Jump to content

program c++

Recommended Posts

panowie, mam takie zadanie

napisz funkcje suma(a,b,c,n)obliczajaca sume dwuch macierzy kwadratowych c=a+b o rozmiarze [nxn]

uzyj tej funkcji w programie do obliczenia sumy (M+N) dwoch tablis statycznych.

dane:zainicjowanie pzy deklaracji elementy tablicy M[4x4],wczytane elementy tablicy N[4x4].

siedze na kolosie, potrzebuje szybko taki program w c++ :P

trzeba zadeklarowac 2 tablice

#include

#include

using namespace std;

void macierz1(float a[][4], int n, int m){

for(int i=0;i

for(int j=0;j

void macierz2(float *b, int n)

{

for(int i=0;i

cout << "\n";

for (int j=0; j

b[i*i]=3*i;

cout << b[i*i] << ", ";

}}}

void suma (float *c, float macierz1, float *b, int n)

{

for(int i=0;i

cout << "\n";

for (int j=0; j

c[i*n+j]=a[i*n+j]+b[i*n+j];

cout << c[i*n+j] << ", ";

}}}

int main(int argc, char *argv[])

cout << "\n\nSuma macierzy:";

suma(c,a,b,n);

{

system("PAUSE");

return EXIT_SUCCESS;

}

tylko cos tutaj jest zle...

Tutaj jest tyle błędów, że nawet nie wiem od czego zacząć, a poziom zadania mega początkujący.

Funkcja macierz1 - zła ilość klamer, kwiatki typu j

Może nie będę wytykał wszystkiego, ale poczytaj jakiś kurs dla zielonych.

void foo (int *a) {

cout << "Hello World";

}

Jeśli w argumencie jest wskaźnik na int, to wywołujesz poprzez adres:

main {

int zmienna = 3;

cout << foo(&zmienna);

}

A jeśli Ci się to tak bardzo nie podoba, to możesz użyć czegoś, co jest nazywane wisienką na torcie w c++ - referencję.

void foo (int &a) {

cout << "Hello World";

}

main {

int zmienna = 3;

cout << foo(zmienna);

}

Wyjdzie na to samo, a ładniej wygląda.

Dołączasz cstdlib, tylko po to, żeby użyć czegoś, czego używać się nie powinno - pauzowanie przez funkcję systemową. Argumenty w main, chociaż przez cmd tego nie uruchamiasz.

W logikę nie wnikam...:)

Swoją drogą to gołym okiem widać, że programowania uczy Cię ktoś, kto z branży wypadł wiele lat temu - DEV C++, prawda?

neostar, nie ważne co w tej funkcji napisałeś - działasz na kopii.

Swoją drogą to gołym okiem widać, że programowania uczy Cię ktoś, kto z branży wypadł wiele lat temu - DEV C++, prawda?

A od czego chciałbyś zacząć naukę programowania obiektowego (zadanie wskazuje że to wstęp do wstępu). Od razu C# i VS??

DevC++ to małe, sprytne środowisko - idealne do nauki ;)

PS. Ja zaczynałem od gcc :roll:

Donatel, DevC++ jest polecane jedynie przez te osoby, które z prawdziwym programowaniem do czynienia nigdy nie miały. Wybacz, ale DEV w środowisku programistów to gorsze ścierwo, niż tempo wśród detailerów.

- właściwie to nie rozumiem już samego założenia, tzn. dlaczego to jest nazywane IDE

- używa wersji GCC 3.4 - dla niewtajemniczonych - to ta wersja, która ma najwięcej bugów w całej historii, wiesz jaka jest aktualna stabilna wersja?

- nie jest to środowisko rozwijane kilka lat, projekt porzucony

- od samego początku młody programista nabiera bardzo złych nawyków - kodu nie da się przenosić, zmusza do używania takich bibliotek jak chociażby conio.h. Widać to z resztą w każdym "projekcie" pisanym przez deva, gdzie konsolę zatrzymuje system (to zewnętrzny proces!), prawda?

- jego debugger... wymaga debuggowania

- często perfekcyjnie napisany program, po prostu nie zadziała

- za każdym razem, jak kompilujesz w DEV-ie, gdzieś na świecie umiera panda ;)

Jest wiele innych IDE, na którym można się uczyć, może jaki VS odstrasza początkujących, ale jest też chociażby Code::Blocks, który już problemów nie stwarza.

ps: PS. Ja zaczynałem od gcc, a można wiedzieć na czym skończyłeś?

Zdradziłem programowanie na rzecz Project Managementu :D

Ostatnia moja profesjonalna aplikacja to okienkowy system premiowy, pisana już w C# ze 2 lata temu. W C++ nigdy dużo nie pisałem, na 1 roku studiów miałem z tym do czynienia jedynie do nauki podstaw i wskaźników (ach te gwiazdki i amersandy ;)), po prostu w C++ ta obiektowość jest moim zdaniem najbardziej "surowa". Co do DevC++ pewnie masz rację, ja w tym pisałem w sumie już 8 lat temu, wtedy była to dobra opcja:D Zresztą, zapewniam cię że do nauki wskaźników, macierzy, strumieni - spokojnie wystarczy.

Potem w sumie wszystkie projekty na studiach leciały już w Javie na Eclipsie. Ale chyba najwyższy stopień wtajemniczenia osiągnąłem na SQL Serverze;-)