embargo Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Witajcie, Mam pytanie do osób które są w temacie importu pojazdów z zagranicy. Jakie dokumenty potrzebuję aby zarejestrować auto importowane prywatnie z Belgi, czy wystarczy jedynie umowa zakupu oraz belgijski dowód rejestracyjny? Ad1 Pytanie dodatkowe - ów pojazd ma przegląd Belgijski do lipca 2013, czy muszę wykonywać go teraz jako wymóg rejestracji pojazdu sprowadzonego? Ad2 Tłumaczenia dokumentów - o tym że umowę muszę przetłumaczyć wiem (a przynajmniej jeżeli nie jest w dwóch wersjach językowych), a czy dowód rejestracyjny również? Byłbym wdzięczny za wszystkie merytoryczne odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubexx Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 embargo, do rejestracji potrzebujesz: 1. belgijski dowód rejestracyjny 2. umowa 3. tłumaczenia dowodu oraz umowy 4. przegląd jak jest ważny to teoretycznie nie trzeba go robić, praktycznie różne Wydziały Komunikacji interpretują przepisy część akceptuje, część wymaga tylko ustalenia danych pojazdu część wymaga pełny przegląd na stacji diagnostycznej 99 pln) 5. VAT25 6. recykling pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
embargo Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 VAT25 w sensie dokument uprawniający do zwolnienia z opłaty (160pln) ? Jest jeszcze akcyza z tego co wiem. Pytanie jeszcze jedno ćzy jeżeli importuje osobiście ów pojazd to czy muszę składać PIT PCC 3 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubexx Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 zgadza się o najważniejszym zapomniałem akcyza oczywiście PCC3 nie składasz (nie płacisz w US 2%), składasz natomiast deklarację (wniosek) VAT24 a w zamian otrzymujesz dokument VAT25 Link to comment Share on other sites More sharing options...
embargo Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 Całe szczęście, już myślałem że będę musiał płacić i 2% podatku od czynności cywilnoprawnych i 3,5% akcyzy... Nie rozumiem tylko po co tyle papierków, jesteśmy członkiem UE, umowa, dowód rejestracyjny idę do WK i oni robią wszystko co trzeba... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubexx Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 uwierz mi że też nie wiem po co tyle biurokracji, akcyza do 2.0 ccm jest 3.1% Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sucre Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Dla mnie najgorsze jest to że na akcyzę i vat25 czeka się tydzień, dodać do tego tłumaczenia dokumentów z dwa dni i już mamy prawie dwa tygodnie rejestrowania samochodu. Nie zapomnij i nowych zasadach przeglądów, furą wracasz na kołach czy na lawecie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubexx Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Sucre, z tym czekaniem trochę lipa ale są rejony gdzie można załatwić akcyzę od ręki i na szczęście jak robisz opłaty na firmę nie trzeba czekać na VAT25 mnie najbardziej denerwuje wysokość akcyzy na auta powyżej 2.0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sucre Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Nio u mnie raczej do tygodnia, a żeby była od ręki to się jeszcze nie spotkałem...Z firmą to wiem bo sam na nią przywożę. Chodziło mi o osobę prywatną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubexx Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Nio u mnie raczej do tygodnia za kasę która trafia dla nich z akcyzy powinni wszędzie to robić od ręki i to jest przykre, przekładają papiery przez tydzień z miejsca na miejsce Link to comment Share on other sites More sharing options...
embargo Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 Na kołach. Zobaczymy jak się to odbywa w Poznaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario448 Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Skoro wracasz na kołach to pamiętaj o tablicach z czerwonym paskiem. Są droższe od żółtego ale wymagane w Belgii. Tak przynajmniej było w 2011 r. Link to comment Share on other sites More sharing options...
embargo Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 Powiem tak auto jest w Polsce, na kołach ale przyjechało na lawecie i blach brak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario448 Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w takim wypadku wymagają próbnych tablic rejestracyjnych (sam nie wiem z jakiego powodu). Co do przeglądu to TUV miałem ważny ponad rok więc mi przepisali, jednakże kazali jechać do na Stację kontroli Pojazdów po wyciąg z systemu z danymi technicznymi samochodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miHoo79 Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Powiem tak auto jest w Polsce, na kołach ale przyjechało na lawecie i blach brak. Tomek z tego co się orientuje musisz iść wykupić próbne tablice do WK Link to comment Share on other sites More sharing options...
embargo Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 Nie wydaje mi się Michale, tymczasowe tablice są wydawane tylko w razie specjalnej potrzeby, znajomy importował auto z DE dwa lata temu i od razu dostał docelowe, może miałeś na myśli "miękki" dowód? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario448 Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 miHoo79 ma rację. Sprowadzałem auto z DE 3 miechy temu i gdyby nie to że miałem tablice zjazdowe to musiałbym wykupić próbne. Tak teraz WK wyciągają dodatkową kasę. Kiedyś tego nie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
embargo Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 Jeżeli np. będę miał tablice na których auto poruszało się u poprzedniego właściciela to nie ma potrzeby wydawania tablic tymczasowych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
miHoo79 Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 a ma przegląd? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario448 Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 To te tablice z Belgii, na których auto było tam zarejestrowane? Jeśli tak to poprzedni właściciel powinien je wyrejestrować, co musi być wbite w dowód który dostałeś podczas kupna. Jakie masz te blachy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
embargo Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 Przegląd jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TADEK14 Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Powiem tak auto jest w Polsce, na kołach ale przyjechało na lawecie i blach brak. Teraz weszly nowe przepisy ze auto jadac na przeglad musi miec tablice rejestracyjne probne lub zjazdowe i ubezpieczenie, bo inaczej nie zrobia przegladu. Najpierw auto musi byc oclone, dopiero pozniej probne czerwone i na przeglad. [ Dodano: 28 Styczeń 2013, 20:54 ] Przegląd jest. A masz wpisane do kiedy jest ten przeglad? Bo mi w przypadku aut z Wloch gdzie jest wpisana tylko data robienia przegladu nie chcieli przyjac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
embargo Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 Z tego co wyczytałem to jeżeli auto przyjechało na lawecie to nie potrzebuje tablic celnych . TADEK14 mam przegląd Belgijski do lipca tego roku więc po co mi próbne tablice skoro i tak nie pojadę tym autem zrobić przegląd skoro mam. Mam dowód rejestracyjny, CAR-PASS, i coś takiego (zdjęcie z neta) z datą przeglądu http://img202.imageshack.us/img202/462/primera20.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
TADEK14 Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 To jest data robienia przegladu czy data do ktorej jest on wazny? [ Dodano: 28 Styczeń 2013, 21:05 ] A co do przegladu to nie zrobia ci go bez tablic, nawet patryczken16 o tym pisal. Nowe przepisy. Auto nie przejdzie przegladu bez tablic,a moj zostal zwieziony na lawecie bez zjazdowych. dodatkowa $$ bo placi sie 62zl za te tablice ktore po miesiacu oddam i zaplacie 260 za normlane Link to comment Share on other sites More sharing options...
embargo Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 Zobaczymy, Jest lipiec 2013 więc raczej data ważności Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts