sq8shq Posted February 20, 2013 Report Share Posted February 20, 2013 Koledzy czy ktos z Was mial styczność z filtrami powietrza/wkładkami Pipercrossa? Podczas wymiany filtrów w "nowym" autku okazało się że poprzedni właściciel zainstalowal taka wkladke zamiast klasycznego filtra. Postanowilem ja zregenrowac zamiast zakladania standardowego papierowego filtra (producent umozliwia czyszczenie tych filtrow). Wiem ze do wspomnianych wkladek producent sprzedaje tez zestawy czyszczace, niemniej mam mozliwosc zakupu zestawu czyszczacego K&N do filtrów bawelnianych po bardzo dobrej cenie. Pytanie czy zestaw K&N do czyszczenia i oliwienia filtrów bawelnianych sprawdzi sie rowniez w przypadku filtrów gąbkowych Pipercross'a? Nie chcialbym zniszczyc tej wkladki, szczegolnie ze wyglada na bardzo niski przelot...zestaw czyszczacy Pipercross'a nie jest jakos mocno drogi no ale majac do wyboru w tej samej cenie 2x75ml pipercrossa badz litrówke plynu czyszczacego + 400ml oleju K&N to jednak zastanawiam sie nad druga opcja - pytanie czy olej ktory jest w zestawie K&N sprawdzi sie tak samo jak ten z zestawu Pipercrossa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bruno Posted February 20, 2013 Report Share Posted February 20, 2013 Benzyna ekstrakcyjna i olej do filtrów wystarczą moim zdaniem. Ta gąbka jest bardzo trwała nie masz co się martwić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JM63 Posted February 20, 2013 Report Share Posted February 20, 2013 Benzyna ekstrakcyjna jest ok, chociaż ja myjąc quadowe filtry nie wytrzymałem z samą benzyną i kupiłem K&N Power kleen, który świetnie wymywa syf z filtrów (bardzo dobrze sprawdza się też do felg, opon i wszelkiego rodzaju 'ciężkich' miejsc) i dopiero na koniec benzyna ekstrakcyjna, żeby wypłukać pianę Power Kleen'a i przyspieszyć suszenie. Później olej do filtrów i po godzinie jazdy znów to samo Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempus Posted February 21, 2013 Report Share Posted February 21, 2013 Gąbka jest trwała, ale niestety klej którym jest przyklejona do swojej "obudowy" już nie. Wystarczy zbyt ciepła woda dosłownie przez 2-3 sekundy i wszystko się rozkleja. Niestety tak miałem z Pipercrossem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
embargo Posted February 21, 2013 Report Share Posted February 21, 2013 Myłem Pipercrossa zestawem K&N wszystko ok, możesz działać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sq8shq Posted February 23, 2013 Author Report Share Posted February 23, 2013 Dzieki za sugestie, zestaw K&N zakupiony, filtr wymyty i zainstalowany ponownie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts