Jump to content

odszkodowanie z ZUS za wypadek w pracy

Recommended Posts

Zakład pracy na Twój wniosek składa dokumentację wypadkową do ZUS. Stawiasz się na komisję. Komisja ocenia procentowy uszczerbek na zdrowiu i albo Ci coś przyznaje albo nie. Jak nie, pozostaje Ci sąd pracy.

Zakład pracy na Twój wniosek składa dokumentację wypadkową do ZUS. Stawiasz się na komisję. Komisja ocenia procentowy uszczerbek na zdrowiu i albo Ci coś przyznaje albo nie. Jak nie, pozostaje Ci sąd pracy.

rozumiem, że postępowanie powypadkowe musi zostać zakończone ??

Postępowanie powypadkowe kończy się sporządzeniem protokółu. Ty dostajesz jeden egzemplarz. Do ZUS-u całą dokumentację składa zakład po zakończonym leczeniu.

Dołączony wypełniony przez lekarza leczącego druk "Zaświadczenie o stanie zdrowia".

postępowanie powypadkowe musi zostać zakończone ??

Tak i sporządzana jest karta wypadku która również jest przekładana w ZUSie.

Nie wiem jak z pracownikiem ale przedsiębiorca ma taką komisję dopiero po zakończeniu leczenia.

pozwolę sobie zacytować:

"Jednorazowe odszkodowanie wypłacane przez ZUS przysługuje ubezpieczonemu, który wskutek wypadku przy pracy doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu"

w innym razie to raczej walka z wiatrakami

siwyjac, ZUS to jedno, ale czy nie masz jakiegoś podstawowego ubezpieczenia np. w PZU??

Polak mądry po szkodzie :(

miałem takowe, ale później zmienił sie pracodawca i zawsze jakoś nie było mi po drodze by to załatwiać. nie mam zamiaru się na tym wzbogacić i tak jestem szczęśliwy, że skończyło się praktycznie bez problemów a mogło być nieciekawie. ale jeśli mogę coś dostać od zusu, od czego król zus nie zbiednieje to czemu nie spróbować.