siwyjac Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 ktoś z Was ma doświadczenie w tym temacie ?? więcej info na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarkPol Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 Zakład pracy na Twój wniosek składa dokumentację wypadkową do ZUS. Stawiasz się na komisję. Komisja ocenia procentowy uszczerbek na zdrowiu i albo Ci coś przyznaje albo nie. Jak nie, pozostaje Ci sąd pracy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwyjac Posted February 4, 2013 Author Report Share Posted February 4, 2013 Zakład pracy na Twój wniosek składa dokumentację wypadkową do ZUS. Stawiasz się na komisję. Komisja ocenia procentowy uszczerbek na zdrowiu i albo Ci coś przyznaje albo nie. Jak nie, pozostaje Ci sąd pracy. rozumiem, że postępowanie powypadkowe musi zostać zakończone ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarkPol Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 Postępowanie powypadkowe kończy się sporządzeniem protokółu. Ty dostajesz jeden egzemplarz. Do ZUS-u całą dokumentację składa zakład po zakończonym leczeniu. Dołączony wypełniony przez lekarza leczącego druk "Zaświadczenie o stanie zdrowia". Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwyjac Posted February 4, 2013 Author Report Share Posted February 4, 2013 ok. dzięki za info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Checio Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 postępowanie powypadkowe musi zostać zakończone ?? Tak i sporządzana jest karta wypadku która również jest przekładana w ZUSie. Nie wiem jak z pracownikiem ale przedsiębiorca ma taką komisję dopiero po zakończeniu leczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarkPol Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 ok. dzięki za info. Nie ma za co! [ Dodano: 4 Luty 2013, 19:16 ] Statystyczna karta wypadku nie idzie do ZUS. Wypełniasz tylko na potrzeby statystyki GUS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
different Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 pozwolę sobie zacytować: "Jednorazowe odszkodowanie wypłacane przez ZUS przysługuje ubezpieczonemu, który wskutek wypadku przy pracy doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu" w innym razie to raczej walka z wiatrakami Link to comment Share on other sites More sharing options...
LoozaQ Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 siwyjac, ZUS to jedno, ale czy nie masz jakiegoś podstawowego ubezpieczenia np. w PZU?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwyjac Posted February 4, 2013 Author Report Share Posted February 4, 2013 siwyjac, ZUS to jedno, ale czy nie masz jakiegoś podstawowego ubezpieczenia np. w PZU?? Polak mądry po szkodzie miałem takowe, ale później zmienił sie pracodawca i zawsze jakoś nie było mi po drodze by to załatwiać. nie mam zamiaru się na tym wzbogacić i tak jestem szczęśliwy, że skończyło się praktycznie bez problemów a mogło być nieciekawie. ale jeśli mogę coś dostać od zusu, od czego król zus nie zbiednieje to czemu nie spróbować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berd Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 Dostaniesz odszkodowanie od ZUS pod jednym warunkiem jeśli w protokole powypadkowym stwierdzą, że to nie z Twojej winy ten wypadek. Jeżeli natomiast z Twojej winy to zapomnij o pieniądzach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts