazmy nad LCD/LED, bo ta druga technologia już wygrała Większość koncernów już się wycofało z produkcji plazm albo są to śladowe ilości. Teraz trzeba patrzeć na OLED, bo to jest przyszłość a plazma to już historia Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuflik Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 rychu, w jakim sensie wygrała? Marketingowcy wygrali:) No i LED w markecie przy 1000000 jarzeniówek wygląda o wiele lepiej od plazmy, ale odpalasz oba w domu i Jak w mediaexpercie spytałem o tv to mnie to LED ciągnie facet, a ja mówię, że chce dobrą plazmę. Facet prze-szczęśliwy mówi "w końcu jakiś normalny klient co nie słucha bełkotu marketingowców" A wycofują się bo na plazmach chyba mniejszy zysk, anty eko (bo więcej watt) itp No i LED LED LED LED! Nie liczy się zdanie osób co nie widziały plazmy wieczorem w salonie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator rychu Posted March 22, 2013 Moderator Report Share Posted March 22, 2013 Od zawsze byłem zwolennikiem plazmy - zawsze tzn. jakieś 6 lat temu, kiedy różnica w obrazie była kolosalna: czerń, kąty, smużenie itd. wszystko na korzyść plazmy. Teraz już lepsze LCD bardzo się zbliżyły do plazmy a przy okazji mają dodatkowe zalety: waga, energooszczędność a co za tym idzie mniejsze wydzielanie ciepła - np. u mnie w pokoju to ma znaczenie, bo przynajmniej tv nie robi za dodatkowy grzejnik Na dodatek teraz już ciężko kupić plazmę z bajerami, dlatego muszę się męczyć z jakimś LCD Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniels Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 kupiłem 4 lata temu plazme 50 cali za jakąś niebotyczną sumę patrząc na obecne ceny, dzisiaj porównując do Led 3d telewizora dalej uważam że oglądanie filmów na plaźmie bije wszystie nowości na głowę...jedyne to wygląd Ledowych telewizorów jest fajniejszy bo nie ma takich ogromnych ramek jak w moim leciwym samsungu Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuflik Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Na dodatek teraz już ciężko kupić plazmę z bajerami Kupujesz zwykłą dobrą plazmę do tego egreat r6s i masz wszystko co chcesz;) I żaden tv tylu bajerów nie ma:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kita33 Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Ledy czy lcd są gorsze od plazmy. Wszystkie kolory na tych tv sa nie naturalne i świeca jak żarówki. Co z tego że pobieraja mniej prądu i sa tańsze w zakupie i utrzymani od plazmy ale z czasem zobaczycie co będzie z oczami oglądając Led czy lcd. Przy ciemnym pokoju nie idzie oglądać lcd/led z bliska bo razi po oczach. Natomiast plazma (nie mówię o tych z najniższej półki) obojetnie czy sie siedzi 2m czy 10m od tv to oczy nie bolą i wszystko widać wyrażnie. Kolory są jak najbardziej naturalne. Wszystkie ustawienia fabryczne. Nic nie trzeba ani podciągać ani skręcać. Mam w domu 1x55", 2x50" oraz 2x42" plazmy i nigdy nie zamienie na lcd czy leda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuflik Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 sa tańsze w zakupie No nie wiem, plazma za 1800 gniecie lcdki za 3000+ Link to comment Share on other sites More sharing options...
kita33 Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Miałem na myśli że lcd/led są tańsze od plazm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pLaYmAn Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Na dodatek teraz już ciężko kupić plazmę z bajerami Nie narzekam na brak bajerów w PS60E6500 I na obraz również, z tego co wiem matryca 60" jest lepsza od tej montowanej w PS51E6500 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kita33 Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Wedłóg mnie najlepsze plazmy robi Panasonic Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek0720 Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Jakie to są wielkości, kilka zł miesięcznie. To może lepiej zamiast kina domowego słuchawki bo mniej prądu biorą a zamiast piecyka ognisko Tylko jeśli policzymy to kilka złotych miesięcznie na każdej rzeczy, to będzie już któraś stówka, prawda? Rachunki rzędu 80pln/miesiąc. Ile w tym może robić plazma? Mogę jedynie pozazdrościć rachunków. U mnie rachunek za prąd przychodzi co 2 miesiące, dom o powierzchni ok. 140m^2, kwota to ~360-400 zł. Dodam, że z takich bardziej prądożernych rzeczy to chyba tylko podgrzewanie wody, jeśli piec spadnie poniżej iluś tam stopni i nie daje rady... a telewizor LCD Może czas przejść na oświetlenie LEDowe? Świetlówki dają dość "dzikie" światło. Ostatnio kupiłem nawet jakieś Philipsy po 40 zł / szt... świecą ok, ale czas rozgrzewania to tragedia. Co do porównania plazma vs lcd - masz rację, że obraz jest bardziej kinowy. Jednak jak czytam o tym, że trzeba przez ileś tam godzin zwiększać jasność, żeby się coś nie działo, wyższy pobór energii, odbijająca światło powierzchnia... to wolę tego przekoloryzowanego LCD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaKal Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Wedłóg mnie najlepsze plazmy robi Panasonic Nie ma to jak Viera Link to comment Share on other sites More sharing options...
kita33 Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Nie ma to jak Viera Link to comment Share on other sites More sharing options...
coobah Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Na dodatek teraz już ciężko kupić plazmę z bajerami Kupujesz zwykłą dobrą plazmę do tego egreat r6s i masz wszystko co chcesz;) I żaden tv tylu bajerów nie ma:) Dokładnie! Do Egreat'a dorzucasz soft z wtyczką PLIMS i żadne SMART TV i inne seryjne "multimedialności" nie mają prawa bytu Wiem, bo mam.... Plazma Panasa 42 cale (niestety już za mały ), do tego Egreat R6S i kino domowe 5.1 z ampli Pioneera. Obraz z mojego TV, który ma już jakieś 30 miesięcy, nadal bije na głowę dobre LCDki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koli_7 Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Nie ma to jak Viera +1 bo też mam xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultratouch Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Plazma Panasa i u mnie dokładnie od roku - jak u znajomych oglądam "wypasione" LED'y to mam na twarzy szyderczy uśmiech Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator rychu Posted March 22, 2013 Moderator Report Share Posted March 22, 2013 Na dodatek teraz już ciężko kupić plazmę z bajerami Kupujesz zwykłą dobrą plazmę do tego egreat r6s i masz wszystko co chcesz;) I żaden tv tylu bajerów nie ma:) Poczytałem o tej zabawce jak już wcześniej o niej na forum pisałeś - fajna. Ale to zawsze dodatkowe pudełko, kabelek do tv, kabelek do zasilania a WiDi i tak nie ma. Docelowo mój tv ma wisieć, dlatego chciałem żeby szło do niego jak najmniej kabli - tylko zasilanie i antenowy a reszta ma działać w sieci albo właśnie po WiDi. Wtedy z laptopa mogę sobie wszystko puścić Co do kolorów LCD i jego mocnego świecenia - wszystko kwestia ustawień. Zgadzam się, że ustawienia fabryczne są Ale istnieją maniacy w dziedzinie tv, jak my w kosmetyce, którzy potrafią całkiem sporo wyciągnąć z dostępnych możliwości konfiguracji telewizora - a tych jest... Skończyły się czasy 3 ustawień:ostrość, kontrast, nasycenie Sam wklepywałem ustawienia metody 100 punktów IRE To jest zupełnie inny obraz niż na fabrycznym ustawieniu żywy albo standardowy. A i jeszcze zapomniałem - kiedyś nie brałem pod uwagę zakupu LCD, bo było za mało kanałów HD. Telewizji nadawanej analogowo, przy moim odbiorze nie dałoby się oglądać na LCD. A teraz jak weszło DVB-T to mimo tej samej starej, siatkowej anteny mam idealny obraz. To samo w platformie cyfrowej - jeszcze niedawno nie było tvp1 i tvp2 w normalnej jakości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio49 Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Ale to zawsze dodatkowe pudełko, kabelek do tv, kabelek do zasilania a WiDi i tak nie ma. Docelowo mój tv ma wisieć, dlatego chciałem żeby szło do niego jak najmniej kabli Go hard albo do domu ;P Kujesz ścianę, robisz tunel i nie widać Albo rynna Ale fakt, zostaje pudełko... Link to comment Share on other sites More sharing options...
coobah Posted March 23, 2013 Report Share Posted March 23, 2013 Ale fakt, zostaje pudełko... Nie popadajmy w paranoję Pudełko jest wielkości dwóch paczek fajek + dysk. A co z "pudełkiem" amplitunera? Z pudełkami głośników? Zawsze coś będzie stało, nie ma innej opcji. Ewentualnie dajesz dłuższy kabel HDMI do podłączenia playera i ukrywasz go w szafce (za szybką żeby pilot działał)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts