Jump to content

Zerwanie umowy

Recommended Posts

Witam. Mam pewien problem, postanowiłem zerwać umowę z moim usługodawcą internetu. umowę zawarłem 4 lata temu i była podpisana na 36 miesięcy po tym okresie przedłużyli mi umowę bez jakiegokolwiek kontaktu ze mną na czas określony. Teraz gdy chce zerwać umowę bo ceny internetu u nich zabijają Pan przez telefon informuję mnie że obowiązuję mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. Przy podpisywaniu umowy nie było o tym żadnej informacji. I teraz pytanie czy mogę się jakoś odwołać i wypowiedzieć umowę ze skutkiem natychmiastowym ?

Jeśli w pierwszej umowie w którymkolwiek z punktów była informacja, że po okresie 36 mcy umowa będzie automatycznie przedłużona na kolejny okres to Ty się już pod tym podpisałeś i co najwyżej możesz skorzystać w wypowiedzenia w trybie jaki był zapisany w umowie pierwotnej - w tym wypadku jak piszesz 3 mce. Zapewne są też zapisy informujące o możliwości zerwania umowy przed czasem i skutkach takiego rozwiązania ale to trzeba się wczytać w samą treść. Na koniec taka mała dygresja - umowy przed podpisaniem trzeba wnikliwie czytać :)

bodek756,

Umowa musi być zgodna z Kodeksem Cywilnym, który bez żadnych zawiłości stwierdza:

Art. 764. Umowę zawartą na czas oznaczony, a wykonywaną przez strony po upływie terminu, na jaki została zawarta, poczytuje się za zawartą na czas nieoznaczony.

Art. 7641. § 1. Umowa zawarta na czas nieoznaczony może być wypowiedziana na miesiąc naprzód w pierwszym roku, na dwa miesiące naprzód w drugim roku oraz na trzy miesiące naprzód w trzecim i następnych latach trwania umowy. Ustawowe terminy wypowiedzenia nie mogą być skracane.

§ 2. Ustawowe terminy wypowiedzenia mogą zostać umownie przedłużone, z tym że termin ustalony dla dającego zlecenie nie może być krótszy niż termin ustalony dla agenta. Przedłużenie terminu dla agenta powoduje takie samo przedłużenie dla dającego zlecenie.

§ 3. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, termin wypowiedzenia upływa z końcem miesiąca kalendarzowego.

§ 4. Przepisy § 1--3 mają zastosowanie do umowy zawartej na czas oznaczony, a przekształconej z mocy art. 764 w umowę zawartą na czas nieoznaczony. Okres, na jaki umowa na czas oznaczony była zawarta, uwzględnia się przy ustalaniu terminu wypowiedzenia.

Jeżeli w umowie, którą Ty zawarłeś wygląda to ianczej, grzecznie wytłumacz o co chodzi - przez telefon zapewne nic nie załatwisz ale być może trafisz na osobę, która zna się na swojej pracy. Jak to nic nie da napisz pismo z wypowiedzeniem do operatora podpierając sie KC a jak będą mieli Cię dalej w d*&ie to pałuj ich cały czas takimi samymi pismami dodatkowo informujac UOKiK - który lubi w ostatnim czasie zajmować się taką drobnicą zamiast ganiać kartele finansowe i grube ryby, które umawiają się na "rynkowe ceny" :evil:

Niech moc będzie z Tobą :good:

Wedle mojej interpretacji art. 764 K.C. umowa zawarta na czas określony nie może się z powrotem przekształcić po upływie okresu w umowie określonego w umowę na czas określony. Zobacz ile dokładnie minęło miesięcy od tych 36ciu określonych w umowie, jeśli mniej niż 12 to możesz wypowiedzieć umowę z zachowaniem miesięcznego terminu, jeśli ponad 12 to z zachowaniem terminu dwóch miesięcy.