Jump to content

1% podatku

Recommended Posts

Witam,

Jak wszyscy zdajemy sobie sprawę zbliża się czas rozliczenia podatkowego, chociaż czasu jest jeszcze dużo to warto zastanowić się co zrobić z częścią podatku, który może zostać przekazany wskazanej fundacji na jej cele statusowe. Wypełniając np. pit 38 formularz wystarczy wypełnić jedną rubrykę. Numery KRS są ogólnodostępne.

Wczoraj myslalem o 1% i nawet napisalem wiadomosc do administracji forum z pytaniem czy moge zamiescic tu apel. Skoro temat powstal, to zrobie to. Jesli nie bedzie pasowal i naruszal etykiete forum, to prosze o usuniecie.

Nazywam się Tomasz Armudowicz i jestem sparaliżowany. 20 lat temu skoczyłem do wody na głowę i od tego czasu poruszam się na wózku inwalidzkim.

Chciałbym zwrócić się do Was prośbą o przekazanie mi waszego 1% podatku, który każdy może przekazać na Organizacje Pożytku Publicznego.

Brzmi strasznie, ale to prosta sprawa :) Wystarczy wypełnić odpowiednia rubrykę w rocznym zeznaniu podatkowym. W pole te należy wpisać numer KRS organizacji. Można tez 1 % podatku przekazać na konkretny cel. Wtedy w rubryce "INFORMACJE UZUPEŁNIAJĄCE, cel szczegółowy 1%" wpisujemy cel (PIT-36 - poz. 307, PIT-36L - poz. 107, PIT-37 - poz. 126, PIT-38 - poz. 60, PIT-39 - poz. 53, PIT-28 - poz. 128). I tu mam prośbę. Chciałbym prosić o przekazanie 1 % na Fundacje Pomocy Osobom Niepełnosprawnym "SŁONECZKO" KRS 0000186434, a w rubryce "INFORMACJE UZUPEŁNIAJĄCE, cel szczegółowy 1%" wpisać: 38/A Armudowicz Tomasz

http://fundacja-sloneczko.pl/apele/poka ... p?ida=38/A

W ten sposób pieniądze trafia do Fundacji "SŁONECZKO" na moje subkonto. Będą tam gromadzone środki, które będę mógł później wykorzystać, np. na przystosowane samochodu, zakup wózka inwalidzkiego, pionizatora, przeznaczyć na rehabilitacje i wiele innych rzeczy, które pomogą mi się usprawnić i usamodzielnić.

Za każdy datek bardzo dziękuję.

pit371.jpg

• 1 month later...

Chciałbym wykorzystać istniejący temat do poproszenia Was o pomoc.

Jeśli ktoś z Was nie rozliczył się jeszcze z fiskusem i nie wie na jaki cel przeznaczyć 1% swojego podatku bardzo proszę o pomoc dla dziecka mojego kolegi z pracy.

Kacper ma 3 latka. Do tej pory rozwijał się normalnie, nic nie wskazywało na to, że zostanie wykryty u Kacpra autyzm.

Kacper jest jedynym dzieckiem mojego kolegi z pracy, długo wyczekiwanym i wykochanym. Przed nimi długa droga: rehabilitacje, badania itp.

Co zrobić aby pomóc Kacperkowi?

W polu KRS wpisujemy 0000037904

W rubryce "Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%" podajemy:

20307, Bracki Kacper

Jeszcze mała prośba: zaznaczcie w zeznaniu podatkowym pole "Wyrażam zgodę"

Kacper należy do Fundacji Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

z góry dziękuje w imieniu Kacpra, jego rodziców

• 1 month later...
  • 1 year later...
Chciałbym wykorzystać istniejący temat do poproszenia Was o pomoc.

Jeśli ktoś z Was nie rozliczył się jeszcze z fiskusem i nie wie na jaki cel przeznaczyć 1% swojego podatku bardzo proszę o pomoc dla dziecka mojego kolegi z pracy.

Kacper ma 3 latka. Do tej pory rozwijał się normalnie, nic nie wskazywało na to, że zostanie wykryty u Kacpra autyzm.

Kacper jest jedynym dzieckiem mojego kolegi z pracy, długo wyczekiwanym i wykochanym. Przed nimi długa droga: rehabilitacje, badania itp.

Co zrobić aby pomóc Kacperkowi?

W polu KRS wpisujemy 0000037904

W rubryce "Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%" podajemy:

20307, Bracki Kacper

Jeszcze mała prośba: zaznaczcie w zeznaniu podatkowym pole "Wyrażam zgodę"

Kacper należy do Fundacji Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

z góry dziękuje w imieniu Kacpra, jego rodziców

Temat nadal aktualny.

Jednocześnie dziękuję osobom, które do tej pory zdecydowały się przekazać 1% dla Kacpra.

• Administrator

Jeśli nie wiecie na jaki cel przeznaczyć swój 1% zachęcam do pomocy Zosi.

Córka kolegi z pracy wymaga stałej opieki lekarskiej i kosztownej rehabilitacji.

Liczy się każda złotówka....

http://dzieciom.pl/podopieczni/26093

Będę bardzo wdzięczny za okazaną pomoc.