embargo Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 Witajcie, mam pytanie dotyczące kwestii zwrotu z polisy OC. Sprzedałem pojazd, nabywca otrzymał wraz z nim moją polisę oc ważną do czerwca 2013, podczas sporządzania umowy kwestia OC nie zostawała sprecyzowana. Nabywca zdecydował się wypowiedzieć moją polisę OC, ze względu na chęć nabycia w pakiecie OC+AC, teraz pytanie główne czy jako zbywca pojazdu jestem zobowiązany do zwrotu (nabywcy ów pojazdu) zwrotu z polisy OC ? Znalazłem coś takiego: http://ipolisa.pl/Zwrot-pieniedzy-za-ub ... rtykul,246 Wobec powyższego, jeżeli nabywca pojazdu wypowiedział lub wypowie umowę ubezpieczenia przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu, wówczas zbywcy przysługuje zwrot zapłaconych składek za niewykorzystany okres ubezpieczenia. PODSTAWA PRAWNA - stan 01.06.2008r. Art. 28, 31, ustawy z dnia 22 maja 2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. 2003r., Nr 124, poz. 1152 z późn. zm.) Według tego nie jestem zobowiązany do zwrotu nabywcy pojazdu pieniędzy z polisy którą on dobrowolnie wypowiedział. Czy ta podstawa prawna jest aktualna ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
snap Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 Ty placiles wiec Tobie zwracaja Link to comment Share on other sites More sharing options...
embargo Posted February 24, 2013 Author Report Share Posted February 24, 2013 Nabywca pojazdu kwestionuje to w sposób - "kupił pojazd wraz z polisą więc ona należy do niego, tak samo jak w przypadku kół, kupił z wiec koła są jego". Link to comment Share on other sites More sharing options...
snap Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 a co on ma do tego ? przeciez to ubezpieczyciel wyplaca a nie on oddaje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fancivi Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 Dokladnie jezeli on zerwal to powinni Tobie wyplacic, chyba ze zrobil przepisanie ubezpieczenia + AC wtedy nic nie dostaniesz. Bo formalnie tez mogl to zrobic zgodnie z przepisami Link to comment Share on other sites More sharing options...
embargo Posted February 24, 2013 Author Report Share Posted February 24, 2013 Zwrot otrzymałem, nabywca pojazdu zrezygnował z mojej polisy OC ponieważ w innym towarzystwie ubezpieczeniowym kupiłby zestaw OC+AC taniej. Więc kolokwialnie mówiąc mogę go puścić na drzewo pokazać podstawę prawną "Art. 28, 31, ustawy z dnia 22 maja 2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. 2003r., Nr 124, poz. 1152 z późn. zm.)" i nie denerwować się problemem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
snap Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 jak otrzymales zwrot to w czym problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
tukolarz Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 embargo, koledzy dobrze napisali. Jedno jest pewne- jak Ty coś dostaniesz od ubezpieczalni, to nic nie oddawaj Kupującemu, bo nie ma on prawa do Twoich pieniędzy wypłaconych przez ubezpieczalnię. Koniec. PS. Mógł nie wypowiadać umowy. Jego strata... Link to comment Share on other sites More sharing options...
embargo Posted February 24, 2013 Author Report Share Posted February 24, 2013 Dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts